SNS Zmaga Jelinčiča omogočila nadaljnje životarjenje vlade: Večina za sanacijo bančnih grehov Bratuškove, dodatek za aktivnost pa ni ukinjen

Foto: STA

Ponoči je koaliciji vladnih strank, ki sta ji na pomoč priskočila manjšinca in SNS Zmaga Jelinčiča uspelo potrditi proračuna za prihodnji dve leti. Iz zakona o izvrševanju proračuna jim je uspelo umaknili dodatnih 140 milijonov evrov občinam za povprečnine, ki jih je v zakon pred tem že uspelo spraviti SDS, NSi in Levici. Finančni minister Andrej Bertoncelj je zagrozil, da bo odstopil, če to ostane.

Zaradi te spremembe bo skoraj gotovo državni svet z vetom ustavil zakon o izvrševanju proračuna. To stori zadnja leta vsakič. Poslanci pa potem preglasujejo. Po kar treh vetih državnega sveta na zakone, ki so jih poslanci potrdili oktobra, so poslanci ponoči dva zakona ponovno potrdil, pri enem, o ukinitvi dodatka za delovno dobo, pa je veto državnega sveta uspel, vladni predlog pa je končal v smeteh.

Za ukinitev dodatka je glasovalo le 39 poslancev, moralo bi jih najmanj 46. Proti jih je bilo 20. Ob ukinjanju 16 milijonov evrov težkega dodatka za aktivnost, ki ga dobiva okoli deset tisoč posameznikov, je vladna koalicija razpadla že pred vetom. Ob Levici Luke Meseca, ki je vmes razglasila, da zapušča vladno koalicijo, je bila proti tudi druga največja vladna stranka SD Dejana Židana. Rešila bi vlado Marjana Šarca (LMŠ) lahko opozicijska SDS Janeza Janše s 25 poslanci, a SDS ne slovi po tem, da bi nastavljala hrbet, ko se drugi niso sposobni dogovoriti. Tudi tokrat ni.

Bo res plačala centralna banka?
Je pa vladajočim po v vetu uspelo potrditi finančno veliko težji zakon, s katerim popravljajo grehe vlade Alenke Bratušek pri sanaciji bank. Razplet glasovanja je bil 47 za in 41 proti. Po strankah je bil razplet takšen:

Iz LMŠ je proti glasovala podpredsednica DZ Tina Heferle. Iz SMC pa Dušan Verbič. Lastnikom okoli milijarde evrov vrednih delnic in obveznic bank, ki so jih v času vlade Alenke Bratušek zaplenili, koalicijski politiki s tem zakonom omogočajo sodne spore. Po sodbi ustavnega sodišča bi jim morali najpozneje pred dvema letoma in pol. S precejšnjo zamudo so vladajoči odločili, da bo morala morebitne odškodnine zaradi napačne sanacije bank plačati Banka Slovenije, ker je ta po zakonu, ki ga je sprejela koalicija PS, DL, SD in DeSUS, odločala, da se celotna vrednost delnic in obveznic izniči. Odškodninski odgovornosti Banke Slovenije in evropska centralna banka ostro nasprotujeta in napovedujeta pravne spore proti tej rešitvi.

Druga precej sporna rešitev pri odpravi grehov sanacije bank je, da bodo nekdanji lastniki svoje pravice lahko branili le na sodišču v Mariboru. Čeprav bo večina sporov proti bankam s sedežem v Ljubljani. Da bi vse skoncentrirali v Mariboru, so predlagali iz vrhovnega sodišča, iz katerega pa tudi opozarjajo, da bo težko.

Reševanje propadlih zasebnih bank
Ob možnosti sodnih sporov za odškodnine za zaplenjeno zakon določa še, da bodo lahko posamezniki, ki so imeli plače nižja od povprečnih, od banke Slovenije zahtevali pavšalno povrnitev 80 odstotkov vrednosti obveznic in to brez sodnega ugotavljanja, ali ni bila morebiti zaplemba povsem upravičena. Nenavadna bodo ta “socialna” pavšalna povračila še posebej pri Probanki in Factor banki, ki sta bili v lasti levih tajkunov, a sta povsem bankrotirali, vlada Alenki Bratušek ju je sanirala s skoraj pol milijardnim nakazilom iz proračuna in ju pozneje kontrolirano ukinila, dejansko pa prenesla na slabo banko.

