fbpx

Socialni demokrati tudi parkirajo “drugače” – Se tako zavzemajo za ranljive skupne?

Stranka SD s predsednico stranke Tanjo Fajon je te dni na svoji vseslovenski turneji, s pomočjo katere širijo svoj “drugače”. V stranki se, vsaj v teoriji, zavzemajo za ranljive skupine in zastopajo interese različnih skupnosti, med njimi naštevajo tudi invalide. V praksi pa je videti nekoliko “drugače” – kar je za Socialne demokrate sicer povsem značilno in prav nič presenetljivo.

Večno zaskrbljeni in solidarni Socialni demokrati pogosto poudarijo, kako goreče se zavzemajo za ranljive skupine, posnete fotografije pa pričajo o tem, da odtegujejo pravico do prostora tistim, ki ga najbolj rabijo. Bralec nam je namreč posredoval fotografijo, s katere je razviden mojstrsko parkiran kombi SD, ki je zasedel vsaj en invalidski parkirni prostor, če ne celo dva. Predsednici SD Tanji Fajon je očitno dovoljeno tudi parkirati “drugače”. Da bi prejeli kakšno globo, ni bilo opaziti.

67. člen zakona o pravilih cestnega prometa pravi, da mora biti vozilo parkirano na označenem parkirnem mestu za invalida, označeno z veljavno parkirno karto. Če vozilo ni primerno označeno oziroma če na prostoru za invalide parkira nekdo, ki do tega ni upravičen, ga seveda doleti globa – vsaj če gre za običajnega državljana, morda imajo ponosni nasledniki komunistov tudi pri tem posebne privilegije. Parkiranje je seveda prepovedano tudi na kolesarski stezi in na stezi za pešce. Globe za tovrstne prekrške znašajo med 40 in 80 evri – na prvi pogled precej ugodno, vendar pa je ob dejstvu, da se stranka SD ne ponaša z  najbolj zglednim finančnem poslovanjem vseeno vprašanje, če si lahko tako kazen privoščijo ravno v vsakem mestu, kamor se odpravijo.

Pisali smo že, da na poslovanje stranke SD nikakor ni mogoče dati pozitivnega mnenja, vendar pa je računsko sodišče očitno menilo drugače. Glede poslovanja stranke Socialnih demokratov smo v preteklosti opozorili na več stvari. Med drugim tudi na to, da je računsko sodišče oziroma predsednik računskega sodišča Tomaž Vesel potrdil, da ima SD samo 500 tisoč evrov posojila, čeprav je razvidno, da je stranka v isti banki in na isti dan dobila še 100 tisočakov. Ravno zato, da bi se lahko resnično razblinil sleherni dvom o financiranju volilne kampanje SD, bi moralo računsko sodišče na temelju previdnosti vsebine pred obliko in drugih usmeritev preveriti tudi vir domnevnih lastnih sredstev stranke SD – vendar tudi tega niso storili. Računsko sodišče je torej kljub ugotovljenim napakam podalo neprilagojeno, pozitivno mnenje na izvedeno kampanjo. Vsekakor tu ni šlo za verodostojno mnenje – le kaj bi se šele zgodilo, če bi pregledali tudi vir ‘lastnih’ sredstev SD, ki jih je stranka prenakazala z lastnega računa na volilni račun? A subjekt, ki bi bil v resnici zrel za stečaj, po mnenju računskega sodišča očitno posluje zgledno. Še enkrat je treba opozoriti, da je takšno mnenje izdal organ, ki je po ustavi najvišji organ kontrole državnih računov, državnega proračuna in celotne javne porabe v Republiki Sloveniji.

Sara Kovač