So vetrnice krive za nasedle kite?

Foto: Youtube

V zadnjih nekaj mesecih je na atlantsko obalo Združenih držav Amerike naplavilo približno dva ducata trupel kitov. Nepojasnjeno povečanje števila smrtnih žrtev se je zgodilo, medtem ko država New Jersey gradi ogromno vetrno elektrarno na morju, za katero nekateri naravovarstveniki trdijo, da vpliva na navigacijske sposobnosti kitov.

Znanstveniki sicer zatrjujejo, da noben dokaz neposredno ne povezuje gradnje s skokom števila nasutih kitov, vendar nekateri lokalni zakonodajalci, okoljevarstvene skupine in konservativni komentatorji vztrajajo, da so vetrne turbine očiten krivec in zahtevajo ukrepanje.

Nacionalna uprava za oceane in atmosfero je od leta 2016 sledila 184 “nenavadnim smrtnim dogodkom” za kite grbavce na tem območju – približno 25 na leto – vendar je v zadnjih nekaj mesecih v regiji nasedlo vsaj 22 velikih kitov vključno s 15 grbavci.

“To je zaskrbljujoč porast,” je dejala Sheila Dean, direktorica Centra za nasedle morske sesalce v New Jerseyju.

Na obali mega vetrna elektrarna
Približno tretjino trupel je naplavilo na obale New Yorka in New Jerseyja – to je pomembno, ker ob obali New Jerseyja gradijo ogromno vetrno elektrarno. Država je projektu namenila 10 milijard dolarjev, za katerega upajo, da bo do leta 2040 proizvedel 11 gigavatov energije. Toda zdaj se vrstijo pozivi, da bi projekt ustavili.

Na tisoče protestnikov se je v nedeljo – “mednarodni dan kitov” – zbralo na Pleasant Point Beach v New Jerseyju, da bi lobirali za moratorij na razvoj vetrnih elektrarn na morju. Skupina, ki vodi prizadevanja, Clean Ocean Action, je sprva podpirala manjše vetrne projekte, vendar je izrazila zaskrbljenost glede vpliva, ki bi ga lahko imeli večji dogodki.

“Na tej točki ni nobenih dokazov, ki bi podprli špekulacije, da bi lahko hrup, ki izhaja iz raziskav karakterizacije lokacij, povezanih z razvojem vetra, potencialno povzročil smrtnost kitov,” piše na uradni spletni strani NOAA, “preiskave zaenkrat niso pokazale nobene posebne povezave med nedavnimi velikimi smrtnostmi kitov. Še naprej bomo zbirali podatke, ki nam bodo pomagali določiti vzrok smrti”.

Medtem ko preiskave niso povezale gradnje vetrne elektrarne s številnimi smrtnimi žrtvami, so nekateri zaposleni v NOAA izrazili zaskrbljenost glede tveganj, ki jih lahko predstavlja, preden se je pojav začel.

Sean Hayes, vodja podružnice za zaščitene vrste v severovzhodnem ribiškem znanstvenem centru NOAA, je lani opozoril regulatorje, da bodo “dodaten hrup, ladijski promet in spremembe habitata zaradi razvoja vetra na morju verjetno povzročili dodaten stres [za kite in] in posledice za populacijo.”

Kiti in delfini se pogosto zanašajo na eholokacijo, nekakšen naravni sonar, da zaznajo svojo okolico, odvečni hrup pa bi lahko popačil njihovo zaznavo in jih popeljal v nevarne vode. Zagovorniki turbin so trdili, da vpletene ladje predstavljajo le 2 odstotka celotnega prometa na tem območju – pristanišče v New Yorku in New Jerseyju je tretje najbolj obremenjeno v Združenih državah.

Urad guvernerja Phila Murphyja je v odziv na negodovanje javnosti izdal izjavo, v kateri je izrazil sočutje do zaskrbljenih okoljevarstvenikov, hkrati pa namigoval, da se nekateri kritiki kitov sploh ne ukvarjajo in da zgolj izkoriščajo situacijo, da zaprejo projekt, ki so mu že nasprotovali.

“Vemo, da mnogi prebivalci, tako v naših obalnih skupnostih kot po vsej državi, delijo našo resnično zaskrbljenost za morsko življenje in njegovo preživetje,” je zapisano v izjavi. “Vendar pa tudi vemo, da obstajajo tisti, ki jih ne motivira skrb za naše okolje, temveč njihove lastne politične ideologije in nasprotovanje samim prizadevanjem, ki bodo ohranila in zaščitila naše okolje za prihodnje generacije.”

Drugi opazovalci so bili še manj prizanesljivi.

“Gre samo za cinično dezinformacijsko kampanjo,” je za USA Today povedal direktor Greenpeace Oceans John Hocevar. Kljub temu, da vzrok porasta nasedlih kitov ni bil dokončno ugotovljen, je jasno, da gre za korelacijo. “Dobila sem veliko informacij iz različnih virov,” je dejala Kim Wetzel, 57, prebivalka Ocean Cityja, ki se je udeležila nedeljskega shoda, “in ne morete oporekati dejstvu, da je naplavilo 10 kitov”.

Andrej Žitnik