fbpx

Slovenski levičarji svoj primitivizem izvažajo že v Avstrijo in uničujejo napore zbliževanja obeh držav?

Foto: Twitter

Napis “Smrt fašizmu” ter komunistični simboli srpa in kladiva so se danes ponoči znašli na spomeniku pred deželno hišo v spomin koroškemu plebiscitu iz leta 1920 v Celovcu. Gre za simboliko, popularno med predstavniki slovenske levice, še posebej na petkovih kolesarskih protestih. Dogodek so že obsodili slovenski premier Janez Janša, avstrijski predsednik Alexander Van der Bellen ter koroški deželni glavar Peter Kaiser.

Včeraj je v Celovcu, ob stoletnici koroškega plebiscita, ko je bilo od matičnega naroda odrezanih okoli 10 tisoč Slovencev, potekala osrednja slovesnost, ki je minila v znamenju novega sobivanja in sprave med večino in manjšino.

Avstrijski predsednik Alexander Van der Bellen se je koroškim Slovencem tudi v slovenščini opravičil za krivice in zamude pri uresničitvi njihovih ustavnih pravic, slovenska vlada pa je sporočila novico, da je avstrijska vlada podvojila denarna sredstva za slovensko manjšino na avstrijskem Koroškem. Gre namreč za prvo povišanje sredstev etničnim skupnostim po letu 1995.

Vse to je rezultat trdega dela slovenske diplomacije – predsednika vlade Janeza Janše, ki se je posebno angažiral z zbliževanjem vezi z avstrijskim kanclerjem Sebastianom Kurzem, predsednika države Boruta Pahorja in slovenskega zunanjega ministra Anžeta Logarja.

Le nekaj ur po zgodovinskem spravnem dogodku pa so neznanci oskrunili spomenik s totalitarnimi simboli, s katerimi se rada ponaša slovenska radikalna levica, vidimo pa jih lahko tudi na petkovih protestih. Skrajneži so torej v prvi noči uničili napore zbliževanja obeh držav Avstrije in Slovenije ter v škodo slovenski skupnosti na avstrijskem Koroškem. Avstrijski predsednik je dejanje obsodil na Twitterju s temi besedami: “Današnje dejanje vandalizma v Celovcu je vredno ostre obsodbe. Koroška je v zadnjih letih šla po poti spravi. Korošci so skupaj veliko dosegli. Morali bi nadaljevati nemoteno na tej skupni poti.

Sara Kovač