fbpx

Slovenski veleposlanik v ZDA Vidovič je poslanko Murglovo v Washingtonu usmeril kar k javnemu prevozu

Foto: STA

Glede na to, da ima Slovenija vse bolj hladne odnose z ZDA, bi človek pričakoval, da bo Slovenija bolj pozorna pri izbiri slovenskega veleposlanika v Washingtonu. Očitno so bolj pomembni odnosi z Rusijo, saj so za mesto veleposlanika predlagali Stanislava Vidoviča, o katerem smo že ob imenovanju poročali, da je slaba izbira za slovensko diplomacijo, omenja pa se ga tudi kot sodelavca Službe državne varnosti, kar je škandalozno, še posebej za tako prestižno diplomatsko mesto, kot je mesto veleposlanika v Washingtonu. V primeru nedavnega obiska slovenske poslanke Jasne Murgel v Washingtonu je Vidovič očitno pokazal tolikšno neprofesionalnost, da se mu je odločila poslati uradno pismo, s katerim je izrazila nezadovoljstvo z njegovim odnosom do slovenskih parlamentarcev. Slovenskemu veleposlaniku se več kot očitno ni zdelo vredno, da bi se sestal z njo in si izmenjal stališča ter mnenja. Poslanec največje opozicijske stranke SDS Žan Mahnič je prek družbenega omrežja Twitter komentiral, da je Vidovič s tem dokazal, da je Vlada RS za veleposlanika v ZDA imenovala osebo, ki to sploh ne bi smela postati. “Če ima Stanislav Vidovič tudi do ostalih takšen odnos, ni čudno, da so odnosi z ZDA vse slabši,” je še pripomnil. 

Poslanka SMC Jasna Murgel se je od 11. do 13. decembra 2017 v Washingtonu udeležila Čezatlantskega parlamentarnega foruma Parlamentarne skupščine NATO, o čemer je obvestila tudi Veleposlaništvo Republike Slovenije v Washingtonu. Glede na to, da je bila udeležba zakonodajalcev iz držav članic NATO številčna, sestanki s predstavniki administracije, Kongresa, Senata in think-tankov izredno zanimivi, saj so ponudili marsikateri pogled na odnose med partnerji v Atlantskem zavezništvu, je Murglovo presenetilo, da se veleposlaništvu ni zdelo vredno, da bi se na kratko sestali in si pri tem izmenjali svoja stališča in mnenja.

Foto: Twitter

Svetovali so ji uporabo javnih prevoznih sredstev
Murglova je sicer pri tem pripomnila, da je res, da v dopisu niso posebej zaprosili za srečanje z veleposlanikom ali drugim diplomatskim osebjem, in dodala, da se jim je zdelo povsem samoumevno, da bodo na veleposlaništvu ocenili, da gre za vljudno in primerno gesto. Dejstvo je namreč, da je lahko izmenjava informacij le v obojestransko korist in nikakor ne obratno, zato je težko razumeti, čemu so se na veleposlaništvu odločili za takšno potezo. Poleg tega je v pismu veleposlaniku poudarila, da sicer lahko razume, da v nedeljo, ko se je tam mudila, na veleposlaništvu niso imeli na voljo vozila, in nadaljevala, da je posebej začudena, kako lahko ostale kolege parlamentarce iz drugih držav pričakajo iz veleposlaništva, ob enem pa se zahvalila, da so ji svetovali uporabo javnih prevoznih sredstev. S pismom veleposlanika je med drugim seznanila tudi ministrstvo za zunanje zadeve, člane delegacije PS NATO in predsednika Odbora za zunanjo politiko Jožefa Horvata.

Pripisovali so mu tudi domnevno sodelovanje z nekdanjo Službo državne varnosti
Požareport je poročal, da naj bi bil Vidovič sodelavec SDV, kar pa je slednji kasneje zanikal. Požar je na svojem portalu še zapisal, da so nekateri drugi mediji prav tako objavili “podrobnejše informacije o (domnevnem) Vidovičevem sodelovanju z nekdanjo Službo državne varnosti, česar pa Vidovič ni zanikal.” Je pa o tem, da naj bi bil Vidovič dejansko v SDV, medvrstično potrdil tudi nekdanji minister za zunanje zadeve Dimitrij Rupel, ki je v svoji kolumni na Portal plusu zapisal: “O Vidoviču sem razmišljal tudi jaz, vendar je imel predsednik vlade pomisleke, češ da gre za nekdanjega sodelavca Službe državne varnosti.” Za ta objavljeni zapis je sicer Vidovič zahteval objavo popravka, v katerem je zapisal, da ni bil nikoli sodelavec SDV.

Foto: STA

Kakorkoli, več kot očitno je, da se ohlajenih odnosov med Slovenijo in ZDA ne zavedajo niti na našem ministrstvu za zunanje zadeve, saj menijo, da so odnosi med državama zelo dobri, konstruktivni in brez odprtih vprašanj, zato se tudi ne moremo čuditi nad vladno izbiro veleposlanika, ki ima že do vodje slovenske delegacije slab odnos, zato se poraja vprašanje, kakšen je do drugih. Hkrati je to pokazatelj vedno slabših odnosov. Bomo končno spoznali, da Rusija ni tista, h kateri se moramo približevati?

N. Ž.