Slovenska vojska po zgledu komunistične JLA? Pred tremi leti slovenski vojaki vadili obvladovanje protestnikov in zaščito migrantov pred njimi – bodo šli tokrat nad vaške stražarje?

Člani vaške straže v pogovoru z raziskovalnim novinarjem Luko Svetino (Foto: Nova24TV)

Ob nedavni smrti Davida Tasića, enega od obsojencev v procesu JBTZ, smo obudili spomine na dogajanja v drugi polovici osemdesetih let, ko je tedanji zastavnik JLA Ivan Borštner na poveljstvu devetega armadnega območja v Ljubljani v roke dobil dokument, pravzaprav vojaški ukaz, za katerega je presodil, da je zelo nevaren za Slovence. Šlo je namreč za premeščanje sil in oborožitve z obmejnih območij v notranjost Slovenije, kar bi lahko pomenilo tudi pripravo vojske na boj proti morebitnim protestom.

Ukaz, ki ga je izdalo poveljstvo devetega armadnega območja (tedaj ga je vodil generalpodpolkovnik Svetozar Višnjić, malo kasneje pa je bila “deveta armada” priključena k petemu armadnemu območju s sedežem v Zagrebu), se je naslanjalo na ukaz iz Beograda, ki je bil izdan tako rekoč le teden dni po dogodkih v ljubljanskem Litostroju, ko je prišlo do stavke in nato do ustanovitve iniciativnega odbora bodoče socialdemokratske stranke.

Borštner je dokument skopiral (šlo je za pohabljeno kopijo, brez oznake stopnje zaupnosti) in kopijo dostavil v uredništvo Mladine, kjer jo je najprej dobil David Tasić, malo kasneje, ko je armadni časopis napadel Mladino zaradi kritičnega članka o jugoslovanskem obrambnem ministru Branku Mamuli, pa je odgovorni urednik Mladine Franci Zavrl kopijo odnesel na Mikro Ado, založniško-računalniško podjetje, kjer je delal tudi publicist Janez Janša. Nadaljevanje je znano: omenjeno kopijo je Udba izrabila kot “corpus delicti” za aretacijo Janeza Janše in za discipliniranje “domačih upornikov”, kar je sicer zahteval Beograd. Udba je aretirala še Davida Tasića, KOS pa Ivana Borštnerja, vsi trije so končali v vojaškem priporu na Metelkovi. Četrti obtoženi Franci Zavrl se je branil s prostosti.

Strah pred vojaško intervencijo upravičen
Kakor je razvidno iz knjige Igorja Omerze “JBTZ – čas poprej in dnevi pozneje”, so vodilni v JLA pozneje tajili pomembnost dokumenta, katerega kopijo je na Mladino dostavil Borštner – vsaj v tem smislu je javnosti kasneje sugeriral eden vodilnih v tedanjem devetem armadnem območju generalmajor Marjan F. Kranjc. Ne glede na to pa so kasnejši dogodki pokazali, da je bil strah pred vojaško intervencijo upravičen. Čeprav je JLA z odkrito agresijo posredovala šele junija 1991, torej ob osamosvojitvi Slovenije, je bila že pred tem večkrat v najvišji stopnji bojne pripravljenosti za posredovanje. Spomnimo: rožljanje z orožjem se je pojavljalo že ob sprejemu amandmajev k republiški ustavi septembra 1989, pred prvimi večstrankarskimi volitvami spomladi 1990, istega leta tudi pred plebiscitom, pa tudi v začetku oktobra 1990, ko je prišlo do zasedbe zgradbe, kjer je imela TO svoje poveljstvo, zato je prišlo do spontanih demonstracij in tudi do incidentov, saj so demonstranti ovirali tudi vozilo z vojaškimi osebami. Po nekaterih podatkih so bili takrat v vrhniški vojašnici pripravljeni tanki za pohod proti Ljubljani, očitno za primer, če bi se število demonstrantov povečalo, vendar se je situacija umirila, ko je notranji minister Igor Bavčar preko zvočnika pozval demonstrante, naj se razidejo. Glavni štab TO, ki ga je namesto odstavljenega generala Ivana Hočevarja vodil polkovnik Janez Slapar, je tedaj že deloval na drugi lokaciji, Demosova vlada pa v tistem trenutku, ko so bili šele vzpostavljeni mehanizmi za prevzem nadzora nad TO in vključitvijo Manevrske strukture narodne zaščite v njene strukture, ni želela tvegati spopada in izrednih razmer.

