Smo postali ruska republika? Na čelu NPU zopet Darko Muženič, ki ga preiskuje Evropsko javno tožilstvo!

Darko Muženič (Foto: STA)

V. d. generalnega direktorja policije Boštjan Lindav je za vodenje Nacionalnega preiskovalnega urada (NPU), ki deluje znotraj Uprave kriminalistične policije, pooblastil starega znanca slovenskih nikoli zaključenih kriminalističnih postopkov –  Darka Muženiča, proti kateremu sicer vodi postopek Evropsko javno tožilstvo zaradi kaznivih dejanj oškodovanja sredstev EU.

Funkcijo direktorja NPU je Darko Muženič sicer prevzel že 1. junija 2019 v času Šarčeve vlade, a je bil 6. maja 2020 s tega položaja razrešen in premeščen v vodstvo policije, pred tem pa je opravljal funkcijo direktorja Urada RS za preprečevanje pranja denarja.

Policija, ki je – odkar sta jo prevzela naveza Tatjana Bobnar – Boštjan Lindav – kar se komunikacijskih trendov tiče izredno aktivistična  – spomnimo se, kako so napovedali, da bo policijski top “zdaj pomagal ljudem”, ko so ga poslali na Kras. Tokrat so ustvarili komaj verjetno hvalnico – zapisali so, da je Muženič “zunanji in notranji javnosti znan po svoji strokovnosti in suvereni politiki vodenja.”  

Glede na to, da gre za osebo, ki jo zaradi kaznivega dejanja preiskuje evropsko javno tožilstvo, je še toliko bolj nenavadno, da se je Lindav odločil za takšno potezo.

Kaznivih dejanj obtožen vodilni policist
Spomnimo, da je Direktor urada za preprečevanje denarja Damjan Žugelj vložil kazensko ovadbo na Evropsko javno tožilstvo proti (takrat še) nekdanjemu direktorju NPU Muženiču zaradi suma, da je oškodoval sredstev Evropske unije za 60 tisoč evrov. Šlo naj bi za štiri kazniva dejanja, kjer naj bi Muženič zlorabil evropska sredstva ter skupini osumljenih pridobil premoženjsko korist v višini 60 tisoč evrov, in sicer z zlorabo javnega razpisa, kjer je kljub formalnemu razpisu naročilo NPU zaupal zasebnemu podjetju Mirkografija d.o.o. Pri tem naj bi ga izdal rokopis.

Vsak je seveda nedolžen, dokler mu ne dokažejo krivde. A vendarle gre za tako občutljiv položaj, kjer bi moralo biti samo po sebi umevno, ne le, da kandidat za direktorja ne sme biti pravnomočno obsojen, ampak se proti njemu ne bi smel voditi niti noben uradni postopek, kjer ga sumijo kaznivega dejanja.

V javnosti nastopal kot zastopnik tranzicijske levice
Muženič je sicer eden tistih slovenskih strokovnjakov na položaju, ki je podobno kot bivši predsednik računskega sodišča Tomaž Vesel – ki se je po koncu funkcije zaposlil pri tajkunu Martinu Odlazku – vzbuja ogromno dvoma v svojo politično nepristranskost in strokovno nevtralnost. V času prejšnje vlade se je obnašal bolj kot predstavnik takrat nastajajoče propadle koalicije KUL, kot pa neodvisni strokovnjak. Po začetku inscenirane afere “maske in respiratorji je bil gost v studiu POP TV, kjer je komentiral zloglasnega političnega operativca Ivana Galeta, češ da je “Gale izjemno pogumen, da se je izpostavil in opozoril na domnevne nepravilnosti. V takih primerih policija ljudi ne prepusti samim sebi, ampak je za njegovo varnost ustrezno poskrbljeno”.

Darko Muženič. (Foto: STA)

Seveda Muženič takrat na prvo žogo ni mogel presoditi, ali Gale govori resnico, zato bi moral zavzeti nevtralno pozicijo. A se je obnašal, kot da so Galetove trditve že dokazane in da mu bo policija ponudila zaščito. Kasneje se je izkazalo, da je Gale navaden politikant, za katerega je sodišče presodilo, da je upravičeno izgubil službo, nato pa je tudi sam šel v politiko. Muženič pa je kot kakšen amater preveč očitno pokazal svojo politično pristranskost, v katero pa že prej nismo dvomili.

Namreč, ko je bi Muženič še direktor Urada za preprečevanje pranja denarja, je prišla na dan afera globalnih razsežnosti “NLB Iran Gate”, ko so slovenski bančni uradniki, po vsej verjetnosti z vednostjo vodstva in politike nakazovali denar iranskim ekstremističnim operativcem, ki so bili nastanjeni po Evropi. Takrat je Logarjeva preiskovala komisija predstavil tako prepričljive dokaze, da je bilo le še vprašanje časa, kdaj bo kdo šel za zapahe. A je Muženič vse ovadbe zavrgel in nato – morda za nagrado – postal direktor NPU. Ljubljansko kriminalno podzemlje si je najbrž oddahnilo. Kot tudi Zoran Janković proti kateremu NPU vodi kup preiskav, za katere že vnaprej vsi dobro vemo, da se bodo končale v slepi ulici.

Andrej Žitnik