SMC po zaslugi Brgleza znova postala druga največja stranka v vladi Marjana Šarca

Milan Brglez, Dušan Verbič (Foto: STA)

Rezultati nedeljskih evropskih volitev bodo imeli velik vpliv tudi na slovensko notranjo politiko. Med drugim se bodo spremenila razmerja moči med strankami v državnem zboru. Na listi SD je bil namreč za evropskega poslanca poleg Tanje Fajon izvoljen tudi Milan Brglez, ki je avgusta lani prestopil iz poslanske skupine SMC v poslansko skupino SD. Glede na to, da je bil Brglez na lanskih parlamentarnih volitvah še izvoljen na listi SMC, bo po njegovem odhodu v Bruselj nadomestni poslanec pripadel tej stranki. Namesto Ljudmile Novak pa v državni zbor kot poslanka NSi prihaja Tadeja Šuštar.

Na nedeljskih evropskih volitvah je bil za evropskega poslanca izvoljen tudi skrajni levičar Milan Brglez z liste SD, kar bo imelo zaradi njegovih lanskih strankarskih prehodov velik vpliv na slovensko notranjo politiko. Ob njegovem odhodu v Bruselj bo namreč stranka SMC v državnem zboru pridobila dodatnega poslanca, stranka SD pa bo enega poslanca izgubila.

V politiko pobegnil s Fakultete za družbene vede, tik preden bi ga tam odpustili
Spomnimo: Brglez, skrajni levičar in najslabši predsednik v zgodovini državnega zbora, ki je v politiko pobegnil s Fakultete za družbene vede, tik preden bi ga tam odpustili, je bil na lanskih junijskih parlamentarnih volitvah izvoljen na listi SMC. Kmalu po volitvah pa so v omenjeni stranki  ugotovili, da se radikalna Brglezova stališča ne ujemajo s tem, kar bi lahko opisali kot moderni center. Posledično so ga le nekaj tednov po volitvah izključili iz stranke. Avgusta lani je nato Brglez prestopil v poslansko skupino SD. S tem je SD pridobil enega poslanca, SMC pa enega izgubil.

Brgleza bo v državnem zboru nadomestil Verbič
Po Brglezovem prestopu je imel SD v državnem zboru 11 poslancev, SMC pa 9. To pa se bo po evropskih volitvah spremenilo. Glede na to, da je bil Brglez na lanskih parlamentarnih volitvah še izvoljen na listi SMC, bo namreč po njegovem odhodu v Bruselj nadomestni poslanec v državnem zboru pripadel tej stranki in ne stranki SD. SMC bo tako dobil novega poslanca, Dušana Verbiča, ki je bil poslanec te stranke že v prejšnjem mandatu, SD pa bo enega poslanca izgubil. Po novem bosta tako obe omenjeni stranki imeli po 10 poslancev v državnem zboru. Obenem bosta s tem skupaj tudi drugi največji stranki v vladi Marjana Šarca. SMC bo torej na papirju sicer pridobil na moči, a glede na neodločnost in neangažiranost njihovega predsednika Mira Cerarja ne bo nič čudnega, če bo v državnem zboru ter vladi še naprej igral le obrobno vlogo.

Predsednik SMC in zunanji minister Miro Cerar (Foto: Twitter)

Namesto Novakove Šuštarjeva
Državni zbor bo po evropskih volitvah zapustila tudi Ljudmila Novak, ki je bila izvoljena na listi NSi. Kot poslanka v državnem zboru jo bo nadomestila biologinja in domžalska občinska svetnica Tadeja Šuštar, sicer nekdanja podpredsednica podmladka NSi.

Ljudmila Novak, Tadeja Šuštar (foto: družbena omrežja)

M. D.