fbpx

So za svobodo tiska, a le za “naše”!

Foto: STA

Se še spomnite lanskega novembra? Če so prej samo posamezni blogerji, kot denimo Domen Savič, rovarili proti oglaševalcem v tedniku Demokracija, je tovrstno spodkopavanje opozicijskih medijev postalo tudi del uradne politike – ta modus je prevzel tudi premier Marjan Šarec.

“Drži, da sta medijska svoboda in svoboda govora temelja demokracije, a to še zdaleč ne pomeni, da sta neomejeni,” se je v sporočilu za javnost glede oglaševanja delno ali večinsko državnih podjetij v medijih s sovražno vsebino jasno opredelil predsednik vlade Marjan Šarec. Sporočilo je bilo v drugi polovici novembra 2018 objavljeno na spletni strani vlade. V sporočilu je povsem jasno namignil, da mediji, ki po njegovo širijo sovražne vsebine, v naši državi ne bi smeli imeti prostora. Jasno je bilo, da je pri tem namigoval na tednik Demokracija in na televizijo Nova24TV, in to zaradi vsebin, v katerih smo opozarjali na temne plati uvoza migrantov.

Svoboda tiska le za “naše”
To pa je bil seveda le vrh ledene gore v gonji proti tedniku, ki ga berete. Zaradi izida knjige oz. manifesta Generacije identitete, naslovnice, v kateri smo pokazali na prihod kulture posilstev, in tudi zaradi objave fotografij t. i. rjuharic v termalnem zdravilišču v Prekmurju so se vrstili protesti in sovražne izjave, celo Društva slovenskih pisateljev, medtem ko je režimsko Društvo novinarjev Slovenije javno podprlo Šarčeve pozive oglaševalcem, naj odrečejo oglaševanje v medijih, ki po njihovo širijo sovražni govor. Seveda ni treba posebej omenjati, da je tovrstni državni intervencionizem povsem odkrito podprla tudi Levica in njen bilten Mladina. Vladajoča politika se je tako povsem jasno postavila na okope, češ da tu svoboda tiska nima nič opraviti. Seveda pa je morala akcija t. i. črne propagande proti Demokraciji ostati v okvirih civilne družbe, kar je septembra lani novinar Borut Mekina na Twitterju namignil Državljanu D (to je Domnu Saviču).

Vladajoči enega napadejo, drugega branijo
A glej ga, zlomka, prav pred kratkim se je ost vladajoče politike obrnila. Mladina je 22. marca izšla s karikaturo madžarskega premierja Viktorja Orbána, kako po fašistično dviguje roko. Poanta pa je spet namenjena Janezu Janši in SDS, ki se nista odločila za demokratično Evropo, ampak za skrajni vzhod. Na takšno prikazovanje predsednika madžarske vlade se je odzvalo tudi madžarsko veleposlaništvo v Ljubljani, ki je protestiralo pri zunanjem ministrstvu in ga, kot poroča STA, prosilo “za pomoč pri preprečevanju podobnih incidentov v prihodnosti”. Madžarska veleposlanica je v sporočilu za javnost zapisala, da so Viktorja Orbána Madžari tretjič zapored z dvetretjinsko večino izvolili za predsednika vlade. “Kar počne Mladina, je omalovaževanje odločitve madžarskega ljudstva, zaničevanje Madžarov. Judovska skupnost na Madžarskem živi v miru, njenih pripadnikov ne napadajo na ulicah, ne vlamljajo v njihova stanovanja, kot se dogaja v nekaterih drugih evropskih državah.” Seveda pa intervencija veleposlaništva ni padla na plodna tla: zunanje ministrstvo je protest zavrnilo, češ da se ne vmešava v svobodo medijev, nota je povzročila zgražanje v delu politike. Celo predsednik republike Borut Pahor je izrazil pričakovanje, da se bodo vlade drugih držav vzdržale komentiranja medijev, medtem ko koalicijske stranke v DZ že pripravljajo posebno izredno sejo na temo, češ, kako lahko tuja država izvaja pritiske na svobodo medijev.

