fbpx

Sodelavec Mladine z nacističnim pozdravom? Novinarski aktivist Erik Valenčič z iztegnjeno desnico!

To je fotografija novinarskega aktivista Erika Valenčiča, ki kroži na spletu.

Na socialnem omrežju Twitter kroži fotografija političnega aktivista Erika Valenčiča, sicer nekdanjega novinarja na javni Radioteleviziji Slovenija, ki se je udeležil protivladnega protesta v Marezigah na dan regijskega zbora članov vladajoče stranke SDS. Valenčič je bil eden izmed približno tristotih protestnikov, ki Marezige dojemajo kot pojem primorskega boja proti fašizmu, med drugim so predsednika vlade zmerjali s fašistom, proti njegovemu vozilu metali jajca, s seboj pa prinesli tudi totalitarne simbole nekdanje skupne države Jugoslavije. Takšen aktivizem novinarja, ki bi moral biti objektiven, je še najmanj sporen in zanj nima smisla izgubljati besed ob dejstvu, da ima Valenčič na fotografiji iztegnjeno desnico, ki močno spominja na fašističen pozdrav iz 2. svetovne vojne.

Erik Valenčič, ki ga je bilo mogoče videti v množici, kjer so plapolale jugoslovanske zastave, trenutno deluje kot sodelavec levičarske Mladine. Čeprav ga poskušajo poslanci tipa Matjaž Nemec iz vrst SD predstavljati kot neodvisnega in raziskovalnega novinarja, ki preiskuje pojav desnega ekstremizma v naši družbi, je dejstvo, da gre v resnici enega najbolj vidnih anarhističnih aktivistov, ki odkrito podpira palestinski terorizem. Kot smo že poročali, je Valenčič povezan s pomembnim faktorjem Antife, anarhistom Gorazdom Grošljem, ki sicer med drugim podpira skrajne separatistične skupine v tujini: Rojava, PKK, PJAK in druga odporniška gibanja. Valenčič Grošlju daje napotke pri sami operativi. Tuje skupine Antife lahko tako pogosto vidimo na protivladnih protestih predvsem takrat, ko se z nasiljem napada policijo in novinarje.

Od leta 2003 je bil Valenčič poročevalec RTV Slovenija z Bližnjega vzhoda. Zaradi dokumentarca Koalicija sovraštva, predvajanega januarja 2014 na RTV Slovenija, je bil zoper njega sprožen sodni postopek zaradi suma izdaje tajnih podatkov, RTV pa ga je nato leta 2015 odslovila. Novica o tem, da se je celo globoka država na RTV Slovenija odločila, da Valenčiču pokaže vrata, potem ko je s svojim delovanjem presegel meje dobrega okusa, je zgovorna sama po sebi.

Protestniki v Marezigah so seboj prinesli totalitarne simbole in zastave rajnke Jugoslavije. Foto: socialna omrežja

Zanimivo je, da so Valenčičev “fašistični pozdrav”, o katerem priča zgornja objavljena fotografija, vsi mediji spregledali. Prav mogoče je, da sploh ne gre za fašistični pozdrav, temveč so Valenčiča objektivi le posneli v nerodnem položaju in mu s to objavo delamo krivico. A avtor tega prispevka vsaj dopušča takšno možnost, medtem ko so nedolgo nazaj zaradi podobne fotografije, posnete na planinskem pohodu podmladka stranke SDS pred Domom na Kofcah, osrednji mediji na čelu s spletnim portalom 24ur, ki mu urednikuje aktivist Jure Tepina, članke Slovenske demokratske mladine pribili na križ kot neonaciste. Tudi v tem primeru je šlo namreč zgolj na zlorabo fotografije, na kateri so nič hudega sluteči mladci in mladenke izražali svojo srečo. No, iz Valenčiča je v Marezigah, sodeč po videnem, bruhal le ogenj in gnev.

T. F.