fbpx

Slovensko pravosodje zopet poskrbelo, da je del kriminalne zgodbe o Stožicah zastaral še pred pričetkom sojenja Jankoviću in združbi!

Zoran Janković in Blanka Žgajnar (Foto: STA)

Potem, ko smo bili v razvpitem primeru farmacevtka priča počasnemu delovanju tožilstva, ki je šlo na roke ljubljanskemu županu Zoranu Jankoviću, je sedaj prišlo do zastaranja dela očitkov na račun Jankovića v primeru sojenja v zadevi Stožice. Vse to se je zgodilo še preden se je sojenje sploh pričelo.

Iz ljubljanskega okrožnega sodišča so za Siol potrdili, da so kazniva dejanja ponareditve ali uničenja poslovnih listin v primeru Stožice zastarala že pred samo sodno obravnavo, ki jo je nameravala sodnica Mojca Kocijančič opraviti v mesecu decembru. Obtožnica je bila sicer vložena 18. maja 2018, sklep o zastaranju dela očitanih kaznivih dejanj, pa po navedbah sodišča še ni pravnomočen.

Sojenje se navezuje na leto 2010, ko je prišlo do podpisa pogodbe v višini 1,8 milijona evrov za domnevno fiktivni najem parkirišč v Stožicah. Podjetje Grep je na podlagi tega postalo kreditno sposobno in je lahko pri NLB najelo kredit, višji od 50 milijonov evrov (gre za kredit, ki ni bil nikdar vrnjen). Na ta način je občina dobila možnost sofinanciranja iz evropskih sredstev in državnega proračuna v višini 1,8 milijona evrov.

V povezavi z gradnjo Stožic se že dlje kot štiri leta ljubljanskemu županu in soobtoženim očita več kaznivih dejanj. Tožilstvo med drugim očita goljufijo na škodo Evropske unije v povezavi z evropskimi sredstvi, zlorabo uradnega položaja, preslepitev pri pridobitvi posojila in ponareditev ali uničenje poslovnih listin. Med ovadenimi so poleg ljubljanskega župana: Uroš Ogrin in Zlatko Sraka iz podjetja Gradis-Energoplan (Grep), ki je gradilo Stožice; nekdanji obrambni minister in direktor Zavoda Tivoli Roman Jakič, vodja občinskega oddelka za šport Marko Kolenc, nekdanji direktor Javnega podjetja Ljubljanska parkirišča in tržnice Samo Lozej, direktorja projekta gradnje Športnega parka Stožice Andrej Lavrič, Borut Skubica in Milan Črepinšek.

Soobtožena Zoran Janković in Roman Jakič. (Foto: STA)

Zamuda Žgajnarjeve pripomogla k uničenju tajno posnetih pogovorov v zadevi farmacevtka
Sodeč po neuradnih podatkih je do zastaranja pri očitkih o ponareditvi ali uničenju poslovnih listin prišlo že v lanskem letu, kar je seveda pred začetkom sojenja. Na tem mestu se marsikdo vpraša, kako je to mogoče. Potrebno je omeniti, da sojenje v zadevi vodi žena nekdanjega pravosodnega ministra v vladah LDS Aleša Zalarja, Mojca Kocijančič. Kocijančičeva je postala znana v javnosti, ko je pred leti opozorila, da je tožilka Blanka Žgajnar zamudila dvoletni zakonski rok, do katerega bi morala sporočiti, da bo pričela kazenske postopke proti ljubljanskemu županu. Iz tega razloga je prišlo do uničenja tajno posnetih pogovorov Jankovića, ki so bili povezani s farmacevtko Katarino, ki ni mogla dobiti zaposlitve za nedoločen čas v lekarni, ki je v občinski lasti.

Potem, ko je župan posredoval, je Katarina prišla do želene oblike zaposlitve. Farmacevtka naj bi sodeč po dognanjih tožilcev, ki so bila pridobljena s pomočjo tajnih prisluškovanj, v zameno nudila intimnost. Kakorkoli, posnetki so bili na račun zamude zakonskih rokov za pričetek kazenskega postopka uničeni. Kocijančičeva je opozorila tožilstvo na člen, ki navaja naslednje: “Če državni tožilec izjavi, da ne bo začel kazenskega pregona zoper osumljenca, ali če v roku dveh let po koncu izvajanja posebnih (praviloma tajnih) preiskovalnih ukrepov ne poda takšne izjave, se gradivo iz prejšnjega odstavka pod nadzorstvom preiskovalnega sodnika uniči. O tem uničenju napravi preiskovalni sodnik uradni zaznamek.”

Zoran Janković (Foto: STA)

Sodišče je na vprašanje, kako je za del kaznivih dejanj v primeru Stožice prišlo do zastaranja, med drugim za Siol razjasnilo, da je bila obtožnica vložena 18. 5. 2018, pravnomočna pa je postala 19. 9. 2018. Pred tem je prišlo do ugovorov zoper obtožnico. Zunajobravnavni senat sodišča je ugovore prejel 6. 7. 2018, 1. decembra lani je pritožbeno sodišče pritožbe zoper sklep o zavrnitvi dokazov zavrnilo kot neutemeljene. 5. junija lani je bil opravljen zadnji predobravnavni narok za obravnavo. “Zadeva se je kontinuirano obravnavala ob upoštevanju vrstnega reda zadev, vloženih pritožbah in časa odločanja zoper njih,” so izpostavili glede načina dela in ob tem potrdili, da bo decembra letos razpisan narok za glavno obravnavo v primeru Stožice. Na sodišču so potrdili, da je bil  izdan sklep o zastaranju glede dela očitanih kaznivih dejanj, ampak ta še ni pravnomočen.

Sara Kovač