fbpx

Slovenski premier Janša in avstrijski kancler Kurz skupaj na Triglav!

Janez Janša in Sebastian Kurz (foto: Instagram)

Vlada republike Slovenije za javnost sporoča, da bo predsednik Vlade RS Janez Janša v torek na delovnem obisku gostil zveznega kanclerja Republike Avstrije Sebastiana Kurza. Osrednja tema pogovorov bo situacija povezana s Covid-19, pa tudi dvostranski odnosi. Za konec srečanja si bosta Kurz in Janša privoščila tudi skupni plezalni podvig v severni Triglavski steni. 

Predsednik slovenske vlade Janez Janša bo v torek, 8. septembra 2020, v Ljubljani gostil delovni obisk zveznega kanclerja Republike Avstrije Sebastiana Kurza. Osrednje teme pogovorov bodo povezane s COVID situacijo, sogovornika pa bosta spregovorila tudi o bilateralnih odnosih med državama in aktualnih evropskih temah. Odnosi med Slovenijo in Avstrijo sicer veljajo za odlične. Avstrija je tretja gospodarska partnerica Slovenije in njena največja naložbenica.

Kurz naj bi se po načrtih uvodoma srečal s predsednikom vlade Janšo, nato pa naj bi imela premier in kancler skupni delovni zajtrk. Sledila naj bi še skupna novinarska konferenca obeh državnikov, zatem pa se bo avstrijski kancler v Zlatem salonu Predsedniške palače na štiri oči sestal s predsednikom republike Borutom Pahorjem. Na koncu delavnega obiska nameravata Janša in Kurz skupaj opraviti plezalni vzpon po Triglavski severni steni.

Pogled z 2621 m visokega Oltarja na Triglavsko severno steno (vir: Wikipedia)

Odnosi med vladama Avstrije in Slovenije so pozitivni, kar dokazujejo tudi čestitke ob imenovanju nove Janševe vlade. Avstrijski kancler Sebastian Kurz je na Twitterju zapisal, da čestita premierju Janezu Janši ob prisegi njegove vlade, ter dodal, da se veseli sodelovanja z novo slovensko vlado, da bosta državi še okrepili že tako odlične odnose.

Domen Mezeg