SMC se ob aferi maketa sesuva pred očmi Lebna, Cerarja, Počivalška …

Foto: STA/Demokracija

Po aferi sendvič, v katero se je vpletel sedaj že nekdanji poslanec LMŠ Darij Krajčič, se je v ospredju znašla afera o maketi drugega tira. V nedavni Tarči so namreč razkrili, da obstajajo utemeljeni sumi, da so se dejansko preko Future prelivala sredstva za financiranje politične kampanje SMC, v oddaji pa so s tem soočili ministra za okolje in prostor Jureta Lebna, ki odgovornost prelaga na piar službo. Stranka SMC se je nedvomno znašla v precejšnji zagati. 

Sicer je res, da se je Leben znašel na tnalu, a mu vseeno ne manjka vztrajnosti, saj venomer ponavlja, kako ni ničesar zakrivil. Elektronska sporočila, ki postopoma kapljajo v medije, dokazujejo njegovo direktno, kot tudi osebno odgovornost v zvezi z afero, poroča Požareport, ki poudarja, da je ob tem potrebno zavedanje, da je piarovka Nataša Pelko delala izključno v skladu z njegovimi navodili.

Leben naj bi bil grob, ukazovalen in poln sebe
Ob tem pa na dan prihajajo še zgodbe v zvezi z Lebnom, ki so do zdaj ostale skrite. Leben naj bi zamenjal že več kot deset uradnikov na vodilnih položajih ministrstva, pri svojem delu pa naj bi bil grob, ukazovalen in poln sebe. V navadi naj bi mu bi bilo, da svoje napake prikriva s pomočjo piarovskih spinov in dogovorjenih intervjujev, ki so opravljeni v ravno zanj primernem času. Po navedbah Požarja naj bi večkrat rekel, da mu to in drugo naroča šef, torej nekdanji predsednik vlade Miro Cerar, govora pa je tudi o sms-ih z opolzko vsebino, ki naj bi jih Leben pošiljam nekaterim novinarkam. Lobistični stiki pa naj bi bili tisti, ki Lebna poleg makete najbolj bremenijo, saj ti v tem primeru niso zakoniti.

Jure Leben (Foto: STA)

Agencijo Futura osebno določil za vodenje kampanje
Glede na to, da afera z maketo predstavlja že kar tretjo zaporedno afero za Lebna (po aferi BMW v povezavi z njegovim tastom in spornem nazivu magister), se poraja vprašanje, kako bo odreagiral premier Šarec – po zanesljivih informacijah Požareporta namreč kriminalistična policija financiranje makete že širi na domnevno financiranje Cerarjeve SMC. Leben je po informacijah Požarja tisti, ki je agencijo Futura osebno določil za vodenje kampanje za drugi tir. Agenciji Propiar, ki se je kot konkurenčna prijavila na javni razpis infrastrukturnega ministrstva, pa je rekel, da naj se ne pritožijo zoper izbor Future, in jim ob tem v zameno za molk neposredno obljubil, da bodo tudi sami kasneje dobili posel pri projektu drugega tira.

Zakaj prav agencija Futura? Seveda tudi tukaj, kot je sicer v navadi, ni prostora za naključja. Futura namreč predstavlja nekakšno hišno agencijo strank LDS in Zares. Med drugim je vodila referendumsko kampanjo, v kateri se je pojavila Urška Čepin, in skrbela za vzdrževanje spletnega portala strank LDS in Zares Vest.si, kjer sta bila do propada stacionirana nekdanji urednik Mladine Jani Sever in aktualni  tiskovni predstavnik Socialnih demokratov Denis Sarkić. Pri referendumski in nedavni volilni kampanji je s Futuro sodeloval tudi dolgoletni tesni sodelavec Gregorja Golobiča Stojan Pelko, ki je v preteklosti opravljal funkcijo predsednika sveta Zavezništva Alenke Bratušek. Pelko, ki dandanes prevzema vodenje Cerarjevega zunanjega ministrstva, je bil nekdaj poročen z Natašo Pelko, ki je ob odhodu iz Cerarjeve vlade dobila službo pri podjetju 2TDK, povezano ravno z drugim tirom. Ravno zaradi tega je naravnost neverjetno, da Cerar trdi, da stranka SMC ni poslovala s Futuro. Kriminalistična preiskava pa je tista, ki bo pokazala, da so plačila Future šla iz državnega proračuna.

