Smo korak bližje koncu Levice?

Novoizvoljena koordinatorka Levice Asta Vrečko. (Foto: STA)

Asta Vrečko bo nasledila Luko Mesca na funkciji koordinatorja Levice. Kot smo že pisali, bo to po vsej verjetnosti pomenilo konec te skrajno leve stranke.

Mediji poročajo, da so člani sveta stranke po enotedenskem glasovanju za koordinatorko Levice izvolili dosedanjo namestnico koordinatorja in ministrico za kulturo Asto Vrečko.

Luka Mesec, danes tudi minister za delo, družino, socialne zadeve in enake možnosti ter podpredsednik vlade, ki je bil ves čas prvi obraz stranke in je stranko popeljal v vlado Roberta Goloba, se tokrat za vnovično kandidaturo na čelu stranke ni odločil. Rezultate junijskega volilnega kongresa, na katerem je od 25 voljenih članov sveta stranke mandat dobilo 15 predstavnikov tako imenovanega levega krila, kritičnega do Meščevega vodenja, je namreč razumel kot določeno nezaupnico.

Vodenje Levice tako po skoraj desetletju delovanja stranke prevzema dosedanja namestnica koordinatorja Asta Vrečko, ki verjame, da ji bo uspelo povezati stranko, uskladiti različne poglede in Levico peljati na novo pot.

Mesec postal preveč moteč
Vrečko ob nastopu mandata napoveduje tudi spremembe znotraj stranke, piše STA. Ob tem pa zagotavlja, da bo stranka aktivno nadaljevala delo tako v vladi kot v poslanski skupini. Optimistično napoveduje, da bodo v stranki v prihajajočem dvoletnem mandatu Levico pokazali kot “platformo raznolikih levih glasov, ki združuje in ki bo postala še pomembnejša politična sila na levi in kot taka nastopila tudi na vseh naslednjih volitvah“. Po današnji uradni potrditvi rezultatov volitev koordinatorja stranke se je Vrečko tako članstvu zahvalila za izkazano zaupanje. Števila prejetih glasov sicer v stranki uradno ne razkrivajo, a naj bi Vrečko prepričljivo zmagala v boju za stolček na čelu Levice, za katerega se je potegoval tudi poslanec Miha Kordiš. Za namestnico koordinatorke je svet stranke izvolil poslanko Natašo Sukič.

Foto: STA

Mesec, ki je Levico vodil vse od njenega nastanka, je tako “predal štafeto” svoji dosedanji namestnici Vrečko in ob tem spomnil na dosedanje dosežke Levice. Ocenjuje, da so dosegli veliko, med drugim je izpostavil dvig minimalne plače, nedeljsko zaprtje trgovin in “postavitev okvira za delujoč in sodoben sistem dolgotrajne oskrbe“. Danes je pred novinarji prvič spregovoril o razlogih za umik z vrha stranke. “Na točki, ko sem presodil, da je moja prezenca na prvem mestu Levice postala preveč polarizirajoča za stranko, sem se odločil, da se umaknem dva koraka nazaj. To ne pomeni, da se umikam iz stranke, ostajam aktiven, a umaknil sem se v dobro kolektiva, ker verjamem, da bomo tako lažje šli skupaj naprej, kar je pa naš skupni cilj,” je dejal.

Kaj pomeni zamenjava na vrhu Levice?
Zamenjava na vrhu Levice po vsej verjetnosti pomeni to, da se stranka pomika še bolj na levo in bo – če ostane v koaliciji – še bolj radikalizirala koalicijo, ki je vizijsko povsem odvisna od njenih socialističnih domislic. Po zaslugi Luke Mesca je stranka trikrat prestopila parlamentarni prag, vendar so ji na zadnjih volitvah moči upešale in je komaj prišla v parlament. Miha Kordiš pa je na predsedniških volitvah dosegel najslabši rezultat med vsemi kandidati.

Po Mescu potop Levice? (Foto: STA)

Z Asto Vrečko so se možnosti Levici za ponovno izvolitev še pomanjšale, zato ji mnogi napovedujejo zadnji mandat parlamentarne stranke. Govori se tudi, da bo Mesec po nezaupnici v stranki prestopil k Socialnim demokratom in tako ohranil status “salonskega levičarja”, kar je od nekdaj bil in so mu to tudi očitali njegovi bolj skrajni kolegi.

Andrej Žitnik