fbpx

Šarčev kandidat Lenarčič naj bi dobil nepomembno komisarsko mesto za ribištvo! Temu primerni so tudi Twitter odzivi!

Foto: STA

V torek naj bi bil znan končen razrez funkcij nove Evropske komisije, še prej pa so se novinarji nemškega Spiegla dokopali do neuradnih informacij. Izbranec Marjana Šarca Janez Lenarčič naj bi zasedel mesto komisarja za pomorske zadeve in ribištvo, kar je sprožilo burne odzive državljanov na družbenih omrežjih.

Kot so sporočili iz slovenskega stalnega predstavništva pri EU, bo uraden razrez funkcij nove Evropske komisije znan v torek, po medijih pa že kroži neuradna verzija. Kot Finance povzemajo Spiegel, naj bi Slovenija dobila resor pomorskih zadev in ribištva. Vlada Marjana Šarca je sicer pričakovala, da bo njen izbranec Janez Lenarčič prevzel mesto komisarja za širitev, a ta resor naj bi glede na neuradno poročanje zdaj pripadel Hrvaški. A tudi to ni posebna tragedija, poslanec Slovenske demokratske stranke dr. Anže Logar je pred časom namreč za TV Slovenija komentiral, da gre za dejansko neobstoječ resor.

Socialisti naj bi prevzeli več mest kot na volitvah najuspešnejša Evropska ljudska stranka
Seznam sicer ni nujno dokončen, Socialisti S&D pa naj bi prevzeli 10 mest, na volitvah najuspešnejša desnosredinska Evropska ljudska stranka manj in sicer 9 komisarskih mest, federalisti Renew Europe (bivša ALDE) pa bodo zasedli 5 mest. Eno mesto bo pripadlo tudi konservativni skupini ECR, dva komisarja pa naj bi bila neodvisna.

Foto: STA

Šaljivi odzivi na Twitterju
Na Twitterju so se pojavili burni odzivi na neuradne podatke glede razreza resorjev, saj omenjen resor za Slovenijo ni strateškega pomena, ponovno pa je do izraza prišla tudi popolna nekompetentnost slovenske diplomacije in zunanje politike. V nadaljevanju prilagamo najbolj zanimive komentarje:

Tako bodo resorji razdeljeni ostalim državam
Iz Nemčije že prihaja predsednica komisije, Avstrija pa naj bi prevzela resor za notranje zadeve, Belgija za proračun, Bolgarija za izobraževanje in kulturo, Ciper za zdravje in potrošnike, Češka republika za pravno državo in demokracijo, Danska za digitalno industrijo, Estonija za razvojno sodelovanje, Finska za gospodarstvo in finance, Francija za konkurenco, Grčija za obrambo in vesolje, Hrvaška za širitev, Irska za trgovino, Italija za industrijo in notranji trg, Latvija za energijo, Litva za raziskave, Luksemburg za finančne storitve, Malta pravo, Madžarska za civilno zaščito in humanitarno pomoč, Nizozemska za podnebne ukrepe, Poljska za kmetijstvo, Portugalska za regionalno politiko, Romunija za transport, Slovaška za varnost, Španija za zunanje zadeve, Švedska za zaposlovanje, Veliki Britaniji pa zaradi njenega prihajajočega izstopa iz EU ne bo pripadel noben resor.

https://twitter.com/jelka_godec/status/1170264917582209024?ref_src=twsrc%5Etfw

Rok Krajnc