fbpx

SMC je zgolj še preteklost: Leben zapustil potapljajočo barko, se bo prodal Šarčevi LMŠ?

Miro Cerar in Jure Leben (Foto: STAfoto)

Nekdanji okoljski minister Leben je po odstopu z ministrskega položaja zaradi afere 2. tir zdaj izstopil še iz SMC. Pojavljajo se ugibanja ali se bo Leben pridružil LMŠ in s tem dokončno zaril nož v hrbet razpadajoči Cerarjevi SMC. Stranka, ki je leta 2014 po ukradenih volitvah močno zmagala, ji javnomnenjske ankete sedaj merijo manj kot odstotek podore.

Zdaj že nekdanji zunanji minister Jure Leben je po odstopu z ministrske funkcije na okoljskem ministrstvu sedaj izstopil tudi iz SMC. Lahko rečemo da se erozija stranke Mira Cerarja tako bliža koncu.

Nekdanjega premiera zapuščajo tudi najtesnejši sodelavci, kar niti ne preseneča če vzamemo v obzir, da je Cerar v zvezi z afero 2. tir Lebna pustil na cedilu. SMC tone v pozabo, podpora med volivci je na dnu, stranka pa te dni izgleda kot bleda senca nekdaj najmočnejše stranke v parlamentu. Premier Marjan Šarec je uspešno skanibaliziral vso podporo svojih koalicijskih partnerjev in tako SMC kot SAB poslal na smetišče politične zgodovine. Ti dve stranki sta zgolj še trupli, ki še vedno hodita do naslednjih volitev.

Kanibalizacija za glasove volivcev znotraj koalicije
Da bi bilo ponižanje dokončno, se v medijih po pisanju STA pojavljajo ugibanja ali se bo Leben pridružil LMŠ. Premier Šarec naj bi bil zadovoljen z njegovim načinom dela. Ali to pomeni, da bo Leben prišel nazaj v politiko zaenkrat ostaja neznanka. Zaenkrat naj bi ponovno nastopil z delom v družbi BLS Sinergije, kjer se je pred vstopom v politiko ukvarjal s poslovnimi usmeritvami. A to bo moralo počakati, saj naj bi bil Leben po pisanju Dela še vsaj dva tedna na bolniški zaradi poškodbe noge.

Foto: STA

Čeprav naj bi bila Cerar in Leben tudi “prijateljsko oziroma družinsko” povezana, bil pa je tudi eden od ustanovnih članov naj bi se po pisanju Večera odnosi z vrhom SMC “krhali že nekaj časa, tudi pred novim izbruhom afere maketa, saj naj bi marsikoga motila Lebnova vse višja priljubljenost v javnosti. Ob zadnjem izbruhu afere pa Leben v stranki naj ne bi imel dovolj zaslombe.”

Šarec je že napovedal, da v kolikor organi pregona v zgodbi z maketo 2. tira ne bodo našli nepravilnosti v zvezi z Lebnovim delom, da “bosta še sodelovala”.

Ivan Šokić