[Video] Socialni demokrati spoznavajo, da so le še “koristni idioti” svojih stricev iz ozadja

Foto: STA

Slovenija se z vsakim vstopom v predvolilno obdobje zadnja leta srečuje s tako imenovanimi “novimi obrazi”, ki vsakič raztresejo politični prostor, in medtem ko se nekaterim tla pod nogami zamajejo manj, za druge to pomeni konec. Usoda slednjih je zanje postala stalnica. Stalnica, da se že mesece vnaprej veselijo zmage na volitvah, da jim dobro kaže, potem pa pride “nov obraz” in njihove sanje o zmagi se jim razblinijo pred nosom. In tudi tokrat je tako, Socialni demokrati že mahajo v slovo svoji zmagi na letošnjih volitvah z besedami: “Verjetno je taka naša usoda”.

In najbrž imajo prav, saj se je pred Golobovim vstopom na politično prizorišče nakazovalo, da bodo med “antijanšističnimi” strankami  na prihodnjih državnozborskih volitvah največ glasov dobili prav Socialni demokrati. S Tanjo Fajon so ciljali celo na mandatarsko mesto. Pa vendar ni tako, saj jih je Robert Golob, sodeč po zadnjih javnomnenjskih raziskavah, pustil daleč za sabo. Če zanemarimo dejstvo, da tik pred volitvami Golobovo Gibanje Svoboda še kar nima jasnih vsebinskih stališč, kar nakazuje na njegovo absolutno neizkušenost, nepripravljenost in navsezadnje na njegovo politično neverodostojnost, je njegova “antijanšistična” usmerjenost za Socialne demokrate dovolj, da si želijo z njim sodelovati. Njihova vdanost v usodo in stanje obupa sta jasna.

Vedno znova soočeni z enako usodo
Za lažje razumevanje tega stanja obupa se ozrimo v daljno leto 2011, ko so Socialni demokrati takrat kot najmočnejša vladna stranka v tistem mandatu odšli na volitve s sloganom “Naprej”, s katerim so sporočali, da so bili in bodo “ostali dejavnik stabilnosti v slovenski politiki”, In res je njihova pozicija ostala stabilna, vendar nikoli na prvem mestu. Že takrat jim je načrte prekrižal novi obraz slovenske politike Zoran Janković, ki se je po pozivih vidnejših oseb iz javnega življenja kar naenkrat odločil, da bo kandidiral na volitvah, s čimer je razjezil takratni vrh SD, konkretno generalnega sekretarja Uroša Jauševca, ki je na omrežju Twitter zapisal: “Torej, kocka je padla, ljubljanski Jay-Z gre na volitve uničit levico.”

(foto: Twitter)

Tako je pred prvimi predčasnimi volitvami v zgodovini Slovenije, tik pred volilno kampanjo, Janković oblikoval novo stranko Pozitivna Slovenija in na veliko presenečenje vseh – zmagal.

S podobno situacijo so se Socialni demokrati srečali tudi na volitvah 2014, ko jim je kazalo zelo dobro, potem pa je takratni “politični novinec” Miro Cerar le šest tednov pred predčasnimi volitvami v Državni zbor, ki so sledile odstopu premierke Alenke Bratušek, ustanovil Stranko Mira Cerarja (SMC) in SD se je za zmago (ponovno) lahko obrisal pod nosom. Tragična zgodba za SD pa se tukaj ni končala. Nadaljevala se je v čas volitev leta 2018, ko so imeli takrat Socialni demokrati po besedah takratnega predsednika Dejana Židana “idejo, načrt in ljudi”. Njihov program je bil zelo jasno dodelan in skrbno načrtovan, čeprav na njihovem zelniku ni zrasel nikoli. V svojem programu so ljudi želeli prepričati med drugim tudi z izkušenimi politiki, ki imajo za sabo večletne izkušnje, pa je prišel komedijant Marjan Šarec in znova prehitel Socialne demokrate.

Nov obraz je v resnici novo razočaranje
Glede na vzorec lahko predvidevamo, kakšna usoda čaka SD tudi tokrat, tega pa se zavedajo tudi oni. “Vsakih štiri leta SD dobro kaže, nato pa v zadnjih treh tednih pred volitvami pride nekdo nov, ki ima boljšo štartno pozicijo. Verjetno je to naša usoda,” je za N1 dejal vodja poslanske skupine SD Matjaž Han, ob čemer je poudaril, da si želijo skupne fronte s stranko Gibanje Svoboda, LMŠ, SAB in Levico. Da vedno težje prenašajo poraz s strani “novoustvarjenih” političnih igralcev , je tokrat očitneje kot kadar koli poprej. Postali so že tako očitni, da jih nekateri voditelji že pozivajo k ponižnem priznanju poraza in se delajo, da ne kažejo nezadovoljstva. Vsi novi obrazi pa so doslej prinesli razočaranje, kar je že nekaj časa spoznal tudi podmladek Socialnih demokratov, ko so se na Twitterju pohecali s karikaturo Šarca z Golobovimi lasmi in napisom “nov obraz, novo razočaranje”.

Iz izkušenj se niso ničesar naučili
V SD se bodo morali glede na pretekle izkušnje odločiti, ali so avtonomna stranka, in se upreti škodljivim eksperimentom stricev iz ozadja, ali pa bodo kot vedno le drugo kolo in uporabni idioti. Do sedaj bi jih moralo že krepko izučiti.

Tanja Brkić