fbpx

Sodišče z Golobom sprožilo domino efekt; soočenja na RTV zahteva tudi Ivan Gale

Ivan Gale si želi enake obravnave na predvolilnih soočenjih kot Robert Golob. (Foto: FB)

Kar velja za Gibanje Svoboda, velja tudi za skupno listo Naša Prihodnost in Dobra država, menijo v iniciativi po odločitvi upravnega sodišča, ki je stranki elektro oligarha prisodilo status parlamentarne stranke na predvolilnih soočenjih na RTV. 

Upravno sodišče je včeraj ugodilo tožbi Gibanja Svoboda Roberta Goloba, ki je zoper RTVS vložilo tožbo zaradi neenakopravne in diskriminatorne obravnave v predvolilnih soočenjih. RTVS je namreč Naši deželi Aleksandre Pivec, in sicer zaradi treh poslancev, ki so prestopili iz DeSUS, dodelila status parlamentarne stranke, zdaj bo enako obravnavano tudi Gibanje Svoboda, ki bo prekinilo bojkot soočenj na RTVS.

Z RTV Slovenija so sporočili, da bodo odločitev sodišča spoštovali, stranko Gibanje svoboda pa umestili med parlamentarne stranke v vseh volilnih soočenjih na vseh platformah. “Odločitev sodišča predstavlja drastično spremembo dolgoletne prakse obravnave političnih strank v predvolilnih soočenjih,” so opozorili.

Gibanje svoboda parlamentarna stranka?
Nenavadna odločitev upravnega sodišča, v senatu katerega je sedel Boštjan Zalar, brat nekdanjega LDS vplivneža Aleša Zalarja, je sprožila domino efekt nezadovoljstva, saj si enake obravnave želijo tudi ostale stranke. V strankah Naša prihodnost in Dobra država protestirajo, saj bi enaka pravila morala veljati tudi za njih in jih upoštevati kot parlamentarno stranko. Kot je znano, na njihovi listi kandidira nekdanja poslanka Levice Violeta Tomić.

Fotomontaža: Matic Štojs Lomovšek

Nad terminom upravnega sodišča “parlamentarna stranka” je bil začuden tudi ustavni pravnik dr. Andraž Teršek, ki je zapisal: “To je “definicija”? Pravna definicija? Hiberniram. Poklicno sram me je. Boli. Skeli. Tiho bom. Nima več smisla. Ne dojemam. Ščipam se. Naj nas nekdo zbudi iz te more …”

Sara Kovač