Alenka Bratušek. (Foto: STA)

Ob velikanskem davkoplačevalskem pokritju izgub bogatim v času vlade Alenke Bratušek, bodo davkoplačevalci zdaj, tako se zdi, poplačali še del kupcev obveznic teh dveh tajkunskih bank. Dopolnilo o pavšalnih povračilih je bilo sprejeto na predlog stranke Alenke Bratušek z razlago, da bo država s tem razrešila socialne stiske državljanov s podpovprečnimi dohodki, ki so te obveznice nekoč kupovali.

Najbolj gladko so poslanci danes po vetu ponovno potrdili povišanje plačil za delo študentov, ki so ga predlagali poslanci Levice. Vladne stranke, čeprav so se uradno z Levico razšli, so kljub prekinitvi izven zakonske skupnosti podprle ta zakon. Za odpravo veta je bilo 58 poslancev, proti nič.

Peter Jančič, Spletni časopis

 • rubec

  Slovenski parlament je pa orng trgovina. Kje imajo pa blagajničarke, da jih nikoli ni moč videt?

  • Steiermark

   Trenutno, kot izgleda, zaenkrat , kot izgleda, si je vlogo blagajničare priborila prešvicana šivilja…..

  • Capi

   Ona blagajničarka se je zadnjič neki zmotla, zdej pa spet milijarde prešteva, da vidi kje ga je pihnila, hahahaha….

 • Steiermark

  Zmago, zmago, res si zaslužiš, da tvoja bivša dela s tabo tako kot dela, da te obere do zadnjega centa denarja, ki pa pravgotovo ni bil pošteno pridobljen. Vedno znova sprejmeš vlogo izdajalca in prevaranta. Ljudem si obljubil kaj drugega, pred volitvami in sedaj greš po svoji stari začrtani poti: enkrat izdajalec, vedno izdajalec, pa še titoist povrhu!

  • murgl

   a ni bil nekoč tudi “padalec”?

   • Rožle

    .. in tudi baletka …

   • zokispoki

    Tudi tat je ze bil !

    • Rožle

     .. in je še vedno ..

   • JANEZ GUS

    On je skakal odspodaj navzgor….

   • WatsonForus

    jap, SDV :)

  • Miha

   Komunist je vedno izdajalec slovenskega naroda, ker mu jemlje pravico do svobode misli in besede ter samoodločbe.

   • fon johan

    Pazi kaj pises v sds jih je velikoooo

    • Steiermark

     Ali si tudi ti eden izmed njih?

     • fon johan

      Ne nisem sds, pa tudi bivsi komun ne….

 • Unikatna

  Sedaj se vidi kakšen je Zmago! Vsi po volitvah snedejo svoje obljube! Bojijo se, če vlada pade, izgubijo marsikaj in po novih volitvah ne bi prestopili parlamentarnega praga, zato so omogočili životarjenje te vlade…

  • dež

   To je znano že dolga leta. Ko povežeš njegovo sodelovanje z udbo in doprsni kip pokojnega maršala na vrtu, ne more biti drugače. Tudi ne more vsak pikzigmar graditi večstanovanjskega objekta na elitni lokaciji v Žusterni.

 • Antonius

  Jelinčičeva nacionalnost, ki jo ima v imenu stranke je navaden politikantski nateg.
  Nekdo, ki mu nacionalni interes pomeni vrednoto in bit slovenskega narodnega zavedanja ne bi nikoli podprl opozicijsko vlado, ki Slovence in državo posiljuje z nezaželenimi šerijatarji.
  Ovaduški padalec Jelinčič je in bo ostal špicljarski padalec. Vedno jim priskoči v pomoč in jih podpre! Seveda, saj je skrit za nacionalnostjo, kljub vsemu njihov.

 • Skrajno Desni

  Kdor do sedaj ni vedel da je Zmago Jelinčič peder je sedaj to potrdil, upam da ga Monika obere do kosti pedra dvoličnega.

  • PLavi-mil

   Ja se strinjam, naj ga obere do kosti .

  • fon johan

   Ko pa je bil v trenti, na cevapcicih pri jansi so se pa vsi hoteli z njim slikat…

  • Steiermark

   Kot izgleda, je navsezadnje on navadna “mona” in njegova “monika”, ki ve, kako se tej reči streže!

 • Anton

  Mene zanima predvsem to kaj so Jelinčiču obljubili/dali in v kolikšnem znesku, da jim je priskočil na pomoč

  sarkazem press

  • RATATA

   Že jakiču je pomagal z Vzajemno! Za kupe gotovine!

 • bubamara

  Tina Heferle; blond pravnica: 3 tipke = prezahtevno.

