fbpx

Socialni demokrati bodo slej ko prej morali pokazati račun za vilo

Montaža Demokracija, STA

Slej ko prej boste morali pokazati račune za judovsko vilo. Za začetek povejte, koliko ste plačali zanjo?”, je med drugim zapisal prvak opozicijske SDS Janez Janša na Twitterju. Njegov zapis je bil odziv na objavo Socialnih demokratov v zvezi s svojo kvazi zmago v zadevi “ukradena vila”, o kateri je v prid njim razsodilo velenjsko sodišče, ki domuje v isti stavbi kot lokalna stranka SD. Naključje? Spomnimo, da je bilo njegovo opravičilo zapisano po “nareku” sodišča.

Medtem ko Socialni demokrati slavijo zmago velenjskega sodišča, ki je izdalo absurdno sodbo, misleč da objava opravičila prvaka SDS Janeza Janše kaže na njegovo priznanje o izrečenih očitkih stranki SD, da je stavba, v kateri imajo svoj sedež, ukradena judovska vila, je vsem jasno, za kaj gre. Janša njihovi objavi na Twitterju ni ostal dolžan, med drugim jim je dal vedeti, da “zadeva ni končana, saj bodo slej ko prej morali pokazati račun“.

Socialni demokrati, velenjsko sodišče in tožilstvo. Pa še sindikati. Že petdeset let domujejo na istem velenjskem naslovu, Prešernova 1. Sodbo je izreklo velenjsko sodišče, ki domuje v isti stavbi kot lokalna @strankaSD. Brez obravnave in možnosti obrambe. Vladavina prava, ni kaj. Vendar zadeva ni končana. Slej ko prej boste morali pokazati račune za judovsko vilo. Za začetek povejte, koliko ste plačali zanjo?” je zapisal in izpostavil Janša na Twitterju.

Janša je v preteklosti že povedal, da gre za prakso sodišča v Velenju, ki je napakirano s klientelistično paleto članov ali simpatizerjev Socialnih demokratov in ki izreka sodbe brez obravnav in brez možnosti obrambe. Janez Janša namreč ni prejel nikakršne sodbe, prav tako ni bil obveščen, da je sodišče v nekdaj Titovem Velenju karkoli odločilo. Predsednik vlade ni prejel niti nobenega vabila na obravnavo – se pravi, da je sodišče presojalo, ne da bi bil Janša sploh prisoten.

Okrajno sodišče v Velenju je namreč razsodilo, da mora Janša stranki SD plačati 10 tisoč evrov odškodnine in se ji v 15 dneh javno opravičiti na Twitterju in to po “nareku” velenjskega sodišča. To je Janši namreč naložilo tudi to, kakšno vsebino točno mora vsebovati čivk, v katerem naj bi se v 15 dneh od izreka sodbe javno opravičil: “Tožena stranka, Janez (Ivan) Janša, se opravičujem tožeči stranki, stranki SD, za neresnične zapise na družbenem omrežju Twitterju o tem, da SD posluje iz ukradene judovske vile na Levstikovi 15 v Ljubljani. Ta vila ni bila ukradena in je SD lastništvo na njej pridobila na zakonit način.”

Prav ta absurdna sodba kaže na katastrofalno stanje slovenskega sodstva, ki je še daleč od evropskega nivoja. Slabo argumentirane in protizakonite sodbe so razlog, da Slovenija spada med države, ki so največkrat obsojene pred Evropskim sodiščem za človekove pravice. Do epiloga v zadevi judovska vila bo moralo preteči še nekaj časa, toda slej kot prej bo na neki stopnji tudi v tej zadevi prišlo do pravilne in zakonite sodbe, ki bo vzdržala vse zgodovinske argumente. Predvsem pa Janši ne bo sodil sodnik sodišča, ki ima sedež na sitem naslovu kot stranka, ki je uzurpirala vilo in za to nikoli odgovarjala.

Tanja Brkić