Ponižanja Cerarju ne uidejo
Pri kolapsu stranke SMC pa ni ključni akter le Leben, ampak sta to tudi Cerar in Zdravko Počivalšek. Cerarja je nedavno doletelo veliko ponižanje, ko je premier Šarec javno zavrnil sodelovanje strank LMŠ, SMC in SAB na evropskih volitvah. Že pred tem ga je odpravil tudi obrambni minister Karl Erjavec. Sedaj se nadeja, da bi skupno listo oblikoval skupaj z infrastrukturno ministrico Alenko Bratušek, ki pa je javno že dala vedeti, da stranka razmišlja v smeri, da bi šli na volitve samostojno pod vodstvom sekretarja stranke Jerneja Pavliča.

Požareport pa je že pred dnevi poročal, kako je Cerarja “odpikala” tudi njegova osebna in družinska prijateljica Violeta Bulc, ki ji je omogočil mesto evropske komisarke. Nič kaj vesel pa zagotovo tudi ni bil, ko ga je ob ponudbi za kandidaturo na listi SMC zavrnil še nekdanji evropski komisar Janez Potočnik. Ob noseči spremljevalki Mojci Stropnik naj mu tako sploh ne bi bilo jasno, kaj se pravzaprav dogaja ob izbruhu afere.

Foto: STA

Počivalšku sprenevedanje ni tuje
Za mojstra sprenevedanja velja tudi minister za gospodarski razvoj in tehnologijo Zdravko Počivalšek, ki je skupaj s Cerarjem dosegel poseben zakon o Magni z obljubo, da bo ustvarjenih 3.500 novih delovnih mest. Nato pa je bila podpisana pogodba z Magno Steyr s škodljivo vsebino, saj je bilo z njo zagotovljenih le 1.000 delovnih mest, kar je izrazito manj, kot je bilo sprva obljubljeno. Nato pa je številka padla celo na 200 zaposlenih! Le dva delavca naj bi bila iz Hoč, preostali delavci pa so postali Slovenci, ki so prej za višjo plačo delali v obratu Magne v Gradcu. Seveda ob tem ni mogoče spregledati, da smo skoraj zastonj 100 hektarjev kmetijske zemlje pod Pohorjem dali v roke Magne. Počivalšek pa je nedavno skupaj z Lebnom pokazal svojo naravo pri pridobivanju okoljevarstvenega dovoljenja, izkazalo se je namreč, da je vlada na Hočah dovolila gradnjo Magne kljub kršitvam zakona o vodah. Čeprav so isti v sodelovanju s Cerarjem v ustavo zapisali pravico do čiste vode.

Ne smemo pozabiti, da Počivalška bremeni afera KLI Logatec in DUTB, ob tem pa se pojavljajo govorice, da si Počivalšek nadvse želi namesto Cerarja prevzeti vajeti stranke. Tako obstaja možnost, da skupaj z Lebnom načrtujeta notranji napad na Cerarja v primeru, če bosta dobila občutek, da se ta želi najprej znebiti Lebna, nato pa Počivalška. Seveda pa se v zvezi s stranko SMC ni mogoče znebiti vprašanja: le kje se je znašlo 5 milijonov evrov, ki so izpuhteli s tekočega računa stranke?

H. M.

 • Antonius

  Pet milijonov?! Tako kot so z odpisom dolga izpuhteli pri Jankoviću, tako so izpuhteli tudi z računa SMC.
  Pet milijonov speljanega denarja je med Kučanovimi izbranci ništrc. Kriminal je, če se SDS uradno in po predpisih sposodi 450 jurjev.
  Kriminalci?! Kriminalci so volivci, ki volijo veleizdajalčeve *poštenjakarje*.

  • Janka Kranjka

   Točno tako, največji kriminalci smo pri tem vsi mi, ki hodimo na volišča. Mi, ki dovolimo, da se počne kar se. Narod je neenoten, hlapčevska slovenska kri in mentaliteta pa samo dodata “jagodo na vrh smetane”. Sramujemo se in pljuvamo lahko dragi ljudje, LE IN EDINO PO SEBI.

  • Hunyađi

   Zakaj je vračala posojilo, če je bilo vse po predpisih?

 • Miha

  Mislim, da iz te moke ne bo kruha. Spet bo sprenevedanje in vse se bo pometlo pod preprogo. Saj pri nas ne deluje policija, tožilstvo in sodstvo. Ko bi se saj enkrat že začelo preganjati kradljivce, takr

 • VERZIFIKATOR

  Miron Recar

  NAOKOLI LETA

  Glej konjička, naokoli leta,
  brez ročajev je, brez vse opore,
  vtis rad dal bi, nekaj da še zmore,
  z repom maha prav zato, opleta.

