fbpx

SLS ob obletnici ustanovitve Slovenske kmečke zveze poenotena in pripravljena na nove izzive

Ivan Oman (Foto: Twitter)

SLS je s slavnostno akademijo v Unionski dvorani zaznamovala 30. obletnico ustanovitve svoje predhodnice, SKZ. Predsednik Marjan Podobnik je ob tem poudaril, da je stranka po zadnjem kongresu znova enotna, hkrati pa pripravljena na nove izzive. Predvsem se želijo zavzemati za kmete in presegati ideološke delitve.

Predsednik SLS Marjan Podobnik je v svojem govoru več sto zbranim, med katerimi je bil tudi pisatelj Boris Pahor, izpostavil, da je SLS po nedavnem, t. i. spravnem kongresu v Novem mestu poenotena, zato tudi v prihodnost gleda zelo samozavestno. Izpostavil je, da SLS ni zgolj stranka enega človeka, kar so bili očitki v preteklosti, ampak so ekipa.

Stranka bo po besedah Podobnika vztrajala, da se podjetnikom, obrtnikom in kmetom omogoči pavšalno obdavčitev, če to želijo, ter se jih tako razbremeni administracije. Nasploh se bo zavzemala za kmeta, podeželje ter zagotovitev zdrave hrane pa tudi za gospodarno ravnanje z gozdovi in lesom.

Na akademiji je več sto zbranih nagovoril tudi prvi predsednik Slovenske kmečke zveze (SKZ) Ivan Oman. Ta je dejal, da je bil pred 30 leti z ustanovitvijo SKZ narejen prvi korak v novo ero slovenske zgodovine, ki se ga lahko slovenski demokrati spominjajo s ponosom. Povedal je, da so v tistem času tudi oni o Sloveniji razmišljali kot o drugi Švici, do česar pa ni prišlo, ker svoje države nismo vzeli dovolj resno. Pozval je k medsebojnemu sodelovanju vseh političnih opcij brez sovraštva in v duhu zdrave konkurence. “Šele, ko bo možno normalno sodelovanje, takrat bomo prava demokracija,” je dejal.

Oman je po slavnostnih nagovorih v podhodu v Unionsko dvorano, v kateri je bila 12. maja 1988 ustanovljena SKZ, tudi odkril spominsko obeležje, ki spominja na danes obeležene dogodke.

SLS je na akademiji konstituirala tudi Klub županov SLS v mandatu 2018-2022, v katerem je po besedah Podobnika za zdaj 40 županov – tudi takih, ki niso njihovi člani -, v prihodnosti pa naj bi se klub še razširil.

M. H., STA