fbpx

So poslanci navadne svinje, svetniki neizvoljen organ, vladajo pa ministrske pavlihe?

Foto: STA

“Mi nismo nobene svinje.” S temi besedami je v torek Marko Bandelli (SAB) protestiral, ker je Miha Kordiš poslance označil za “navadne svinje”, če podprejo ukinitev dodatka za brezplačno delo. A to ni bil edini protest zaradi Kordiševega ravnanja zadnji teden. Pri predsedniku DZ Dejanu Židanu je protestiral celo predsednika državnega sveta.

Židanu je predsednik državnega sveta Alojz Kovšca poslal pisni protest, ker je Kordiš državnim svetnikom povedal, da bi naj za razliko od Kordiša ne bili izvoljeni na pošten način in da so “neizvoljen organ”. Židan se je odzval tako, da je Kovšci o Kordišu sporočil, da se: “niti ne želim, niti ne morem opredeliti niti ni v moji pristojnosti”.

Kordiš je, da sploh niso izvoljeni svetnikom očital na komisiji državnega sveta za gospodarstvo, ki je razpravljala o povišanju minimalne postavke za plačilo študentov. Predlog za zvišanje je prvi podpisal Kordiš. Državni svet je to višanje pozneje ustavil z vetom. Komisijo, kjer je Kordiš državni svet razglasil za “neizvoljen organ”, vodi predstavnica delodajalcev Marija Lah. Lahovo je državni sekretar Metod Dragonja (SAB) v zadnjem mesecu povabil na lobističen pogovor, da državni svet ne bi izglasoval veta na sanacijo grehov pri reševanju državnih bank vlade Alenke Bratušek (SAB), ko je bila zaplenjena milijarda obveznic in delnic državljanov. Zaradi poskusa nedovoljenega vplivanja je Kovšca Dragonjo prijavil KPK.

Kordiš rad besediči, čeprav tudi on ni bil neposredno izvoljen
Na komisiji za gospodarstvo, obrt, turizem in finance, ki je razpravljal o povišanju minimalne urne postavke študentom, je Kordiš svetnikom pojasnil, da on zastopa “interese delavcev in študentov, zlasti tistih, ki so plačani najslabše” in nadaljeval: “Na splošno zastopam interese tistih ljudi, tistih razredov, ki so me izvolili. V Škofji Loki je bilo takih 1500 ljudi. Kolikor vem, splošno odprte in poštene volitve za državni svet in njegove komisije ne veljajo. Kar se tiče demokratične legitimnosti, mislim, da jo premorem več, kot jo premore neizvoljen državni organ.” Za Kordiša je v okraju Škofja Loka lani glasovalo 1479 volivcev ali 13,7 odstotka, s čemer je krepko zaostal za Markom Pogačnikom iz SDS, ki ga je v Škofji Loki volilo 3.193 volivcev ali 29,6 odstotka. Zaradi volilnega sistema, ko mandate dobijo stranke in šele posredno kandidati, sta bila izvoljena oba. A dejansko Kordiš ni bil neposredno izvoljen. Po enokrožnem večinskem sistemu, ki bi neposredne izvolitve omogočil, bi bil izvoljen le Pogačnik.

Sedež je Kordiš dobil zaradi stranke, ki si je na državni ravni izborila devet sedežev. Po doseženem deležu v okraju je Kordiš daleč zaostal za najboljšimi izvoljenimi poslanci Levice, ki so v svojih okrajih tudi zmagovali: Violeta Tomić je zbrala 24 odstotkov, Luka Mesec 19,1, Matej T. Vatovec 18,8 odstotka.

Kordiš

Kordiševa trditev je šepava
Trditev Kordiša, da je državni svet “neizvoljen organ” je šepava še zaradi dodatnega razloga. Da bodo svetniki voljeni na posreden način, s pomočjo elektorjev, so namreč z zakonom določili poslanci, ki so tudi izvoljeni posredno – preko strank. Svetniki sami za to, kakšen volilni sistem so jim določili poslanci, niso niti najmanj krivi. Posredni način volitev svetnikov je povrhu najbolj sporen ravno pri najbolj levih državnih svetnikih, denimo predstavnikih sindikatov, kjer se sindikalni voditelji največjih sindikatov res lahko preprosto pustijo izvoliti v svojih sindikatih. To so v ureditev spravili z leve. Drugače je po občinah, kjer o izvolitvah odločajo elektorji, ki jih določijo demokratično izvoljeni občinski sveti.

