fbpx

Slovenski “heroj” tranzicijske levice Ivan Gale bi kandidiral za poslanca, morda celo ustanovil stranko

Ljubljana, Trg republike. Petkov protest na kolesih zaradi nezadovoljstva z ravnanjem vlade in politicnih elit. Protesta se je udelezil tudi usluzbenec zavoda za blagovne rezerve Ivan Gale, ki je javno spregovoril o dogajanju med sklepanjem poslov za nabavo zascitne opreme.

“Žvižgač” Ivan Gale napoveduje, da bo kandidiral na aprilskih državnozborskih volitvah. Končne odločitve o tem, na kateri listi se bo podal v tekmo za poslanski stolček, še ni sprejel. Ne izključuje niti možnosti, da bi ustanovil novo stranko, poroča N1. Prepričan je, da je do volitev še dovolj časa in da bi mu uspelo zbrati dovolj ljudi tako za ustanovitev stranke kot za oblikovanje kandidatne liste. Sodeč po njegovih izjavah, bi bilo verjetno res najbolje, da “solira” – sam je napovedal, da bo odločitev sprejel v dveh tednih.

Na vprašanje, ali ne bi s tem prispeval k še večji drobitvi levosredinskega političnega prostora, je Ivan Gale odgovoril, da je vsaka od obstoječih strank enkrat vstopila v to igro. “Vsakdo ima možnost, da ne vloži kandidatne liste, pa ne bo drobljenja,” je dejal in dodal, da bi se število tekmecev zmanjšalo tudi v primeru, če bi stranke koalicije KUL oblikovale skupno listo. Kot opcijo Gale omenja tudi scenarij, da bi kot Robert Golob prevzel vodenje katere od obstoječih strank. Povedal je, da nekaj ponudb ima, ni pa želel razkriti, iz katerih strank so prišle.

S tistimi, ki so sodelovali v zgodbi Janeza Janše, ne bom sodeloval,” je poudaril Gale, ki sicer dopušča tudi možnost, da bi vstopil v katero od obstoječih strank in kandidiral na njeni listi. Simpatični se mu zdita stranki Vesna in Pirati, ob tem pa je še povedal, da so ga v svoje vrste vabili v Dobri državi, vendar so se pogovori končali, ko se je ta začela pogovarjati o povezovanju s stranko Lide Igorja Zorčiča. Po njegovih besedah je tudi odprta možnost, da se pridruži Golobovemu Gibanju Svoboda – ni pa Gale preveč zadovoljen, da sta v Golobovo stranko vstopila poslanca Jurij Lep in Janja Sluga, ki sta pred tem sodelovala v koaliciji premierja Janše. Kritičen je zlasti do Sluge, ki ga je kot vodja poslanske skupine SMC večkrat diskreditirala, poleg tega pa je v razpravi o nakupu zaščitne in medicinske opreme podpirala ministra za gospodarstvo Zdravka Počivalška.

Vir: Facebook

Ljudem, kot je Slugova, bi se morali izogniti v velikem loku; enako velja za Rajića, Lepa in Zorčiča
Gale na politiko gleda precej osebno, na Facebooku je med drugim zapisal: “Jaz ne morem ostati ravnodušen, ko se njeno ime pojavlja v potencialno novi zgodbi, ki naj bi gradila na vrednotah. Ljudem, kot je Slugova, bi se morali izogniti v velikem loku. Kdor potrebuje eno leto (ob vseh jasnih signalih rušenja demokracije) za izstop iz vlaka norosti, nepotizma in korupcije, ne bi smel dobiti prav nobenega političnega priznanja. Nobenega! Nikjer! Enako velja za g. Branislava Rajića, g. Lepa, g. Zorčiča, … Zato težko razumem vsako politično opcijo, ki je pripravljena tesneje sodelovati z njimi.” S takim pristopom bo seveda težko našel stranko, v kateri ni nikogar, ki ne bi bil po njegovem okusu – zato je morda še najbolj prikladno, da ustanovi svojo stranko. Gale je še napovedal, da bo odločitev sprejel v dveh tednih.

Zaradi hujše kršitve zlorabe bank, ponarejanja poslovnih listin in zlorabe uradnega položaja je bilo proti Galetu vloženih več sodnih postopkov
Spomnimo, iz Zavoda za blagovne rezerve so že pred časom sporočili, da je Gale na sodni obravnavi priznal, da se je vseskozi dogovarjal s pričami, ki jih je navedel tekom postopka. Jasno se je razkril njegov namen, da je prek dogovarjanja s pričami želel zmanipulirati postopek na sodišču. Prek svoje pooblaščenke je hotel v sodni vpis vložiti dodatno gradivo, kar po mnenju vodstva ZBR kaže “na manipulacijo in željo po “pravdanju iz zasede.” Do poravnave in dogovora je prišlo na Galetovo zahtevo. Na zaslišanju je tudi priznal, da je prevzemal zaščitno opremo od dobaviteljev po poteku pogodbenih rokov. Tako je zavestno kršil pogodbena določila in javno priznal, “da je ves čas zavestno kršil zakonodajo,” so sporočili iz ZBR. Nadalje so v ZBR svojemu nekdanjemu sodelavcu očitali sporne poteze, ki si jih je privoščil kot pooblaščen podpisnik pogodb. Eno hujših kršitev si je privoščil dne 16. aprila 2020, ko je ponaredil poslovno listino. To je bilo prav takrat, ko je eksplodirala prva izmed Tarč na tematiko kupovanja zaščitne opreme v času prvega vala epidemije.  Gale naj bi torej zavestno zavajal javnost. ZBR je tudi izpostavil, da je Gale sam sebe postavil na laž z izjavami v medijih istega dne. Izjavo za medije je dal, potem ko je ob pogodbi podpisal še dodatno naročilnico za storitve prevoza. Ob koncu sporočila za javnost je ZBR še izpostavil, da je Gale storil več hujših kršitev z znaki kaznivih dejanj. Ugotovljene so bile hujše kršitve zlorabe bank, ponarejanja poslovnih listin in zlorabe uradnega položaja. Zavod za blagovne rezerve je zaradi teh ugotovitev proti Galetu vložil več sodnih postopkov. Gale je vse zanikal in zatrdil, da gre za še eno lažnivo objavo Zavoda za blagovne rezerve.

Novembra lani je Galeta Specializirano državno tožilstvo obvestilo, da je zavrglo kazensko ovadbo Zavoda Republike Slovenije za blagovne rezerve z dne 5. 10. 2020, ki jo je ta vložil zoper njega zaradi kaznivega dejanja ponareditve ali uničenja poslovnih listin po 235. členu Kazenskega zakonika. Poleg tega KPK v postopku obravnavane zadeve ni zaznala kršitev določil zakona o integriteti preprečevanju korupcije, zato so postopek zaustavili. Komisija je v okviru obravnavane zadeve zaznala tveganja za nastanek kršitev iz pristojnosti komisije, zato so zavodu za blagovne rezerve izdali priporočila. Glede kandidature pa – videti je, da protivladno naravnani politični pol taktično dozira kandidate – s tem med drugim poskrbijo, da kdo od njih ne bi ostal medijsko neopažen in da so ves čas na medijski sceni. Kako se jim bo celo leglo kandidatov obrestovalo, pa bomo videli na volitvah 24. aprila.

Sara Kovač