V teh dneh pa je na Twitterju spet zaokrožil članek o tem, da se Slovenska vojska uri za obvladovanje protestnikov v Sloveniji. Gre pa za članek, ki je bil objavljen na MMC RTVS že pred tremi leti, kot avtor pa se je podpisal Jure Brankovič“Nad prihodom beguncev lokalni prebivalci niso bili navdušeni. Zato jih je začela vojaška policija potiskati na varno razdaljo,” naj bi bilo zapisano v scenariju vojaške vaje. “Pripadniki slovenske vojaške policije so s pripadniki vojska drugih držav, ki so sodelovale pri vaji, vadili samostojno in brez prisotnosti policije. Tako je iz območja opravljanja postopkov z migranti s fizično silo odstranila (našemljene) demonstrante, ki so s slovensko zastavo in napisi ‘Tukaj je naša zemlja’ v namišljenem scenariju skušali preprečiti postopke,” je zapisano v tri leta starem članku. Kot je še zapisano, generalštab dogajanja ni komentiral, na ministrstvu za obrambo so bila mnenja deljena. Tudi zaradi stališča ustavnih sodnikov, da vojska ne sme uporabljati prisilnih sredstev.

Akcija precej ponesrečena
Očitno je bila ta akcija precej neposrečena in so jo opustili, saj se podobne vojaške vaje pozneje niso več pojavljale, verjetno tudi zato, ker je akcija preveč spominjala na JLA. Spomnimo, v tistem času je obrambno ministrstvo vodila Andreja Katič (SD), zdaj pravosodna ministrica, medtem ko ministrstvo za obrambo zdaj spet vodi kompromitirani Karl Erjavec (DeSUS), ki je pred komisijo za nadzor nad varnostnimi in obveščevalnimi službami očitno govoril neresnico glede arbitražne afere. Vendar pa ni izključeno, da se priprave na obvladovanje morebitnih protestov izvajajo v tajnosti, tudi glede na precej množičen pojav protestov po svetu v zadnjem tednu dni. Prav tako je zaradi dejstva, da se kot odziv na neučinkovitost vlade pri zajezitvi ilegalnih migracij pojavljajo vaške straže in razne “varde”, zelo verjetno, da bi prišlo do kakšne vojaške akcije proti menda ilegalnim paravojaškim formacijam.

Ekipa Drugorazredni septembra na terenu z belokranjsko vaško stražo. (Foto: Nova24TV)

Je morda to razlog, da na sejo sveta za nacionalno varnost ne vabijo več predstavnika opozicije? Je možno, da Šarčeva vlada ljudstvu za hrbtom pripravlja akcijo v slogu JLA? Ob tem je bizarno, da koalicijske stranke zelo glasno napadajo tovrstne formacije, češ treba je zaupati redni vojski in policiji, ob tem pa častijo NOB, ki temelji na razvoju povsem ilegalne paravojaške formacije, kar so bili partizani vse do leta 1945, ko je prišlo do dokončnega revolucionarnega prevzema oblasti. Ob tem pa velja spomniti tudi na odločne zahteve zadnjega jugoslovanskega obrambnega ministra armadnega generala Veljka Kadijevića v prvi polovici leta 1991 po razorožitvi paravojaških enot v tedanji SFRJ – v mislih je imel seveda predvsem slovensko TO ter hrvaški Zbor narodne garde. Tudi ta Kadijevićeva zahteva je bila izgovor za pritisk na predsedstvo SFRJ, da dovoli vojski posredovanje – ali pa se bo zgodil vojaški puč, ki ga je Kadijević skušal (neuspešno) koordinirati s predstavniki dogmatičnih sil v Moskvi (general Dmitrij Jazov). Skratka, glede na ravnanje sedanje oblasti ni mogoče izključiti, da se bo praksa, ki bi morala biti del preteklosti, spet ponovila.

Demokracija

 • Nata

  Vse je mogoče. Saj je Šarec ravnokar v Parlamentu stokal, da ima policija že tako veliko dela z migranti, sedaj pa bodo morali paziti še na varde vseh vrst !!

  • samotoje

   Vojske je ravno dovolj, da bo lahko zaščitila Šarca in njegovo ograjo, ko se bo ljudem utrgalo. Če bo sploh hotela. Vojska namreč.
   Za kaj več pa jih zmanjka.

 • Unikatna

  Kar naj še bolj rajezijo folk!

 • j52

  Ko bo počilo bo vse prepozno.Če država nič ne ukrene,potem naj narod vzame oblast v svoje roke in zaščiti svoje meje kot je treba pred invazijo golazni,ki nezakonito vdira v našo domovino!

 • Janez Podgoršek

  Ko so bile množične demonstracije v Sloveniji, so se prav tako pospešeno urili za demonstracije. Za vsak slučaj.

  • Novakec1

   Kje pa so bile, če so že bile so bili pa zraven.

   • Janez Podgoršek

    ????? Kaj misliš s tem?????

 • est

  Naši vojaki pa niso tako neumni, da bi uperili orožje proti lastnemu narodu. če ga obrnejo proti nalogodajalcu …..

  • Novakec1

   Naši vojakov ni, sami plačanci ki bodo zbrisal ob prvi resni situaciji.

   • Den456

    Ti to govoriš iz lastnih izkušenj. Da nisi sin kakšnega jugo oficirja, ki mu še danes smrdi iz hlač po dreku.

 • Novakec1

  Državljanska vojna med sloovcami se nadaljuje, največ koristi od tega bodo imel čefurji in kameltrajberji ki vdirajo k nam.

 • Vrhovni sodnik

  Zakaj bi se slabo plačana vojska borila za oblast ?