 • Slavec

  Mehka cura Zmago J. P. krevsá svoj zadnji ples. “Mučno je gledati

  guzenje ostarelega prostituta pred šestkratnim ponavljalcem”, se

  zgražajo slovenski politični analitiki.

  .

  Agencija MediaGauss, 17.11.2019:

  .

  SDS 26

  SD 16

  NSi 10

  LMŠ 9

  Levica 8

  SLS + Kangler + civilne iniciative 6

  Desus 3

  SMC 3

  DOM 2

  Zeleni – Čuš 2

  .

  Ostale stranke skupaj 15

 • Capi

  Hja, Zmagotu, ki po nekajletni pavzi s svojo stranko spet sedi v parlamentu, mu je seveda interes, da v njem čimdlje prevedri ta mandat, zato pa glasujejo tako……

  • Franc Šink

   Pusti Zmagota. On je užaljen.

  • tohuvabohu

   Pa še postrani mu kaj kapne. Kaj si lahko želi lepšega?

 • JANEZ GUS

  Tega numizmatika poznamo. Ni prvič zajebal ali izdal.Tipična pete kolona.

 • branči

  je reku moj pes, da nikoli ne bo več lajal sam, ampak samo še v tropu z ostalimi, ki jim polna luna ni čisto po meri! plemeniti je dosegel svoje, lajež mu ni mar!

 • JANEZ GUS

  Ta padalec je toliko nacionalen,kolikor sem jaz avstralski aborigin.

  • tomven

   Je pa tudi res, da nismo tvoje slike nikjer videli…. :-)) Jaz aborigina spoznam takoj.

   • Steiermark

    Ali delaš konkurenco Rubecu?

    • tomven

     ? Čemu tako vprašanje…

     • Steiermark

      Tvoj zgornji komentar me spominja na Rubčev stil….. zato takšno”vprašanje”! Ali tudi ti ne razumeš šale?

     • tomven

      Štekam štekam… :-) mogoče je res malo podoben. Upam, da me ne bo tožil za avtorske pravice…

 • Šiški padobranac

  Za demenčne naj vas potolažim, do naslednjega partijskega piknika se boste že objemali z Zmagecom. Verjamem, da že kmalu prej, pomoč pri glasovanju v DZ za potrditev ustavne odločbe.

 • RATATA

  Zmagoslavni pištolar je postal Padalec in nato še plemenit v nategovanju šankmojstrskih Slovencev, ki verjamejo njegovim izjavam, dejanj pa ne spremljajo niti jih ne registrirajo.
  S takšnim ravnanjem propada tudi vse tisto, kar resničnega in pravilnega pove o slovenskih Deželah in njih državnosti!!
  Škodljivec pač, ki kandidira kadar mora in ne kandidira takrat, ko ne sme!!
  Ustašoljub je objavil izrezek iz časopisa letnik 1975
  http://www.leljak.si/index.php?option=com_content&view=article&id=95:zmago-jelini-v-zaporu-na-dobu&catid=1:zadnje-novice&Itemid=50

 • Rožle

  Zmagec pa kaj ne poveš po pravici .. saj znaš ..
  Da se ti Yebe za državo Slovenijo in da si se prišel enostavno spet našlepat v parlament ..
  tako kot v stilu Kahle Erjavčeve, ki tudi sam pravi:
  “Boli mene đoko” !!!
  Važno, da vama bodo nezasluženi everčki še nadaljnih 4 leta v tošelj kapljali .
  Res škoda, ker ni DOM v parlamentu namesto fejk SNS

  • bodica

   Tako je Rožle – prav imaš. Jebe se Jelinčiču za vse skupaj – pomembno je da bo še tri leta cuzal poslansko plačo in ostale poslanske privilegije – vključno z subvencionirano prehrano – sedaj NIMA VEČ DOMA KOSILA. Ampak Jelinčič je bil od vedno baraba – zakaj nekateri šele sedaj to opažajo???

   • Šiški padobranac

    Kaj pa provizija od posla z varovalno ograjo na meji?

   • Steiermark

    Nekateri smo pač nepopraljivi optimisti in vedno upamo na najboljše – da se tudi iz gnide “rodi” kaj koristnega

 • Unikatna

  Me zanima kaj je dobil za te glasove?!

