fbpx

Smejo samo preverjeni politkomisarji na RTV? Ker je “strojnik” ustavil Cirmanovo sesuvanje Vizjaka, so na levici izgubili živce

Foto: STA

Ker je komentator dr. Peter Gregorčič v četrtkovi oddaji Odmevi prepričljivo in z argumenti ustavil sesuvanje ministra Andreja Vizjaka, ki se ga je lotil Odlazkov novinar Primož Cirman, so na levici pričeli s pozivi k “profesionalizaciji” RTV. Ker je Gregorčič doktor strojništva in izjemen intelektualec, ne sodi v kalup “verificiranih” komentatorjev, ki vzdržujejo monopol nad “resnico”. “Moj nedavni nastop v Odmevih na RTV akterje, ki so si medijski prostor ekskluzivno prilastili zato, da preko njega manipulirajo našo realnost, očitno zelo boli… to si štejem v čast,” pa je napade komentiral Gregorčič.

Levici se znova podira svet. Potem ko so na 24ur že drugič objavili 14 let stare posnetke ministra za okolje Andreja Vizjaka s tajkunom Bojanom Petanom, za katere se sumi, da so jih dobili od Odlazkovega novinarja Primoža Cirmana, jim tudi v oddaji Odmevi ni uspel načrt rušenja nekdanjega gospodarskega ministra.

Čeprav je bil eden izmed gostov oddaje prav Cirman, mu poskus ni uspel, saj je imel na drugi strani veliko bolj prepričljivega komentatorja dr. Petra Gregorčiča.

Gregorčič povsem deklasiral Cirmana
Spomnimo, da je ta je izjavil, da je v tem primeru problematičen predvsem Bojan Petan, ker zadeve ni želel komentirati oziroma se je ne spomni. Medtem pa je bil Vizjak pripravljen odgovoriti na prav vsa novinarska vprašanja in se je dobro odzval na očitke. Ko se je ta afera pojavila, so Vizjaku očitali, da svetuje utajo davkov, čeprav je iz posnetka razvidno, da ravno on pravi Petanu, naj ne osiromaši družbe tako, da odkupi svoje deleže hčerinskih podjetij. Pri čemer so ta posnetek uporabili zgolj za ozadje, kjer je potem novinar nanesel nekajminutno interpretacijo v škodo ministra. Gregorčiču se je zdelo takšno poročanje skrajno sumljivo, če že ne problematično. Prav tako je omenil, da Vizjak ni deloval v škodo države, saj je od prodaje Term Olimia zahteval najvišjo ceno.

Politični komentator, raziskovalec in predavatelj na Fakulteti za strojništvo Univerze v Ljubljani dr. Peter Gregorčič (Foto: Printscreen)

Najbolj pa je tranzicijsko levico zabolelo, ko je Gregorčič omenil, da je minister Vizjak uspel na vladi sprejeti predlog zakona o varstvu okolja, ki gre “smetarski mafiji”, ki ne obvladuje zgolj smeti, ampak tudi medije, to močno v nos. Še posebej, ker v ta krog spada tudi medij Primoža Cirmana (Necenzurirano).

“Strojnik” razburil Milosavljevića in Maksutija
V Mladini so to vzeli celo kot diskvalifikacijo Cirmana, nato pa so se lotili diskvalifikacije Gregorčiča s pomočjo profesorja s Fakultete za družbene vede Marka Milosavljevića, ki je izrazil začudenje nad uredniki oddaje Odmevi na TV Slovenija, ker so povabili osebo, “ki se ukvarja z laserji, dela na strojni fakulteti, edine medijsko-politične reference pa so izjave za Nova24 in Demokracijo.” Nato je dodal, da bi morali uredniki vabiti strokovnjake z “referencami”. Toda v resnici ni Gregorčičeva napaka ta, da je zgolj strojnik in ne družboslovec, ki komentira v “nelevih” zasebnih medijih, levica ga je vzela pod drobnogled, ker je izvrsten intelektualec in ne spada v krog levih “intelektualcev”, tistih edino poklicanih za komentiranje političnih zadev, da bi vzdrževali monopol nad resnico. Navsezadnje to potrjuje ravno urednik Mladine Gregor Repovž, redni komentator na RTV s srednješolsko izobrazbo.

Image

Peter Truden