fbpx

Slovenski premier skupaj z voditelji EU sprejemal ukrepe za zajezitev virusa COVID-19 na evropskih tleh: Prioriteta sta varnost in zdravje ljudi, sporoča Janša

Janez Janša je za novinarja Blaža Zgaga glavni ideološki sovražnik v Slovenije. Aktualnega predsednika vlade v svojih javnih objavah Zgaga vedno označuje za koruptivnega in skrajno desničarskega. (Foto: Demokracija)

Potekala je izredna videokonferenca Evropskega sveta, voditeljev vlad in držav članic EU zaradi pandemije koronavirusa, na kateri je sodeloval tudi predsednik slovenske vlade Janez Janša. Opozoril je, da moramo pri spopadu s koronavirusom vedno imeti pred očmi najprej varnost in zdravje ljudi.

“Seveda so izjemno pomembni tudi ukrepi za gospodarstvo, nenazadnje gre dolgoročno tu za drugo plat istega kovanca, toda za nas vse je takojšnja prioriteta varnost in zdravje ljudi,” je dejal premier Janez Janša. Predlagal je, da EU nemudoma oblikuje zalogo kritične medicinske in zaščitne opreme ter zdravil, s katero lahko takoj pomagamo katerikoli državi članici, ki bi se lahko zelo kmalu znašla v podobni situaciji kot Italija pred tedni.

Videokonferenco je sklical predsednik Evropskega sveta Charles Michel, ki je poudaril, da je ključno upočasniti in zajeziti širjenje virusa, zagotoviti dovolj zdravstvene in zaščitne opreme, spodbuditi raziskave za razvoj cepiva in omejiti gospodarsko škodo.

Evropska komisija bo priskrbela kritično nabavo medicinske in zaščitne opreme za članice EU, kot blažitev ekonomskih težav pripravljajo “korona” obveznice
Evropska komisija je voditelje obvestila, da je v teku več postopkov javnega naročanja za pridobitev kritične medicinske in zaščitne opreme. Slovenija sodeluje pri vseh. V teku je tudi sprostitev znatnih sredstev za raziskovalne institucije in podjetja, ki so v konici naporov za čimprejšnjo izdelavo cepiva.

Predsednica Evropske komisije Ursula von der Leyen je skupaj z voditelji že sprejela najnujnejše ukrepe za nabavo zaščitne opreme za članice EU proti zajezitvi koronavirusa na evropskih tleh. (Foto: epa)

Predsednica Evropske komisije Ursula von der Leyen je podprla predlog o centralnem evropskem nakupu in distribuiranju interventne količine nujne medicinske in zaščitne opreme ter zdravil in zagotovila, da bo Evropska komisija do konca tedna pripravila ustrezen pravni okvir za to pobudo.

Predsednik vlade Janez Janša med sodelovanjem na videokonferenci z voditelji EU zaradi epidemije koronavirusa na evropskih tleh. (Foto: posnetek zaslona/ Vlada RS)

V zvezi z ekonomskimi posledicami epidemije koronavirusa so voditelji držav članic med možnimi prihodnjimi ukrepi preučevali tudi morebitno uvedbo evropske “korona” obveznice za financiranje nujnih ukrepov ter odpravo posledic epidemije.

Luka Perš