fbpx

V SMC po končanem svetu stranke poenoteni, da nadaljujejo s konstruktivnim delom v obstoječi vladi

Ljubljana, Maxi klub. Seja sveta SMC. Predsednik SMC Zdravko Počivalšek. (foto: STA)

V poznih večernih urah v četrtek, 11. marca 2021 je v Ljubljani potekal svet stranke SMC o aktualnih zadevah in nadaljnjih korakih v stranki. Stranka modernega centra je sprejela dva sklepa. Kakor je pojasnil predsednik SMC Zdravko Počivalšek so v SMC sprejeli sklep da nadaljujejo s konstruktivnim delom v obstoječi vladi s ciljem realizacije podpisane koalicijske pogodbe. Z drugim sklepom so v stranki zadolžili Počivalška da prenovi stranko in jo kot tako pripelje na naslednje volitve. V načrtu imajo tudi programski kongres. Po končanem svetu stranke SMC sta hitro v noč poniknila predsednik DZ Igor Zorčič in vodja poslanske skupine Janja Sluga, ki sta pred sestankom stranke veljala za vokalna nasprotnika predsednika Počivalška. Ali to pomeni, da sta stisnila rep med noge, ali pa je zgolj zatišje pred naslednjim viharjem, bo znano v kratkem.

“Danes zvečer smo imeli zelo dolgo in temeljito razpravo. Iskali smo rešitve in mislim, da smo, tako kot že večkrat v lanskem letu dokazali, da se znamo v Stranki modernega centra poenotit v ključnih zadevah,” po končanem svetu stranke SMC o aktualnih zadevah in nadaljnjih korakih v stranki v izjavi za medije povedal predsednik stranke in gospodarski minister Zdravko Počivalšek.

“Sprejeli smo dva sklepa, in sicer da nadaljujemo s konstruktivnim delom v obstoječi vladi s ciljem realizirati podpisano koalicijsko pogodbo, in drugi sklep, da svet stranke zadolžuje mene kot predsednika da, prenovimo stranko in jo kot tako pripeljemo na naslednje volitve,” je pojasnil predsednik SMC. “To so sklepi o katerih smo se danes pogovarjali.”

Ljubljana, Maxi klub. Seja sveta SMC. Vodja poslanske skupine SMC Janja Sluga. (foto: STA)

V nadaljevanju je Počivalšek povedal, da bo prenova stranke potekala skozi krepitev vseh 52 odborov, nadaljevanjem razprave na kakšen način se bodo v stranki lotili realizacije programa SMC in kako bodo začeti uspešno nagovarjati njihovo centralno liberalno volilno telo.

Uzurpatorja hitro pobrala šila in kopita
Na vprašanje ali so se v SMC le prešteli, je Počivalšek odvrnil, da so se v stranki pogovarjali in poenotili. Trditev, da je predsednika DZ Igorja Zorčiča in vodjo poslanske skupine SMC Janjo Slugo označil za del tako imenovanega “Golobičevega klana” ni želel komentirati. Počivalšek je še enkrat poudaril, da so v stranki soglasni sprejeli prej omenjena sklepa.

Ljubljana, Maxi klub. Seja sveta SMC. Podpredsednik SMC Igor Zorčič (foto: STA)

Sluga in Zorčič naj bi po navedbah prisotnih novinark vseeno vztrajala pri svojih stališčih. Počivalšek je odvrnil, da to pomeni, da se liberalci znajo dogovoriti. “Dogovor je demokracija, izvedba pa je malo trša stvar. Skratka, vsak je povedal svoje mnenje in tisti minimalni konsenz, ki ga imamo zato, da smo skupaj bomo negovali tudi naprej,” je bil odločen Počivalšek.

Počivalšek vztraja pri uresničevanju koalicijske pogodbe
Na vprašanje o možni zamenjavi Zorčiča in Sluge je Počivalšek odvrnil, da o tem na svetu stranke niso govorili. To je moral še večkrat ponoviti. “Jaz bom naredil vse skupaj s poslanci, da bomo ostali kot SMC enotni, da bomo kot poslanska skupina enotni in kot stranka v celoti enotni.” Počivalšek je ob tem ravno tako večkrat poudaril, da v stranki delajo vse na tem, da uresničijo koalicijsko pogodbo. Ravno tako v SMC podpirajo vse ministre trenutne vlade, ki jih v kratkem čakajo interpelacije.

“Naporno je biti liberalec, a zadovoljstvo je potem ko na koncu lahko ugotovimo, da se v ključnih zadevah poenotimo,” je zaključil Počivalšek, a na vprašanje ali je v naslednjih dneh pričakovati prestope določenih poslancev SMC v druge parlamentarne stranke ni želel komentirati.

Ivan Šokić