fbpx

So mu končno ponudili dovolj veliko vsoto? Marinček bo odstopil od pritožbe proti Magni

Gorazd Marinček (foto: STA)

Nevladna organizacija Slovenski E-forum bo danes z Magno in predstavniki vlade sklenila dogovor o dopolnitvi okoljevarstvenega dovoljenja. Vodja nevladne organizacije in levičarski aktivist Gorazd Marinček je povedal, da tako za pritožbo na okoljevarstveno soglasje, ki ga je izdala Agencija RS za okolje (Arso), ne bo več razlogov. Levičarski ekolog, nekoč iz stranke TRS, je javnost očitno do zadnjega vlekel za nos.

Še pred nekaj dnevi smo na Novi24TV poročali, da so slovenskega ekologa Gorazda Marinčka, ki je edini vztrajal pri pritožbi na okoljevarstveno soglasje proti strupeni lakirnici v Hočah, lobisti želeli podkupiti prek poslane elektronske pošte. Očitno je šlo za medijski spin in pripravo terena, saj je Marinček sporočil, da bodo še danes podpisali dogovor o upoštevanju zahtev glede varovanja okolja pri delovanju načrtovane lakirnice Magne v Hočah, v skladu s tem dogovorom bodo v okoljevarstveno dovoljenje vnesli tisto, kar manjka okoljevarstvenemu soglasju.

“S tem ni razloga za pritožbo,” je dejal Marinček. Popoldne bo vsebino dogovora po napovedih posredoval javnosti, več pa naj bi povedal tudi na ponedeljkovi tiskovni konferenci. Marinček se sicer zavzema za to, da bi se Magna zavezala, da bo omogočila neposredni monitoring okoljevarstvenih podatkov, da bo v največji možni meri uporabljala železnico, da bo zmanjšala porabo pitne vode iz javnega omrežja v tehnološke namene in postopno uvedla rabo meteornih voda ter da bo izdelala požarnovarnostni načrt za primer uresničitve najbolj pesimističnega scenarija.

Gorazd Marinček ob Violeti Tomić in Matjažu Hanžku (foto: STA)

Vlada se je posluževala neverjetnih pritiskov
Na predsednika vlade Mira Cerarja je sicer danes 60 evropskih in drugih nevladnih organizacij in mednarodnih mrež naslovilo pismo, v katerem so izrazile zaskrbljenost glede pritiskov na civilno družbo in nevladne organizacije v Sloveniji. Kot so zapisali, so predstavniki vlade s svojim ravnanjem poskušali diskreditirati vlogo slovenskih nevladnih organizacij, ki so se kot stranski udeleženec v postopku pridobivanja okoljevarstvenega dovoljenja odzvale na pomanjkljivo in mestoma sporno okoljevarstveno dovoljenje.

Podpisnice vlado pozivajo, naj v prihodnosti vodi vključujoče, transparentne postopke, ki bodo ob izvajanju trajnostno naravnanih projektov zagotavljali visoko kakovost bivanja in ohranjanje okolja, so sporočili iz Evropske koordinacije za civilno družbene organizacije.

C. Š., STA