fbpx

Sodna zmaga za Novo24TV – država bo morala pojasniti, zakaj si ne zaslužimo sofinanciranja!

Nova24TV

Ministrstvo za kulturo bo moralo ponovno pojasniti, zakaj si medijska hiša Nova24TV na razpisu ne zasluži javnega sofinanciranja. Tako je v sodbi odločilo Upravno sodišče RS na podlagi dejstva, da število doseženih točk, ki jih je naš projekt prejel leta 2020 na javnem razpisu ministrstva, ni bilo ustrezno pojasnjeno. 

Medijska hiša Nova24TV se je leta 2020 prijavila na javni razpis za sofinanciranje programskih vsebin medijev s projektom “Za pluralno Slovenijo“. Namen projekta je bil predstaviti drugo plat medalje, ki jo dominantni mediji ne predstavljajo, še več, namenoma izkrivljajo in nepravično demonizirajo. Strokovna komisija na Ministrstvu za kulturo je nato odločila, da Nova24.si ne predstavlja druge plati medalje dovolj ustrezno oz. tako, kot bi to po njihovi presoji morala. Zato je bilo vodstvo družbe primorano vložiti tožbo.

Kot smo navedli v tožbi, ki smo jo naslovili na državo (v tem primeru jo zastopa Ministrstvo za kulturo), so bila že razpisna merila zapisana tako, da so strokovni komisiji omogočila arbitrarno presojo in neenako obravnavanje prijaviteljev po političnih in ne strokovnih kriterijih. Uslužbenci ministrstva so tako zapisali, da prijavljeni projekt ni aktualen in celo ne dovolj ambiciozen. Teme, ki bi bile obravnavane, pa očitno družbeno nerelevantne in brez prikazanega načrta, kako bomo predstavljali vsebine, ki jih drugi mediji zamolčijo. To je bilo seveda prvovrstno sprenevedanje. Odločitev strokovne komisije je po našem mnenju temeljila na povsem političnih kriterijih, torej želji po utišanju do vlade kritičnih medijev.

Arogantne obrazložitve
Bistvo naše tožbe pa je bilo, da je bilo število doseženih točk prenizko in da se sporne odločbe ne da preizkusiti, saj so pojasnila za tako malo doseženih točk podana pavšalno in nekonkretizirano. Zgolj za ilustracijo: strokovni komisiji, ki jo odločala o usodi naše prijave, je bilo tako malo mar zakriti sledi političnega odločanja, da so namesto konkretne obrazložitve podali zgolj prepis razpisnih pogojev in javnega razpisa. Arogantno, ni kaj.

Prav v tem nam je Upravno sodišče RS ugodilo. Obrazložitev je bila tudi po oceni sodišča neustrezna, zato je krivično odločbo odpravilo in prijavo vrnilo istemu organu v ponovni postopek, Ministrstvu za kulturo pa naložilo plačilo stroškov postopka.

Andrej Žitnik