  Ga tiščijo na nogah finance,
  rad bi se otresel slabe fame,
  pa vrstijo se afere same,
  rad razglásil vse bi jih za flance.

  Pa ne gre, se hlevček mu sezuva,
  v futurizem se konjíč zateka,
  se pred javnostjo močno zadeka,
  ko na plano se plevel izruva.

  Toliko plevela in nesnage,
  da boli ga glava, noge štiri,
  kmalu kot na ledu jih razširi,
  padec bo sledil namesto zmage.

  Bil konjíč sem, pravi, ko opleta,
  pa poglejte, kakšno zdaj je stanje!
  Čaka končno trpko ga spoznanje,
  da bil le navadna je maketa.

 • komar marko

  No vse ako nastajajoče stranke soMHEENODNEVNICE. Kakor so nastale, tako bodo iginile. Namreč sestavla jih telo bivših LDS podpornikov ali drugače Lopovskih Dečkov Slovenije. Ti gredo za svojimi interesi, vse drugo se jim hebe. Skpnopa imajo ŽELJO po oblasti in DENARJU!

  • Novakec1

   V času aktivnosti bodo pa veliko sranja naredil.

 • učko

  No, kar je pa lepo videti pa je preobrazba Lebna od totalnega arogantneža do totalno pohlevnega đupca v karirasti srajci !!!

 • Darth Vader

  SMC = Sami Mutibariči in Cepci

  • Steiermark

   Se strinjam, toliko bolj, ker “bači” v Indiji imenujejo dečke, ki se prostituirajo….

 • Anton

  Ben Shapiro: https://www.youtube.com/watch?v=66NU_RHm-rM

  v Franciji Emmanuel Macron(beri monsieur Piškotek), v Sloveniji Marjan Šarec, v Kanadi Justin Trudeau, vsem trem pa je skupno ,da so kajpak levičarji.

  sarkazem press

 • Franc Šink

  5 milijonov , To ni nič. to za levake še toliko ni kot 5 milijonov inflacijskih dinarjev

 • PLavi-mil

  Dobro si polnijo žepe , 5 miljonov tam, 5 miljonov tu, raja pa plačuje.

 • totex39

  Sedaj res ne moreš več verjeti, a so v Sloveniji res tako tumpasti ljudje, da volijo lopvske politike, večji so lopovi bolj jih narod obrajta.

  • Anton

   Saj tej niso bili izvoljeni. Ta izvoljeni so po medijskem državnem puču v opoziciji.

  • Minovak

   Kar verjemi – so…na veliko žalost. Večina njih bi morala biti trajno zaprta na zaprtem oddelku ustanove, vemo katere.

   • totex39

    Samo smo še vedno v manjšini, da bi lahko nekaj dosegli, kajti večina, ki nam vlada in vodi različne državne inštitucije je podrejena njim. Kdo pa je temu kriv pa se ve.

    • Miro

     en primer “poštenega ” politika?

  • Miro

   zamenjava volivcev je rešitev…oz da prepoveste “neumnim” da volijo

   • totex39

    To so taki volivci kot si ti, katerim odgovarjajo lopovski voditelji tako v vladi kot drugje.

   • Miro

    boš zamenjal oz prepovedal nam volit….a ne…. komunajzarske metode

   • slosin

    ok, na seznamu si prvi…

    • Miro

     verjamem, Jaji obvlada to vrstno “demokracijo”

   • Aton

    Miro, ti kar voli. EU zvesto sledi Ameriki, Slovenija zvesto sledi EU. Amerika je za desetletjem pokvarjenih birokratski vlad dobila Trumpa, EU bo slej kot prej ugotovila, da s pijančkom ne gre več in potem pride na vrsto tudi Slovenija. Pa bo prišel tak norec, da boš prosil za Jajota. Saj bi to lahko vedel, pa imaš najbrž popravce iz zgodovine.

  • slosin

   qualis rex, talis grex …in obratno..

 • RATATA

  Lebna varuje Unicef,
  Unhcr,
  PanEvropa,
  Vatikan,
  soroš,
  rotšild
  in vse komisije EU,
  saj zagotavlja spremembo izgleda Slovencev v negroide, ki bodo podobni starim Egipčanom, kar je skladno s kalergijevim planom.

 • von Rhein

  Ali kdo verjame,da po objavi tega ropa davkoplačevalcev ne bo potek v nadaljevanju,ko ima zadevo v rokah najbolj transparentna stranka,drugačen? Lahko bo drug samo drug način ropanja davkoplačevalcev.Tekstilna inženirka spušča dimne signale v to smer.

 • Peter

  Prav dolgo ne bomo jokali za še eno instant novoobrazno stranko iz istega gnezda….

