fbpx

Slovenske “Che Guevare” znova poskrbele za tujo publiciteto Slovenije

Dva skrajneža: Miha Kordiš in Milan Brglez kandidirata za predsednika republike. (Foto: sta, Twitter)

Ni bilo dovolj, da je Slovenija postala tarča posmeha tujih medijev zaradi Golobove izjave o pandemičnih nasvetih, zdaj smo zaradi levičarjev ponovno na tapeti svetovnih medijev, tokrat zaradi “čudne izbire” predsedniških kandidatov oziroma “lokalnih Che Guevarrah”, ki bodo sodelovali na lokalnih volitvah.

Čez dva tedna so v Sloveniji predsedniške volitve. Trenutno vladajoča koalicija je nedavno vodila svoj parlament na podlagi protiukrajinske kampanje, zdaj pa so predlagali dva čudna lika za predsednika,” so zapisali na profilu Višegrada na Twitterju, ki je glavni portal za zbiranje novic, politike, aktualnih dogodkov, zgodovine in kulture iz srednje in vzhodne Evrope. V svojem zapisu so dodali še vprašanje, naslovljeno na Milana Brgleza & Miho Kordiša, “zakaj bi podpirala krvavo ideologijo”, saj na fotografijah ponosno pozirata z majčko “Che Guevarra” znanega morilca.

Ko bi človek mislil, da se bomo v sodobni demokratični družbi vse bolj pomikali v tej smeri, se zdi, da je z nastopom nove vlade na oblast Slovenija stopila velik korak nazaj. V predsedniški tekmi, ki je že v polnem zamahu, bi pričakovali kandidate, ki bodo razmišljali v koraki s časom, vendar smo se znašli na drugi, “socialistični” strani, kar pa ni zbudilo zgražanja le pri nas, ampak tudi v tujini. Poudarek na “čudni izbiri” kandidatov lokalnih in predsedniških volitev je prav na dveh izjemno radikalnih kandidatih Mihi Kordišu in Milanu Brglezu, v kar se je obregnil tudi profil Višegrad na Twitterju, ki je zapisal: “Čez dva tedna so v Sloveniji predsedniške volitve. Trenutno vladajoča koalicija je nedavno vodila svoj parlament na podlagi protiukrajinske kampanje, zdaj pa so predlagali dva čudna lika za predsednika.” Milan Brglez in Miha Kordiš, zakaj bi podpirala krvavo ideologijo?”, pri čemer se je zadnje nanašalo na njune fotografije z majico, posvečeno morilcu Che Guevarri.

V radikalnosti zagotovo najbolj izstopa prav poslanec Kordiš. Ta se je v preteklosti proslavil s podporo totalitarnim simbolom in spornih osebnosti iz preteklosti, ki so masovno kršile človekove pravice in pobile na milijone ljudi. Njegov največji sovražnik so gospodarstveniki, o katerih je že večkrat izrekel skrajno žaljive in nedostojne besede. Kordiš je namreč mojster sovražnega govora in podpornik protiustavnih idej, ki v demokratični družbi ne smejo imeti prostora. Enako vprašanje pa je razumno postavljeno tudi Brglezu kot univerzitetnemu profesorja na FDV v Ljubljani, kjer med drugim predava o svetovni politiki in evropskem varstvu človekovih pravic. Vsekakor je zelo zaskrbljujoča že sama misel, da bi človek, ki idealizira morilca, vodil demokratično državo. “Senzacija v Sloveniji. Neverjetno – absurdno – smrt demokraciji. V Sloveniji za predsednika države kandidira izjemno radikalni antisemitski komunist Milan Brglez SD,” je Brglezovo kandidaturo komentiral tudi uporabnik Twitterja, ki sicer živi v Nemčiji.

Izjava predsednika vlade Roberta Goloba o “naravnih zdravilih proti covidu-19” je prešla slovenske meje in odmeva tudi v tujih medijih
Za posmehljivo slovensko publiciteto pa je že nedavno poskrbel tudi sam premier Robert Golob, ki je s svojo izjavo o “pandemičnih nasvetih” prav tako polnil tuje naslovnice. “Imamo val, ki ni še tako velik. Val sredi poletja. To je samo dobro. Zakaj? Imamo dve naravni zdravili proti covidu-19: to sta vitamin D in sonce ter slana morska voda. Odlično je, da je val zdaj, ker gremo lahko vsi na morje in se tam pozdravimo. Ne šalim se, to je čista resnica,” je v oddaji 24ur Zvečer glede novega vala epidemije v Sloveniji dejal predsednik vlade Robert Golob.

Njegova izjava pa ni zaokrožila le po Sloveniji, temveč tudi izven njenih meja. Predvsem v državah nekdanje Jugoslavije.

Foto: zajem zaslona

Foto: zajem zaslona

Zato pa si mora plačevati PR-članke v tujini
Ni čudno, da se mora premier zaradi takih in drugačnih zdrsov na domačih tleh zahvaljujoč svoji nekompetentnosti na premierski poziciji, s katero izgublja podporo svojih volivcev, ki jih je pridobil na podlagi zavajanja in praznih obljub, poslužiti drugačnega načina za dvig svoje popularnosti – tam, kjer ga ne poznajo, ker tam to lahko. In kako je to najlažje doseči kot pa s plačanim PR v tujih levičarskih medijih, sploh zdaj, ko za to skrbi njegova nova zaposlena predstavnica za stike z javnostjo Gibanja Svoboda, ki je precej dobro seznanjena s politiko “dobra novica za dobro ceno”? Spomnimo na članek, ki ga je objavil medij Foreign Policy, ki je bila več kot očitno skrbno izvedena PR poteza, ki se je je poslužil Golob. Zadeva ni pila vode, sploh ko avtorica članka, ki je mimogrede Caroline de Gruyter, levičarska kolumnistka pri Foreign Policy in dopisnica za levoliberalni medij NRC Handelsblad, Goloba ni le prehvalila po dolgem in počez, navedla ga je celo kot ustanovitelja družbe GEN-i, kar pa ne drži. Spomnimo, da se je Golob h GEN-i priključil na uslugo Igorja Bavčarja, ko je pripojil svojo izgubaško zasebno firmo. Šlo je za čisti LDS energetski projekt. Vendar očitno drugače ne gre, po vsem tem lahko v bližnji prihodnosti pričakujemo še kakšno “tujo pravljico” o aktualnem premierju, plačano, seveda.

Tanja Brkić