Foto: STA

Ko Madžari nimajo pravice protestirati
Jasno je bilo, da se bo celotna vladajoča politika postavila na stran Mladine, češ da gre za napad na suverenost države, po dikciji režimskega novinarskega društva pa celo za “nezaslišan izraz oblastnega nadzora in discipliniranja medijev“. In sedaj poslanci koalicije zahtevajo celo izredno razpravo odbora za kulturo (in tudi za zunanjo politiko), češ, kako si iz Madžarske drznejo zanikati, da bi bil njihov premier nacist. In seveda je glas razuma med novinarji odpovedal. No, ne povsod – Peter Jančič je denimo na svojem portalu Spletni časopis med drugim zapisal: “Ko te levičarski tednik ozmerja, da si fašist, ne smeš niti sporočiti, da se s tem ne strinjaš. Če to storiš, društvo novinarjev to razglasi za napad na svobodo tiska. Kako se diskreditira v teh istih medijih, pa smo pred leti opazovali, ko sta aktivista levice med sejo programskega sveta na naši državni televiziji med protestirajočimi novinarji razvila velik transparent: »Smrt janšizmu«. To je nadgradnja.” Dovolj za razumne? Morda. A kar se je pokazalo ob tem primeru, je vsaj to, da svoboda tiska pri nas res velja, ampak samo za “naše”. Medtem ko je treba “ne našim” pod pretvezo, da širijo sovraštvo, odvzeti oglaševalce. Prefinjeno, mar ne?

Je Mladina del “nacionalnega interesa”?
Vsekakor je zelo zanimivo, da so se skrajni levičarji iz samega obupa začeli zatekati celo k nacionalistični retoriki sovraštva proti sosednjim državam, čeprav praviloma očitajo nacionalizem “desničarjem”. Odgovorni urednik Mladine Grega Repovž je tako skušal upravičiti Mladinine napade na Orbána s tem, da ima madžarska veleposlanica v Ljubljani v svojih prostorih zemljevid Velike Madžarske. Po mnenju urednika Mladine namreč Italijani, Hrvati in Madžari samo čakajo, kdaj si bodo lahko prilastili kos slovenskega ozemlja, kar naj bi dokazoval že letošnji škandal, ki ga je sprožil govor predsednika evropskega parlamenta Italijana Antonia Tajanija. Mladinine blodnje pa je, kot že rečeno, podprlo tudi Društvo novinarjev Slovenije (DNS), ki je s tem še enkrat pokazalo, da mu je malo mar za dejansko stanje novinarskega poklica, temveč mu gre samo za zaščito določenih medijev. “Gre za nedopustne pritiske, ki po načinu, retoriki in ostrini spominjajo na čase in družbenopolitične sisteme, ki naj bi jih bile države srednje in vzhodne Evrope pustile za seboj že pred 30 leti,” so zapisali v svoji izjavi, ki je polna sprenevedanja.

Foto: STA

Pismo vodji socialistov
Zanimivo pa je, da se je protestne note madžarskega veleposlaništva dotaknil tudi vodja socialistov v evropskem parlamentu Udo Bullmann, ki je med svojim obiskom Slovenije podprl Tanjo Fajon, ob tem pa dejal, da moramo v Evropi braniti svojo svobodo in da noben režim ne sme preprečiti izražanja mnenj. Zato mu je naš urednik Jože Biščak minuli konec tedna napisal odprto pismo, ki je v celoti objavljeno na naši spletni strani. “Sam osebno sem ves čas podpiral svobodo govora, ki jo razumem v njenem izvornem, prvinskem smislu kot absolutno človekovo pravico,” je zapisal Biščak. “Ne strinjam se s pritiski nobene politike na medije, ampak če je kdo danes deležen pritiskov oblastnikov v Sloveniji, je to revija Demokracija. Kako boste torej poimenovali ravnanja Šarčeve vlade, ki sem jih opisal zgoraj? Ali sploh boste? Preden boste naslednjič startali na prvo žogo, se najprej pozanimajte o razmerah v Sloveniji, da ne boste izpadli dvoličnež. Predvsem pa se usedite, globoko zajemite sapo, dobro premislite, pozanimajte se o vseh okoliščinah in šele nato naj začnejo preskakovati vaši možganski nevroni. Verjamem, da je težko in da bi s tem utegnili užaliti strankarske tovariše. Kljub temu upam, da v prihodnje ne boste več zamudili priložnosti in se takrat, ko boste govorili o svobodi govora, če že o njej govorite, postavili v bran svobode vseh medijev, ne samo tistih, ki so vam ideološko blizu.”

Gašper Blažič