fbpx

Sociolog Nežmah opozarja, da je lahkota nasilja na protestih zaskrbljujoča, tožilstvo in policija pa sta bistveno prekratka pri ustavljanju tega

Sociolog dr. Bernard Nežmah (Foto: Printscreen RTV SLO)

Pljuvanje, lomljenje stekel, tepež, tolčenje po avtomobilih, grožnje s smrtjo in drugi primitivizmi so našli prostor na ljubljanskih ulicah. Na račun neodzivnosti pristojnih institucij, podpore s strani dela politike in ažurnega pokrivanja neprijavljenih protestov so protestniki pričeli “dobivati krila” v smislu, da se je nasilje pričelo iz uradnih oseb in stroke usmerjati tudi na novinarje, medtem ko ti pokrivajo dogajanje na terenu. V četrtkovih Odmevih na javni RTV Slovenija je v povezavi s tem sociolog in publicist dr. Bernard Nežmah poudaril, da je lahkota nasilja zaskrbljujoča. “Tožilstvo in tudi policija sta po svoje bistveno prekratka,” je med drugim prepričan. 

“To je hvalnica kulturi nasilja. Če sem malo ciničen. Televizije so ob vseh demonstracijah imele potem dolge spletne strani s fotošopi, kjer so demonstracije tako rekoč postavljene kot performans. Skratka aklamacija samega dejstva kot takega. To samo po sebi ni problem, kot tudi ni problem sama realnost, da mediji kdaj tudi lažejo, manipulirajo,” je v vlogi komentatorja poudaril dr. Bernard Nežmah in dodal, da problem predstavljajo modusi komuniciranja.

“Če napišeš na blogu in pojasniš, zakaj misliš, da medij manipulira, je to nekaj popolnoma drugega, kot kadar uporabljaš nasilje. Ta lahkota nasilja je pa zaskrbljujoča. Zaskrbljujoča v tem smislu, da so naenkrat dovoljene vse forme,” je izpostavil in spomnil na slovit dogodek s Kredarice, kjer je bil predsednik vlade Janez Janša na alpinističnem izletu, ko mu je prišla skupina nasprotnikov z lučjo svetit v glavo in se šla z njim politično pričkanje. “To je seveda nekaj, kar gre za totalizacijo konflikta. Namreč, recimo s kolegom Milosavljevićem sva često v polemikah, ampak bova šla z veseljem na kavo in bova poklepetala. Hočem reči, ta razlika, da če si ti zoper nekoga, to narediš znotraj ustaljenih načinov.” 

Napadalca na Macrona so obsodili v nekaj dneh
Nežmah je poudaril, da četudi ne mara neke oddaje, to ne pomeni, da bom hodil in tolkel po televiziji in po šipah. Dejstvo, da se nekako obsoja taka obnašanja, ki so nesprejemljiva, se mu zdi popolnoma zgrešeno. “Ko je francoskega predsednika Emmanuela Macrona nekdo klofnil, se ni cela Francija zgražala, ampak je bil v treh, štirih dneh obsojen. In tukaj je pri nas moram reči tožilstvo in tudi policija po svoje bistveno prekratka. Namreč neke forme so nezanesljive. Če jaz protestiram, imam pravico, da ne maram vlade, protestiram proti njej, ampak če hkrati onemogočam tisoče meščanom, da se vozijo po cestah, je to nonšalantno. To je nasilje zoper druge državljane in krčenje ene serije reda.” Tukaj po njegovih besedah ne gre za to, ali se mi strinjamo ali ne. To je stvar, ki je nedopustna, je prepričan.

Foto: Printscreen

Zgodba okrog STA preveč postavljena z enega zornega kota
Glede situacije okrog STA je pojasnil, da je po njegovem v medijskem poročanju zanj tista prva drža to, da se upošteva, da sta v konfliktu dve dve strani in se opisuje stvar tako, kot je. “Recimo, danes smo prebirali, vse mogoče, komajda pa smo kaj slišali, za kaj pa je šlo pri teh pogajanjih. Kaj so točke, v katerih so našli konsenz, kaj so točke, v katerih niso in kaj v resnici to pomeni. Skratka mi imamo tudi zgodbo z STA-jem predstavljeno na ta način, da se ne misli. Da se ne misli in da se gre pravzaprav za igro dobrega z zlim.”

Po besedah Nežmaha je pri medijih nujno to, da poročajo z vseh zornih kotov vpletenih. “V tem primeru je zame seveda nujno, ker je to pomembna institucija. Najti varianto, kompromis. Pozablja se cel kup stvari. Pozablja se, da direktor STA-ja na začetku sploh ni hotel komunicirati z Ukomom, ampak z vlado,” je poudaril in dodal, da se mu v tej zadevi zdi, da je zgodba preveč postavljena z enega zornega kota.

Nina Žoher