  Človeku se dviguje pritisk…Sanacija bančnih grehov in še in še…
  Ne grem se več, da gre socialnim podpirancem lepše kot pa delavcem in upokojencem…

  https://maribor24.si/slovenija/odkar-prejemata-socialno-podporo-zivita-lepse-kot-takrat-ko-sta-se-hodila-v-sluzbo?fbclid=IwAR38heB–ZpRQB4uFKuvbtyhpnZDt_6Ri1LO5zjMlp0YBrN93chclkzz4w0

 • lokec

  Ko je Jelinčič postavljal poslansko vprašanje Šarcu sem opazil, da se ga boji. Pa tak predsednik nacionalne stranke.
  V koaliciji so meli so še vedno levico za rezervo.

 • Dragan Krstič

  Jelko je ustvaril SNS in pokopal jo je včeraj. Po koncu mandata pa gre v zasluženo penzijo pa čas bo imel še kakšno luštno in še kakšno mlajšo od Monike oženit.

  • Dragan Krstič

   V penziji bo pa Jelko imel čas tudi za obiskovanje cerkva

 • Andrej

  Zmago -> Poraz.

 • WatsonForus

  za njega je bilo že zdavnaj jasno da je gnilo jajce – poturica

  • dež

   Jasno tistim z vsaj povprečnim IQ. S čimer pa imamo v Sloveniji očitno zelo velik problem, vsaj po rezultatih DZ volitev sodeč.

 • piko8

  Udbovski padalec dea za svojo usrano rit!!
  Babo mu pa drugi rihtajo!!

  • JANEZ GUS

   NI najbolj brihten.Osel je šel že tretjič na led.

 • tohuvabohu

  Celo noč so parlamentirali, zjutraj so pa vstali in nadaljevali …

  • JANEZ GUS

   Jaz jim dam še dvakrat večje plače za tako ne sebično razdajanje za blagor narodu.Zlasti rdečuhi so neumooooooooooooooorni……….

 • Imperial Commando

  Včasih sem ga rad poslušal, sem si mislil, človek z načeli, pove kar si misli direktno. Pol je pa postavil kip titota na vrt, zaj pa levakom rešuje riti. Kurc ga gleda njega in njegovo Slovensko Neumestno Stranko.

 • mginko

  Udbomafijska režija ima vedno nastavljene svoje podgane v krogih, kjer se meša drek in megla za blefiranje drugorazrednih državljanov in 800.000 nevolivcev-nedžravljanov, ki zadnjm ime država – domovina ne pomeni NIČ. Obrajtajo pa nastavljene udbomafijske podgane v več strankah, zato ta država pada na rdeč poden, pod katerim so še vedno nepospravljene podgane.

 • rubec

  Una dva manjšinca bi prebukiral v matični državi. Da vidim, kako bi tam glasovala.

 • fon johan

  Pred volitvami pa ste se ,bratili z njim, ga pitali z cevapcici…..se slikali, kratke ste pametiiii

  • Šiški padobranac

   Ma qrac, to ni ista SDS.

   • fon johan

    Enaka..

    • Šiški padobranac

     Je kr ista

 • Novakec1

  Za pomembne odločitve bi morala veljati absolutna večina ne pa parlamentarna kjer vsak klovn lahko zdraho dela.

 • Amerikanc

  Zmagec je kot maček, vedno pade na noge, ampak doma je pa pogorel, ko mu je “draga” speljala Žusterno.

 • Amerikanc

  Dečko je kljub politični kilometrini zelo naiven, saj je v izogib plačilu davka, svojo villo prepisal na Gospo in tako izgubil obe.

 • j52

  Zmago,tako kot veter piha tako deluješ.Enkrat si na desi,enkrat na levi.Tako pa ne gre odloči se kje boš,ali pa pozabi na sedeže v parlamenu ob naslednjih volitvah.

  • marijan

   Na naslednjih volitvah ga zagotovo ne bo več v parlamentu in skupaj s stranko SNS bosta odšla v zasluženi penzijon.

 • Andre Frass

  Ta tip je kot veter

 • R7

  Ni več čevapov v Lepeni za Zmagota

  • lokec

   Saj je kruh pa marmelada dobra hrana -sladka.

 • xtc

  Težava je ,da BS NE bo plačala nič saj je napovedala ECB tožbo zoper SLO levake zaradi nezakonitega vdora v BS-kjer bomio ptednili kratko-to se že ve.

 • lokec

  Se vse pozabi.

 • Slehernik

  Nič novega. Jelinčić je že mnogo let nazaj podprl Drnovška, ki je nato po njegovi zaslugi prvič zasedel mesto premierja.

Naročite se na novice Nova24tv.si!

Vpišite vaš email naslov in se naročite na novice Nova24TV.si!

Uspešno ste se prijavili na novice Nova24tv.si!