Sodba v primeru Novič dokončno napisana- Milko Novič pisno in uradno oproščen umora Janka Jamnika!

Milko Novič.(Foto: STA)

“Obtoženi Milko Novič … se iz razloga po 3. točki 358. člena Zakona o kazenskem postopku oprosti obtožbe, da je drugega umoril s tem, da mu je vzel življenje, dejanje pa storil iz brezobzirnega maščevanja,” je zapisano v napisani oprostilni sodbi Milka Noviča za umor nekdanjega direktorja Kemijskega inštituta dr. Janka Jamnika.

Sodni proces proti Milku Noviču je dokaz, kako nizko je bilo pripravljeno iti slovensko pravosodje, da je pripravljeno obsoditi popolnoma nedolžnega človeka na več kot dvajset let zaporne kazni. Milku Noviču se je očitalo, da je dne 16. 12. 2014 okoli 19.40 na parkirišču Via Bona v predelu Vič v Ljubljani s strelnim orožjem kalibra 7,65 mm dvakrat ustrelil Janka Jamnika.

Sodno farso je dokončno prekinil sodnik Zvjezdan Radonjič, ki je prvi oprostil Noviča za umor. Kasneje je Radonjič večkrat povedal nekaj kritik na delo slovenskega pravosodja, še posebej Okrožnega sodišča v Ljubljani pod vodstvom Marjana Pogačnika. Prav zaradi javno izrečenih kritik je bil večkrat žrtev neprijetnih potez Pogačnika. Podpredsednik Vrhovnega sodišča dr. Miodrag Đorđević je Zvjezdanu Radonjiću  izrekel začasno odstranitev iz sodniške službe (beri: ga suspendiral), do dokončne odločitve pristojnega organa v disciplinskem postopku. V odločbo je še zapisal, da bo sodnik v času suspenza prejemal nadomestilo plače, ki je enaka polovici plače, ki bi jo sodnik prejemal, če bi delal.

Napisana oprostilna sodba Milka Novića za umor Janka Jamnika. (Foto: Petra Janša, Twitter)

Ena najhujših nočnih mor za Milka Noviča dokončno končana, resnični morilec Jamnika se še vedno sprehaja na svobodi
Lani ob koncu leta se je končala dolgoletna kalvarija Milka Noviča. V ponovnem sojenju oproščen obtožb kaznivega dejanja umora nekdanjega direktorja Kemijskega inštituta Janka Jamnika. S tem se je zanj končala večletna sodna kalvarija, saj bi jutri minilo natanko 6 let, odkar so ga priprli. “Sodba zame pomeni oprostitev, ne glede na to, kaj bo naredilo tožilstvo in da bo zadeva zastarala. Moja duša je čista in mirna. Lep dan je to. Lepi prazniki se obetajo,” je sodbo komentiral Novič. Grenkega priokusa zaradi zastaranja nima. “Mi je pa hudo zaradi staršev pokojnega Jamnika, ker sta si močno želela, da bi ugotovili, zakaj je moral umreti njun sin,” je dejal.

Sodnjik Zvjezdan Radonjić, ki je že na predhodnem sojenju razglasil oprostilno sodbo Milku Noviču (Foto: STA)

Po tem, ko je sodišče na prvi stopnji slovenskega kemika dr. Milka Noviča obsodilo na 25 let zapora in je vrhovno sodišče sodbo razveljavilo, primer pa vrnilo v ponovno odločanje, ga je sodišče oprostilo krivde umora nekdanjega direktorja Kemijskega inštituta dr. Janka Jamnika.  Tožilka Blanka Žgajnar je v zaključni besedi konec lanskega decembra izrazila prepričanje, da naj bi Novič Jamnika umoril iz brezobzirnega maščevanja, ker ga je ta leta 2009 odpustil s Kemijskega inštituta in ker je do leta 2014, ko je prišlo do umora, dokončno izgubil vse možnosti, da se spor z vodstvom inštituta reši v njegovo korist.

A prav sodnik Radonjić si je večkrat ogledal prizorišče zločina. Po njegovem mnenju in še nekaterih strokovnjakov preprosto ni bilo mogoče, da bi se Novič pri svojih letih v petnajstih minutah pripeljal s kolesom do svoje hiše in nazaj do restavracije, kjer naj bi umoril Jamnika. V preteklosti smo tudi pisali, da naj bi Jamnik izvedel za nelegalne posle v KI, povezane z drogo. Prav Novič je bil žrtveno jagnje v sodnem procesu za umor Jamnika. Sedaj si lahko Novič dokončno oddahne, medtem ko se resnični morilec še vedno sprehaja med ljudmi.

Luka Perš