 • komar marko

  no a bo MODELDOLFE kaj storil? Kolikor pa vem,se že pri ŠARKOTU slini! Slučaj? Mimogrede, PIRATSKA stranka je v vzoponu, drugi MESEČNIKI! Spet slučaj?

 • Janka Kranjka

  Največji krivci pri tem pa smo ravno vsi mi, navadni državljani, ki samo molče gledamo to ostudno nagravžno agonijo in še vedno v stilu pravega hlapčevskega slovenceljna in slovenceljke složno naprej nastavljamo svoje od gospodarjevega biča zdelana hrbtišja. Naj tolčejo gospodar!, saj smo zgleda res za hlapce rojeni, v hlapce vzgojeni in tako bomo hlapci za vselej ostali, še svoje potomce v hlapce naravnali. Sramota kakšen zanič narod brez pokončne drže, brez hrbtenice in brez jajc pa brez složnosti in enotnosti predvsem. Slovenskemu hlapcu lahk vsak drug hlapec sirje po temenu, pa bo tipični slovenski hlapec še svoja usta odprl, da mu bo nek hlapec lahko še v usta se nasral.
  Ni v nobeni državi večjega sovražnika in problema, kot je narodu lahko lasten brezjajčni narod hlapčevski. Ne bojo nas politiki pokopali ne tujci. Sami se bomo, ker samo milo gledamo in vse to dovolimo!

 • Janez Kepic-Kern

  Dober dan vsem skupaj.
  Kdaj bo pa veselica ob razpadu zlobne, preglasovalske SMC?
  SAJ,
  KO JE KONEC ČESA SLABEGA
  – JE TO RAZLOG ZA VESELJE – V SMISLU
  “ŽIVALI POKOPAVAJO ZLOBNEGA LOVCA” “lovca več ne bo”L.r. Janez K. Kern KOMENDA

 • SIMON ROZIC

  Brez kakršnekoli škode lahko gredo vsi trije na smetišče zgodovine, da
  ne bojo povzročili še večje škode! …pa Bratovšco na vzamejo s seboj!

 • Hunyađi

  Nekateri volijo stranko, ki vsebujejo lopve, drugi fanatično volijo stranko, kj vsebujejo lopove in hladnokrvne likvidatorje.

  • Janez Kepic-Kern

   “MAŠKARA” OD SUPERMANA.

   Z IMENI NA DAN. A ne!
   Takole kot si napisal – je prazno nakladanje.
   Če imaš dokaze – pa prijavi organom MNZ. L.R. Janez K. Kern KOMENDA

  • xtc

   Jep levi res nimate bremz in IQ ja.

 • Jan Kovalski

  Ob večletni “vladavini” stranke SDS na javnomnenjskih anketah in ob hudem porazu najboljše leve stranke na volitvah in pred bližajočimi evropskimi volitvami so ustvarjalci t.i. globoke države vzeli stvari v svoje roke.

  Vzporedno se dogajata dva procesa:

  1) Ustvarjanje ene močne stranke na levi, ki bi lahko konkurirala SDS-u in tako zmagala na volitvah
  2) Rušenje majhnih levih strank s ciljem, da se njihovi volilci preselijo k največji levi stranki, to je k Šarcevi LMŠ. Ta drugi proces je skoraj analogen procesu iz preteklosti, ustvarjanju Merkatorja z uničevanjem ostalih trgovskih verig v Sloveniji (Živila Kranj, Emona, Astra, …) Za ta proces so takrat “najeli” mafijca Jankoviča, ki je bil že preizkušen lopov z izkušnjami z Electo.

  V potrditev te moje teze. Vse leve stranke imajo svoje velike grehe, tudi Šarceva LMŠ, pa slednje ne rušijo. Šarec ima npr. v Kamniku milijonski “greh” v obliki izgradnje šole za katero je šlo že en milijon denarja od šole pa ni vidno še niti ene opeke. Dominantni mediji se izogibajo te afere. Iz LMŠ-ja želijo ustvariti novo LDS, stranko, ki bi dalj časa vladala, če bodo v vmesnem času dobili kakšnega drugega, boljšega kot Šarca se bodo “spomnili” tudi na to afero z nedograjeno šolo.

  Z načrtnim bildanjem kamniškega Dončića, rojenega vodje, … na eni strani in z rušenjem malih levih strank se ustvarja t.i. odločen “rojeni vodja”, ki brezkompromisno odstavlja svoje ministre, ki so jih prej “razkrili” dominantni mediji in mu jih ponudili Šarcu na pladnju za odstrel.

