Slovensko zdravstvo – jama brez dna: Bo danes ZZZS kapnilo še dodatnih 35 milijonov evrov, čeprav fiskalni svet ocenjuje, da predlog ni skladen z zakonom o fiskalnem pravilu?

Milojjka Kolar Celarc (Foto: STA)

V Državnem zboru RS bodo danes člani skupnega odbora DZ obravnavali vladni predlog spremembe odloka o okviru za pripravo proračunov sektorja države, s katerim se zvišujejo odhodki javne zdravstvene blagajne za letošnje leto za kar 35 milijonov evrov. Sredstva nameravajo nameniti za skrajševanje čakalnih vrst, ki so postale že porazno dolge. Medtem pa je fiskalni svet ocenil, da predlog sprememb odloka ni skladen z zakonom o fiskalnem pravilu.

Slovensko zdravstvo iz dneva v dan dokazuje, da je jama brez dna. Zavod za zdravstveno zavarovanje Slovenije (ZZZS) si tako že mane roke, saj se mu obeta še dodatnih 35 milijonov evrov prihodkov, kot so pričakovali s finančnim načrtom. Ob tem pa že napovedujejo, da bodo višek sredstev namenili za zdravstvene storitve, predvidoma za skrajševanje čakalnih vrst. Sliši se sicer obetavno, če se bodo čakalne vrste res skrajšale, pa bomo morali še počakati. Zato so pozvali politiko, naj spremeni omenjeni odlok, da bi lahko ZZZS dejansko še letos porabil ta sredstva, piše STA. Pristojni na ZZZS so že julija opozarjali, da jim bo verjetno zmanjkalo časa, da bi še letos porabili sredstva, če bi bil odlok spremenjen po jesenski napovedi Urada za makroekonomske analize in razvoj.

Mali bolniki umirajo, v zdravstvu se delijo milijoni. (Foto: iStock)

Predlog ni skladen z zakonom o fiskalnem pravilu
Omenjena agencija piše, da je sprva kazalo, da vlada, ki opravlja tekoče posle, odloka ne bo spremenila, a so konec julija le predlagali spremembe odloka in zvišali odhodke zdravstvene blagajne za 35 milijonov evrov. Medtem pa je fiskalni svet ocenil, da predlog sprememb odloka ni skladen z zakonom o fiskalnem pravilu. Dvig obsega izdatkov ZZZS ni zadostno utemeljen ter da tudi ni pripravljen na podlagi jesenskih makroekonomskih napovedi. Očitno pa je, da se vlada z oceno fiskalnega sveta ne strinja. Nedavno so v zvezi s tem navedli, da presežek nastane šele ob koncu poslovnega leta, zakon o fiskalnem pravilu pa določa porabo teh presežkov, medtem ko se v konkretnem primeru presežek šele nakazuje.

J. G.