Kovšca: Zavarujte integriteto DZ in DS, a pri tem ni bil uspešen
Zaradi uradnega protesta komisije je v pismu predsedniku državnega zbora Židanu Kovšca o izjavah Kordiša zapisal: “Kolegij Državnega sveta meni, da takšen in podoben način komuniciranja, ki izraža dvom v integriteto Državnega sveta ter državnih svetnic in državnih svetnikov, ni dopusten. Ob tem želimo izpostaviti, da to ni bil prvi in edini primer, ko je poslanec Državnega zbora podal tovrstno, po našem mnenju, neprimerno in nespoštljivo izjavo in da se neprimernost navedenih izjav v zadnjem času le še stopnjuje. V imenu državnih svetnic in svetnikov vas naprošam, da ukrepate in v skladu s svojimi pristojnostmi zavarujete integriteto obeh ustavnih institucij – Državnega sveta in Državnega zbora, njunih članic in članov ter njun ustavni položaj.”

Trditev Židana je netočna
A s pozivom Kovšca ni bil uspešen. Židan je na protest o ravnanju poslanca Levice Kordiša, to je stranke, ki kot radikalen konkurent na Levi povzroča precej težav Židanovi SD, zapisal: “Lahko razumem prizadetost Državnega sveta, a do tovrstnih konkretnih primerov, kot ste ga izpostavili v dopisu, se niti ne želim niti ne morem opredeliti, niti ni v moji pristojnosti, da bi kakorkoli lahko ukrepal. Poznavajoč Ustavo in ustavni položaj in vlogo Državnega zbora ter poslank in poslancev to veste. Poslanke in poslanci so zavezani le Ustavi in zakonom, mandat pa so pridobili neposredno s strani ljudi.” Trditev predsednika državnega zbora Židana v odgovoru Kovšci, da so poslanci mandate pridobili neposredno od ljudi, je netočna. Mandate so na volitvah neposredno dobile le politične stranke, poslanci pa posredno preko njih. Še več kot to, možnost, da bi ljudje poslance lahko neposredno volili po večinskem sistemu, so poslanci, še posebej odločno z leve, s spremembo ustave leta 2000 celo zavrnili, čeprav je bilo za večinski sistem, ki ga je predlagala SDS, na referendum največ ljudi in je uzakonitev volje ljudstva zahtevalo tudi ustavno sodišče.

Kovšca in Židan

Pavlihi, ki sta dobili še leto
Kordiš je izvedenec za izjave na meji, ki spravijo pomembne politike v zadrege in celo jezo. Nekoliko je v začetku leta ujezil tudi premiera Marjana Šarca, ki je marca letos z razlago, da je bil Miha Kordiš žaljiv v pisanjih o koaliciji na družabnih omrežjih zavrnil, da bi mu v državnem zboru odgovarjal na njegovo poslansko vprašanje, kar premier sicer mora. S tem se je premier odzval na Kordišev prostodušen opis trgovanja Levice o sodelovanju s koalicijo, ki je bil takšen: “Ni mi sicer jasno zakaj, a kot kaže bodo koalicijski liberalci to podpisali in zasoljeno ceno poravnali. Najbrž ne gre toliko samo za proračun – tu bi glasove lahko dobili tudi ceneje. Domnevam, da je po sredi prej nelagodje ob misli na razvoj dogodkov, če tega ne storijo. Razmeroma upravičeno: lahko bi kar začeli z odštevanjem do interpelacij. A če dam na eno stran tehtnice ministrske pavlihe (kot sta to Cerar in Erjavec) in serijo badass ukrepov za delavski razred na drugo stran…ajde, naj jima bo še to eno leto, vzamem.”

Tudi premier se je razjezil
Šarec je dejal Kordišu: “Kdaj boste vi drugače komunicirali po družbenih omrežjih. Ali mi to lahko zagotovite? Kdaj boste pisali drugačna pisanja, kot ste jih pisali pred enim mesecem ali koliko… Tisto o zabeljenem računu. Pa še kaj. Tisto je bilo nekoliko neprimerno in smo se v koaliciji počutili nekoliko, lahko rečem, ne bom uporabil izraz užaljene, ampak malce nam je pa bilo hudo ob tem, da naši partnerji tako komunicirajo po družbenih omrežjih, zato mi dovolite, da tokrat ne odgovorim na to vprašanje, ampak vam ga bom poslal pisno.”

Peter Jančič, Spletni časopis