Sodišče ponovno ovira delo Logarjeve komisije – tokrat sodnica Dunja Franken ne želi izročiti podatkov o politikih in tajkunih, ki so pomagali izčrpavati NLB

Foto: R. K. F.

Komisija za ugotavljanje zlorab v slovenskem bančnem sistemu je na sodišče poslala vlogo za zaseg dokumentacije v zvezi z NLB, vendar je zopet naletela na proceduralno oviro. Tokrat je to že drugič okrožna preiskovalna sodnica Dunja Franken, ki dokumentov – podatke o obiskih določenih oseb kot so politiki, tajkuni in drugi funkcionarji pri upravi naše največje sistemske banke – noče predati komisiji. Prvič je sodnica Franknova zavrnila izročitev pogodb NLB z odvetniki.

Predsednik preiskovalne komisije o ugotavljanju zlorab v slovenskem bančnem sistemu dr. Anže Logar je na Twitterju sporočil, da je okrožna preiskovalna sodnica Dunja Franken že drugič zavrnila pridobitev pomembnih podatkov, ki bi preiskovalni komisiji pomagali pri ugotavljanju odgovornosti bančne luknje NLB, ki smo jo davkoplačevalci pri zadnji sanaciji dokapitalizirali z več kot milijardo in pol evri. “Pri NLB se na ljubljanskem sodišču očitno vse konča (pri imenih),” je zapisal Logar.

Iz odgovora preiskovalne sodnice Franknove je razvidno, da zahteva komisije očitno ni bila dovolj utemeljena in jo bodo morali dopolniti za utemeljitev okoliščin, ki bodo sodišču omogočale presojo, ali je pridobitev podatkov o obiskih oseb v skladu s predmetom preiskave, njenim namenom in obsegom. Po njenem mnenju namreč niso razvidni razlogi, na podlagi katerih bi sodišče lahko ocenilo, da gre za dokaze, pomembne za parlamentarno preiskavo. Na podoben način je pravo izigravala tudi sodnica Deša Cener, vendar je po pritožbi komisije dobila zaušnico Višjega sodišča.

Namesto da bi preganjali bančne kriminalce, jih ščitijo
Spomnimo, da je preiskovalna sodnica Dunja Franken prvič ovirala preiskavo natanko pred letom dni, ko je Logarjeva komisija poslala vlogo za zaseg dokumentacije v zvezi z odvetniškimi pogodbami z NLB. Da gre za nerazumno izigravanje pravnih norm, ki so nedvoumne, in da “nekdo ne jemlje resno svojega dela,” je zadevo takrat komentiral celo poslanec SMC Jani Möderndorfer.

Preiskovalna sodnica Dunja Franken je sodelovala pri zasliševanju Zorana Jankovića in soobtoženih v zadevi gradbenih poslov v Nišu, kjer naj bi prišlo do milijonskega oškodovanja Mercatorja. Sodnica Franknova je potrebovala polnih šest mesecev, da je obtožene zaslišala, in nato še tri mesece, da je spisala sklep o uvedbi sodne preiskave.

C. Š.