fbpx

Slovenski ribiči iz Hrvaške prejeli kar 48 kazni v znesku malo manj kot 41.000 evrov!

Slovenski ribiči plačujejo velikanske finančne globe zaradi katastrofalne vladne politike Marjana Šarca. (Foto: iStock)

Slovenski ribiči plačujejo velikanske finančne globe zaradi katastrofalne vladne politike Marjana Šarca. (Foto: iStock)

Medtem, ko prihajajo nove in nove kazni s strani hrvaških organov, slabe vremenske razmere ribičem onemogočajo pot na morje. Po navedbah odvetnika Ivice Senjaka so ribiči do četrtka prejeli skupaj kar 48 kazni, slovenska policija pa je v slovenskem morju od implementacije odločbe arbitražnega sodišča do srede obravnavala kar 61 incidentov.

Ribič Silvano Radin, ki je dobil kazen zaradi prečkanja sredinske črte v Piranskem zalivu, je za STA povedal, da je burja ribičem ta teden onemogočila plovbo. Radin je sicer v ponedeljek prejel zadnjo kazen od hrvaških organov, ker pa so datumi pri izdajanju kazni med seboj pomešani, navaja, da je možno, da bo prejel še kakšno novo kazen s starejšim datumom.

Znesek kazni v višini okoli 305.000 kun
Odvetnik Senjak, ki na Hrvaškem zastopa slovenske ribiče, je povedal, da je do četrtka sedem slovenskih ribičev prejelo kar 48 kazni v skupnem znesku okoli 305.000 kun, kar znaša nekaj manj kot 41.000 evrov. Ob tem je povedal, da ne more potrditi napovedi medijev glede novih kazni.

Senjak prepričan, da bodo pritožbe uspešno rešene
Vsi ribiči, ki so do zdaj prejeli kazni, so se po besedah Senjaka oglasili zaradi pritožb. Ob tem je pripomnil, da je Slovenija z zakonom uredila finančno podporo ribičem za postopke na sosednjem Hrvaškem glede poplačila pravne pomoči in morebitnih plačil kazni v sodnih postopkih, pri čemer pa znesek ni omejen z zakonom. Sicer je Senjak ponovil prepričanje, da bodo pritožbe uspešno rešene, ker kazni nimajo ustrezne pravne osnove.

Od 29. decembra lani, ko je Slovenija začela z izvajanjem razsodbe arbitražnega sodišča o meji s sosednjo Hrvaško, je policija do srede v slovenskem morju obravnavala skupaj kar 61 incidentov, v katere je bilo vpletenih 110 hrvaških plovil, od katerih je bilo 69 policijskih in 41 ribiških.

N. Ž.