  • Anton

   Mogoče zato, ker je slabo plačana?

 • komar marko

  Iz kakšnih razlogov so se POŠTENI ljudje leta41 začeli upirati.

 • tramal

  V Vardi so vsaj sami zavedni Slovenci in prav take potrebujemo.Še nekaj se jih pridruži Vardi ,pa bodo raztrganci komunisti zopet pobegnili v gošo.Usrane gate pa tako že imajo.

  • Nata

   Je pa ravno danes v Parlamentu Šarec nakladal , da mora policija , ki ima že itak veliko dela z migranti . . . . .sedaj paziti še na vardo !!
   Sej ni res , no !

 • ljubinica

  V Grcijo zdaj vstopi vsak mesec 10 000 nelegalnih migrantov Iz Turcije, preko turskega mesta Edirne. Po severnem delu Grcije se pretihotapijo (izognejo se registraciji v Grciji) do Albanije. V Albaniji vlada Fajonkin prijatelj komunist Rama, ki ga sponzorira Soros. (Rama je bil med povabljenci na zadnji poroki Sorosa…) Albanska oblast se ne sekira zaradi migrantov, mirno dopusca, da jih albanski “taksisti” prevazajo po drzavi do kosovske meje …. Tako migranti nadaljujejo pot proti BiH. Iz BiH se preko Hrvaske in Slovenije odpravijo proti Trstu in nato proti Nemciji…. V BiH so v 3 migrantskih centrih razmere obupne. Lokalno prebivalstvo je razjarjeno zaradi kriminala, ki ga pocnejo migranti. NVO kricijo in zvracajo krivdo za “humanitarno krizo” na EU. Bosanske oblastI so sklenile migrantom omejiti prosto gibanje po mestu. Dovolilnice za izhod dobijo migranti, ki se nameravajo ptebiti na Hrvasko… Oblast iako spodbuja migrante, da grejo naprej ….
  Prihaja torej nov naval migrantov.
  Kaj bo storila Slovenija?
  Vladajoca leva mafija se boji. Pripravljajo se. Na Kaj?

 • Antonius

  Očitno v Sloveniji vse štiri neodvisne veje oblasti obvladuje mafija.
  Morda samo na začetku ne, na koncu zlorabljeni policaji in vojska vedno potegne z okradenim in prevaranim ljudstvom in demonstranti.
  Tudi njihov prijatelj Maduro bo na koncu potegnil najkrajšo. Evo Morales pa tudi ni zaradi njegovih komunističnih uspehov pobrisal na Kubo.

 • piko8

  Saj to je cilj slovenskih uničevalcev, levih fašistov, da ustvari izredne razmere, da utiša opozicijo!!

 • Ivan Ivanovič

  Slovenska vojska je to samo še po imenu. Dejansko je to Nato vojska, ki se uri za posredovanja v tujini, ne za obrambo Slovenije. Maloštevilčna kot je in slabo oborožena nas ne more ubraniti pred nikomer. Lahko pa seveda gre po poti nekdanje JNA in služi za pokoritev lastnega ljudsta. Za to je dovolj številčna in tudi dovolj orožja ima.

 • Artur

  “Poor” ISIS warriors ” Welcome to Slovenia by US slovenian judges and other SLOleftards nation traitors.”human rights” give you an assurance. SLo army sure you protect ahead of unsatisfied autochthon citizens”. “So welcome our brothers”.
  https://www.facebook.com/pernari/videos/425737008082739/

 • Olga101

  Grad gori, komunist beži!

 • Jan Kovalski

  Če bodo postopali kot JLA, bodo tudi končali kot JLA!

  • macon

   JLA je bila uniformiran in izoliran tujek, zdaj pa imamo narodne izdajalce skrajne levičarje med nami. Huje bo kot takrat.

 • xtc

  SLO JLA Kučan Armija?
  Enak konec kot JNA.
  Sicer pa kaj bodo ti bosi klošarji brez čevljev,pušk,in oklepnikov-vsaka oborožena varda jih naloži vkontejner in v gatah pošlje pred parlamentr in kučanovo hišo,ki jo je ukradekl.

 • Andrej

  Šarčeva vlada s CK ZKS na čelu bi najraje, da slovenskega naroda sploh ne bi bilo. Vsaj resno delajo na tem.

 • macon

  Levi fašisti so seveda z izgovorom varovanja pritepencev pripravljeni in sposobni z represivnimi organi udariti po lastnemu ljudstvu. V ta namen je tudi vse levo širjenje sovraštva in nestrpnosti v javnemu prostoru, svoje skrajneže pripravljajo na nasilje kot je še nedavno Slobo svoje.

  Kako daleč bodo šli ne vem, vendar se bojim, da bodo tudi morili.

 • Miha

  Kaj pa tajni predpisi ? Ali vemo že kaj več o tem ?

Naročite se na novice Nova24tv.si!

Vpišite vaš email naslov in se naročite na novice Nova24TV.si!

Uspešno ste se prijavili na novice Nova24tv.si!