Slovensko sodišče zavrglo Berišajevo tožbo

Kosovski veleposlanik v Zagrebu Martin Berishaj (Vir: zajem zaslona, RTV)

Kosovski mediji poročajo, da je slovensko pristojno sodišče kot neutemeljeno zavrnilo tožbo kosovskega veleposlanika na Hrvaškem Martina Berišaja zoper novinarja Vitomirja Petroviča, ki je razkril škandal okrog milijonov evrov poneverb. Še pred tem je tudi Okrožno sodišče v Ljubljani tožbo zavrglo. Spomnimo, lani je novinar Siola Vitomir Petrović pridobil dokument črnogorskega urada za preprečevanje pranja denarja, ki se sklicuje na ugotovitve širše mednarodne finančne preiskave, v kateri se je znašel tudi Robert Golob, zaradi nakazil  GEN-I na podjetje v Črni gori. Finančna preiskava poteka v več državah Evropske unije in treh državah Zahodnega Balkana. Gre za okoli 600 tisoč evrov, ki so jih sproti dvigovali v gotovini. Vmes je bila tudi t. i. finančna mula, ki naj bi nosila gotovino. Dokazov, da je bil Berišaj Golobova finančna mula, se ne da več prikriti, poročajo kosovski mediji, kar je potrdil tudi poslanec Demokratske lige Kosova Visar Azemi.

Visar Azemi je na svojem Facebook profilu navedel, da je odločitev sodišča, da zavrne tožbo Martina Berišaja sledila potem, ko veleposlanik trditev novinarja Vitomirja Petroviča ni mogel dokazati kot obrekovanje. “Kaj zdaj čaka Albina Kurtija? Zakaj Martina ne odpokličejo? Ali je možno, da škatla, v kateri se hrani denar, pridobljen s korupcijo v zvezi z elektriko, hranijo v pisarnah vlade?! Pokličite predsednika vlade in nam povejte, komu služi energetska mafija?!” se je odzval.

Foto: fb

Del  dokumentacije, ki jo je pridobil Petrovič, namreč razkriva nakazila, ki naj bi šla v letih 2019 in 2020 iz srbske podružnice GEN-I zasebnemu podjetju MB Consulting v Črni gori, s katerim ima GEN sklenjeno svetovalno pogodbo. Gre za mesečna nakazila od pet tisoč pa vse do 55 tisoč evrov. Samo to skupaj znaša več kot pol milijona evrov nakazil, vendar to še ni vse obdobje, ki ga preiskujejo v mednarodni finančni preiskavi. Poleg tega so na Planet TV ugotovili, da je bilo črnogorsko podjetje ustanovljeno le 10 dni pred prvimi nakazili iz GEN-I Beograd. Kar je pritegnilo preiskovalce, je, da je bilo vseh skoraj 600 tisoč evrov s podjetja MB Consulting sproti počrpanih v obliki gotovinskih dvigov.

Foto: Kosovo Online

Kdo je bil finančna mula, ki je Golobu denar nosila nazaj?
Lastnik podjetja MB Consulting in edini zaposleni Martin Berishaj (z mobilno tel. številko iz Slovenije) je to davčnim organom Črne gore upravičil s posojilno pogodbo, ki jo je sklenil z lastnim podjetjem. Ta del denarja, gre za 197 tisočakov, je v gotovini dvignil s svojega osebnega računa, drugi del denarja, skoraj 320 tisoč evrov, pa je dvignil kot izplačilo dobička z enega od svojih poslovnih računov. A pozor, gotovina naj bi se za tem vračala nazaj v smeri, od koder je prišla.

Vir, ki je na Planet TV posredoval dokumentacijo, navaja, da gre za obveščevalne podatke, ki so si jih med finančno preiskavo izmenjale različne obveščevalne službe. Te naj bi omenjenega Martina Berishaja prepoznale kot eno od finančnih mul, ki naj bi denar nosila nazaj h Golobu. Pri tem naj bi odkrili še, da Golob ta denar nalaga v enega od italijanskih skladov, kjer vlagateljem omogočajo, da ostanejo anonimni. Po navedbah vira bo v kratkem na voljo tudi ime tega italijanskega sklada. Podobno, kot so šle transakcije iz Beograda v Črno goro, je preiskava potrdila tudi v Bolgariji. Tam naj bi kljub zaprtju hčerinskega podjetja GEN-I ostal odprt njegov bančni račun. Na njem pa je po zaprtju družbe ostalo več sto tisoč evrov.

Berišaj se je po medijskih objavah odločil tožiti novinarja, ki je razkril korupcijska dejanja, češ da gre za obrekovanje, a sta dve sodišči tožbo zavrgli. Kaj to torej pomeni za Berišaja in za Goloba, še ni znano.

Sara Kovač