fbpx

Slovenski levičarji soodgovorni za teroristične napade na evropskih tleh. Poglejte, zakaj!

Foto: Twitter

Kdo ne pomni množičnega migrantskega vala, ki je v letih 2015 in 2016 popolnoma ohromil Evropo, med drugim tudi Slovenijo? Temu se seveda ni čuditi glede na to, da apatična vlada Mira Cerarja ni storila ničesar, da bi se na bližajočo krizo pripravila, ampak je le nemo čakala, da migranti dejansko pridejo, in se šele nato angažirala. Hrvaška je kot “dobra” soseda in “vzorna” država članica EU začela organizirano prevažati migrante do slovensko-hrvaške meje in jim tako olajšala nezakonit vstop v državo. Slovenska vlada je kmalu ugotovila, da so absorpcijske zmožnosti Slovenije omejene, zato je začela prišleke voziti proti slovensko-avstrijski meji. Sodišče EU je 26. julija v razsodbi zapisalo, da je bila Hrvaška odgovorna za obravnavo prošenj za mednarodno zaščito oseb, ki so v množičnem številu prečkale njeno mejo v času migrantske krize. Kot je pojasnilo sodišče, je za te osebe treba šteti, da so kljub izrednim okoliščinam nezakonito prečkale zunanjo mejo sosednje Hrvaške. 

Eden izmed sirskih državljanov in družinski člani dveh afganistanskih družin so lani brez potrebnega vizuma prečkali hrvaško-srbsko mejo, Hrvaška pa je zanje organizirala prevoz do meje s Slovenijo, z namenom da bi jim pomagala pri prehodu v želeno ciljno državo, kjer bi ti vložili prošnjo za mednarodno zaščito. Glede na to, da je državljan Sirije to prošnjo vložil v naši državi, člani afganistanskih družin pa v Avstriji, sta se tako Slovenija in Avstrija strinjali, da je Hrvaška tista, ki bi morala prošnjo teh ljudi obravnavati, saj so prosilci na nezakonit način vstopili na hrvaško ozemlje.

Sodišče je odločilo, da sprejem državljana na ozemlju države EU iz države, ki ni država članica EU, ni mogoče opredeliti kot vizum, tudi če je ta potekal v izrednih okoliščinah. Prehod meje brez izpolnjevanja potrebnih pogojev je tako treba razumeti kot nezakonit v smislu uredbe Dublin III. Glede možnosti, da država članica omogoči vstop zaradi razlogov humanitarne narave, je sodišče izpostavilo, da v skladu s schengenskim zakonikom tako dovoljenje velja le za ozemlje “zadevne članice”. To pomeni, da država, ki je zaradi humanitarnih razlogov in brez vize omogočila vstop osebe, ki ni državljan države članice EU, ne more biti oproščena odgovornosti za obravnavo vložene prošnje za mednarodno zaščito. S sprejeto odločitvijo sodišče ni upoštevalo stališča generalne pravobranilke, ki je zagovarjala prepričanje, da v izjemnih okoliščinah ni prišlo do kršenja dublinske uredbe.

Gorenak na Vlado RS naslovil vprašanje
Glede na to, da je bila tudi Slovenija vpletena v prevažanje migrantov do slovensko-avstrijske meje, ki jih je hrvaška stran organizirano prevažala proti slovensko-hrvaški meji, je poslanec največje opozicijske stranke SDS Vinko Gorenak na Vlado RS naslovil pisno poslansko vprašanje v zvezi z odločitvijo Sodišča EU, da je Hrvaška odgovorna za obravnavo prošenj za mednarodno zaščito oziroma azil med migrantskim valom leta 2015 in 2016. Na vlado je tako naslovil naslednje vprašanje: Ali še vedno, tako kot leta 2015 in 2016, trdite, da je bilo prevažanje ilegalnih migrantov s strani Vlade Republike Slovenije od meje s Hrvaško do meje z Avstrijo zakonito?

Poslanec SDS dr. Vinko Gorenak (foto: STA)

Predsednik Komisije za nadzor obveščevalnih in varnostnih služb Branko Grims je za medije že izpostavil, da se varnostno okolje spreminja, in to ne v dobri smeri. “Slovenija sicer ni primarni cilj terorizma, a postajamo čedalje bolj ogroženi vsi, če že ne v domovini, pa na potovanjih v velika mesta, kot so Bruselj in ostala mesta, ki so vsa potencialne tarče terorizma,” je pojasnil predsednik komisije. Dodal je, da je migrantski val v času migrantske krize predstavljal velik dejavnik tveganja, ki v kombinaciji s starimi, že obstoječimi strukturami radikalnega islama predstavlja tisti potencial in tisto grožnjo, ki zadeva vse, in da po zadnjih dogodkih lahko pričakujemo, da to ni ne zadnji in ne edini dogodek te vrste.

Foto: STA

Priča smo bili nikakršnem preverjanju
Predsednik Odbora za obrambo Žan Mahnič, ki si je v času migrantske krize ogledal dogajanje na meji, je povedal, da so Slovenijo prečkali Pakistanci, Iranci, Maročani, Alžirci, torej ljudje iz držav, kjer ni nobenih oboroženih konfliktov, vsi pa so se izdajali za Sirce. “Bili smo priča nekritičnemu preverjanju oziroma nikakršnemu preverjanju,” je dejal poslanec SDS. Kot neresno in neodgovorno je ocenil tudi dejanje slovenskih pristojnih organov, ki so o 20 posameznikih, ki naj bi pomenili potencialno varnostno grožnjo, avstrijskim oblastem posredovali obvestilo, potem pa jim jih nekritično posredovali naprej.

Foto: Arhiv Nova24TV. Žan Mahnič.

Čeprav so poslanci SDS že večkrat opozorili, da je dejstvo, da se je med migrantskim valom prek naše države brez kakršnekoli težave sprehodilo več pripadnikov Islamske države, vlada ne ukrepa in še naprej trmari pri svojem prepričanju, da so migranti nujno potrebni pomoči in da se Slovenija pri tem ne more distancirati, kot so se nekatere evropske države. Novi teroristični napadi jasno kažejo na posledice takšnega neodgovornega ravnanja in pred tem si ni več mogoče zatiskati oči.

H. M.