Smo dobili novo članico vlade?

foto: Instagram

Tina Gaber je prva dama, kakršne še nismo imeli. Videti je kot nekakšen akter civilne družbe iz ozadja, ki vsega naveličanim in že pošteno jeznim uradnikom diktira državno politiko, kar se tiče tem, ki so ji blizu. Zdaj pa se zraven predsednika vlade Roberta Goloba pojavlja celo na uradnih obiskih vlade, kar je politični precedens. 

Predsednik podmladka Gibanja Svoboda Matej Grah je na Instagramu pod fotografijo mladih “svobodnjakov” z malce manj mlado Gabrovo zapisal, da se Tina Gaber mudi na terenskem obisku Koroške” in pripisal: “Obiskali smo center za usposabljanje, delo in varstvo Črna na Koroškem in Dom starejših na Fari v občini Prevalje, ter krepili medgeneracijsko solidarnost.”

Mimo pocukranih enovrstičnic bi bilo dobro vedeti, kaj znotraj Gibanja Svoboda in vlade predstavlja Tina Gaber. Je sploh članica stranke? Ima kakšno funkcijo v vladi? Če ne, zakaj se pojavlja na uradnih dogodkih, ki se jih udeležujeta vlada in stranka? Si predstavljate Urško Bačovnik Janša, ki bi se namesto takratnega predsednika vlade Janeza Janše skupaj s Slovensko demokratsko mladino pojavila na uradnem obisku vlade in to celo na kriznem poplavljenem območju?

foto: Instagram

Morda je Gibanju Svoboda jasno, da so v centru, ki so ga obiskali, “sami naši”, se pravi ljudje, ki so politični akterji, privrženi trenutni levi vladi (in vsem nadaljnjim levim vladam). Saj če bi šlo za običajen obisk, bi se predstavniki centra hitro začeli spraševati, če so morebiti drugorazredni državljani, da jih namesto premiera obiskuje kar njegova spremljevalka skupaj s skupino političnih ničel.

“Vladne” intervencije Tine Gaber
Spomnimo – to ni prvič, da se je spremljevalka Roberta Goloba znašla globoko v vodah, za katere je zadolžena izvršilna veja oblasti. Spomnimo, da je pred časom bila krčevit boj za nutrije – skupaj s partnerjem in proti stroki. Nekdanja registrirana lobistka se je pridružila nevladnim organizacijam, ki so predale skoraj 25 tisoč podpisov na Ministrstvo za kmetijstvo. Istega dne je še na svoji Facebook strani objavila video nagovor, ki pa je med lovci povzročil nemalo razburjenja. Lovce je užalila, rekoč: “Dragi lovci, z direktorjem krajinskega parka Ljubljansko barje gospodom Kastelicem na čelu. Čas je, da odložite svoje orožje. Slovenci želimo živeti v mirni in pa predvsem pošteni deželi.” Izjava namreč sugerira, da Slovenija zaradi lovcev ni mirna in poštena dežela.

Tina Gaber (skrajno desno) že sedi v vladnem kabinetu. (Foto: Vlada RS)

Gabrova pa je že sodelovala tudi na sestankih z vladnimi funkcionarji. Državna sekretarka za vzpostavitev dialoga s civilno družbo in koordinacijo državljanskih pobud Maksimiljana Polak se je srečala z Društvom za zaščito in pomoč živalim v stiski Lajka in drugimi predstavniki zagovornikov živali, med katerimi je bila tudi Gabrova. Da bi partnerji premierjev sodelovali pri vladnih poslih, do sedaj nismo bili vajeni, niti ni to praksa v drugih državah sveta. Je pa dovoljeno, da ti sodelujejo pri protokolarnih zadevah.

Spremljevalka vpliva celo na zakonodajni proces?
Veliko se je govorilo tudi o tem, da je na Goloba spremljevalka vplivala tudi, kar se tiče nove zakonodaje. Novelo zakona o zaščiti živali so v parlamentarni postopek vložili poslanci koalicijskih poslanskih skupin s prvopodpisano Meiro Hot (SD). Pri pripravi je sodeloval tudi kabinet predsednika vlade Roberta Goloba, zastopala ga je spremljevalka Gabrova, ki je na družbenih omrežjih tudi delila veselje ob sprejetem zakonu – na zakon je pred kratkim Državni svet vložil veto.

Kjer je Robert, tam je tudi Tina. (Foto: STA)

Upravičeno se torej lahko vprašamo – kakšno vlogo ima Tina Gaber v trenutni koaliciji? Nastopa namreč tako, kot da bi bila vsaj državna sekretarka, če ne že ministrica. Lahko bi rekli celo, da marsikateri minister nima takšnega vpliva kot Gabrova. Pri pisanju zakonodaje zastopa premiera, civilni družbi in stroki deli lekcije o živalih, zdaj pa celo sodeluje na vladnih obiskih?! Smo dobili prvo evropsko spremljevalko premiera z izvršilnimi dolžnosti?

Vsekakor se zdi, da Gabrova ni “zgolj” spremljevalka premiera, ampak neke vrste Jovanka Broz in Elena Ceauscescu današnjega časa – spomnimo, da sta tudi  spremljevalki komunističnih diktatorjev pomembno vplivali na odločitve svojih soprogov.

Prejeli smo tudi odgovor iz Kabineta predsednika vlade, kjer sporočajo sledeče:

Spoštovani,

Tina Gaber kot partnerka predsednika vlade opravlja protokolarne obveznosti. V primeru vladnega obiska Koroške Tina Gaber ni bila del vladne delegacije.

Lep pozdrav,
Služba za odnose z javnostmi
Public Relations Office

Glede na odgovor KPV se upravičeno sprašujemo, kaj je Gabrova delala na Koroškem med obiskom vlade, skupaj s podmladkom Gibanja Svoboda?

I. K.