Smrtonosni ples se nadaljuje: Bodo maske kmalu spet postale “ustavne”?

Datum:

Danes je zdravstveni minister Loredan, skupaj z NIJZ in posvetovalno skupino, prestavil priporočene ukrepe, s katerimi bomo pričakali jesen. Priporočila Golobove vlade so v nekaj dneh naglo eskalirala, dejanskih ukrepov še ni na spregled. Se nam obeta tragična jesen in zima? 

Na NIJZ so predstavili ukrepe posvetovalne skupine, ki jih načrtujejo za obvladovanje epidemične situacije. Zaenkrat priporočajo nošnjo mask na vseh javnih prostorih, starejšim, ki jih virus bolj prizadene pa po novem priporočajo delo od doma, če je mogoče.

Bolnišnice vse bolj polne
Loredan je na novinarski konferenci zatrdil, da ne želijo “ustvarjati” kriznih razmer, če jih ni, nato pa je nastopil vodja Nacionalne skupine za koordinacijo sprejemov in posteljnih kapacitet za Covid bolnike v zdravstvenem sistemu Matjaž Jereb, ki je povedal, da je pritisk na bolnišnice velik in da zaenkrat še obvladujejo razmere, prav lahko pa bi se zgodilo, da na neki točki več ne bi mogli oskrbeti vseh bolnikov. “Če pa pride do porasta, bo potrebno razmišljati tudi o tem, kako in kam premakniti bolnike in kam prestaviti ali odpovedati posege. Upamo, da do tega ne bo prišlo,” je povedal Jereb.

Število hospitalizacij se še povečuje
Zdravstveni minister, ki ga je na oblast, skupaj s celotno vladno ekipo, naplavil protikoronski populizem, napoveduje, da se bo število hospitalizacij še nadaljevalo. Vrh naj bi dosegli avgusta. Včeraj smo poročali, kako brezbrižna je Golobova vlada do obolelih, mrtvih in navsezadnje zdravstvenega sistema, ko so se v javnosti začela pojavljati obvestila o serijskem zapiranju bolnišničnih oddelkov.

Ne bomo nagajali!
Na novinarsko konferenco se je v tem času na Twitterju odzval nekdanji notranji minister Aleš Hojs, ki upa, da se bo vlada držala priporočil posvetovalne skupine.

Bodo maske kmalu spet ustavne?
Priporočila Golobve vlade so naglo eskalirala iz tega, da priporočajo nošnjo mask v žepu (naj bi jih ves čas imeli s sabo), do tega, da priporočajo nošnjo mask v vseh zaprtih javnih prostorih in da je potrebno destigmatizirati nošnjo mask – kar je sicer prav. Vprašanje, ki se v tem hipu zastavlja je, kako hitro bosta obvezna nošnja mask in razkuževanja rok spet postala povsem ustavna ukrepa. Naše aktivistično ustavno sodišče bi se lahko kaj kmalu premislilo. Sedaj je namreč na oblasti levica.

Andrej Žitnik 

 

Sorodno

Zadnji prispevki

Tihotapca migrantov med vratolomno vožnjo ustavil šele stinger – ta nato pobegnil

Policisti so v sredo pri prevozu migrantov v Drašičih...

Pozor! Več kot 100 tisoč obrtnikov v prihodnjem letu čakajo bistveno višji računi za elektriko!

Energetska zbornica trdi, da so opozorila Obrtno-podjetniške zbornice Slovenije...

Kaj je policija počela na domu Aleša Hojsa?

"Saj pravim, Udba v Svobodi. Verjetno sta policista delala...

Možnost popravnega izpita koalicije; Levice “neživljenjskost” zakona ne zanima

Na današnjem dnevnem redu državnega zbora je tudi predlog...