fbpx

Smo pred volitvami? SMC se kot prvoborka za marihuano čudi, da gre v to smer zdaj tudi LMŠ!

Foto: iStock

Ministrstvo za zdravje pripravlja nadgradnjo predpisov, ki bodo postavili jasna pravila proizvodnje konoplje v medicinske namene, so danes sporočili iz SMC, ki se je pohvalila, da so bili prva stranka, ki je pri nas predlagala popolno legalizacijo konoplje, torej ne zgolj v medicinske namene.

Kot so zapisali je zakon, ki bi to omogočil, 6. februarja 2018 v parlamentarno proceduro kot prvopodpisani vložil sedanji minister za okolje in prostor in takratni poslanec SMC Simon Zajc.

Zajc prvi za travo, trdi SMC
Zakon bi dovoljeval uporabo konoplje v osebne namene, gojenje konoplje doma v majhnih količinah ter prodajo, so povzeli iz SMC niso pa povedali, da je bil zakon vložen v paketu predvolilnih poslanskih reklamnih podvigov, tik pred zadnjimi predčasnimi volitvami. Mesec dni pozneje je zaradi odstopa Mira Cerarja predsednik republike Borut Pahor razpisal celo predčasne volitve. Cerar je odstopil, ko je vrhovno sodišče odločilo, da mora država ponoviti referendum o drugem tiru, ker je njegova vlada goljufala, ko si je v kampanji pred prvim odločanjem iz državnih rezerv dodelila denar za prepričevanje ljudstva, ki drugim ni bil na voljo.

Simon Zajc (Foto: DZ)

Legalizacijo konoplje smo zapisali tudi v program stranke za parlamentarne volitve 2018,” so danes zapisali iz SMC, ki zase trdi, da je vodilna slovenska stranka na področju prizadevanj za legalizacijo konoplje in njeno uporabo v medicinske namene.

Zakaj gre v to smer LMŠ?
V SMC vse predlagane spremembe, ki gredo v smer legalizacije in uporabe v medicinske namene, podpirajo, a hkrati opozarjajo tudi na nujnost ureditve nadzora in regulacije. Preseneča pa jih nenadna aktivnost stranke LMŠ pri tej tematiki. Kot so zapisali smo doslej z njihove strani slišali predvsem zadržke (sploh v kampanji pred parlamentarnimi volitvami 2018). To aktivnost LMŠ sicer pozdravljajo in se nadejamo dobrega sodelovanja pri urejanju te tematike (tudi z morebitno dodelavo že vloženega predloga iz leta 2018).

Peter Jančič, Spletni časopis