  • samotoje

   Dobro ti to vidiš. Nekaj takega se dogaja.

  • Slovenka

   Zelo dobra analiza. Očitno hočejo uničiti SMC, Desus in SAB, da bi volilce preusmerili v LMŠ. Prizanašajo samo SD-ju. Brez žegna globoke države grehi SMC-ja zanesljivo ne bi prišli v javnost. Cerar je, kot kaže odslužil. Spet tečejo stvari po dobro znanem temeljnem komunističnem načelu: po uporabi zavrzi.
   Zanima me, koliko časa bo Šarec služil namenu in kdaj bodo njemu rekli Srečno.

   • Jan Kovalski

    SD-ju prizanašajo zato ker je ta direktna naslednica komunistične partije in v zvezi z njimi še vedno vidijo upanje v bodočnosti, da bodo tudi za to stranko našli enega Dončiča.

 • Janez Kepic-Kern

  DNE 2.3.2019 BO NA
  LJ – GRADU GALA PUSTNI MASKEN BAL.
  Kdor je razpoložen za proslavljanje – RAZPADA DR. CERARJEVEGA SMC
  NAJ
  KAR PRIDE. Bo veselo.
  Jaz bom ČAROVNIK, kdo od vas naj se pa maskira v dr. Cerarja, v Janija M. itd.
  Resno
  VABIM. ZASIGURNO BOM TA. 2.3.2019 NA LJ GRADU. L.R. Janez Kepic-Kern KOMENDA
  PS.
  BREZ MASKE SEM TAK
  https://www.google.com/url?sa=i&source=images&cd=&cad=rja&uact=8&ved=2ahUKEwixq4esoNTgAhXHzaQKHQFpBckQjRx6BAgBEAU&url=https%3A%2F%2Ftwitter.com%2Fdancerjankr&psig=AOvVaw1iqKbIEwGmq8U4bCBRHxam&ust=1551093671001221

 • xtc

  Dejstvo je,da zagotovo zadeva ni šla brez vednosti Cerarja ,ki naj bi že prej neznano kam spravil 5 miljonov denarja SMC.
  Definitivno pa je to konec SMC in verjetno tudi SAB ,saj je del akterjev pristal v podjetju TDK,ki je pod taktirko Bratuškove in kot taka soobjektivno kriva za zadeve.
  Definitivno pa prihaja še 6 novih afer v šarčevi vladi,ki bi jo lahko razrušile zaradi notranjih sporov,saj “strah pred JJ” ne deluje več afere in utapljanje drug drugega pa se stopnjuje,zelo možno je,da bi še ob izdatnih ekspolozijah in napakah Šarca proti Golobiču in kučanu lahko slednja,ko bosta presodila ,da je Šarec “izčrpan”,poizkusita z njegovo hitro ugasnitvijo,če bodo prepiri prehudi in njegovi ukloni tujini inče jima bo uspelo do takrat rehabilitirati KK,ki še vedno goji ambicije do PM sedeža.
  Vsekakor pa bo tale vladni sod očitno kmalu razneslo.

 • Igy

  Neki grški filozof je dejal kolegu filozofu. Vidiš dva neuka pastirja tam na gori? Problem demokracije je v tem, da imata tadva pastirja enako moč glaosvanja kot midva. V Sloveniji to sigurno velja.

 • Olga101

  Žal mi je samo, da moramo davkoplačevalci to sodrgo drago plačevati!

 • Osti jarej

  ..harajo po zadnjem premoženju slovenskega naroda….kakor opozicija pa debelo zija in vegetira

  • učko

   Nesposobna in kolaborantska “opozicija” !!!!

 • Mitja Mazini

  Baje da skupina mlajših znotraj Sds pripravlja napad na janeza, za katera naj bi se pripravljala nova ovadba v povezavi z Rokom Snežičem. Uf kaj se bo iz tega izcimilo, če bodo mljaši člani spregovorili?

  • hladnik

   Danes si slabo spal.
   Vso noč te je tlačila mora, kajne ? Se še sedaj pozna.

 • Osti jarej
 • Aton

  Pravzaprav so bivši ljubitelji SMC pravi Butalci. Da stranka za maketo zapravi 120 tisoč je prav in v redu. Sedaj pri razkritem ozadju pa postajajo ljubitelji enake stranke z drugim imenom. Kaj jim to ni kapnilo, ko so slišali 120 tisoč?

Naročite se na novice Nova24tv.si!

Vpišite vaš email naslov in se naročite na novice Nova24TV.si!

Uspešno ste se prijavili na novice Nova24tv.si!