fbpx

Sodni svet ocenil, da je bila komunikacija vrhovnega sodišča glede Masleše neustrezna, niso pa se izjasnili glede njegove izobrazbe!

Vodja službe za odnose z javnostmi Tina Brecelj, predsednik vrhovnega sodišča Damijan Florjančič in vrhovni sodnik Branko Masleša (Foto: STA)

V zadnjih dneh se govori veliko okrog diplome vrhovnega sodnika Branka Masleše. Namesto, da bi Vrhovno sodišče RS v zvezi s tem razjasnilo vse dvome, smo bili priča izjavi sodišča na Twitterju, da bo sodnik Branko Masleša vložil tožbo. Ob tem pa so še samozavestno in prepričljivo dali vedeti, da bo tožbo tudi dobil, saj so pripisali, da bo “znesek odškodnine nakazal v dobrodelne namene.” Sodni svet je na nedavni seji sprejel odločitev, da komunikacija nikakor ni bila primerna in ustrezna.

Sodni svet je v četrtek obravnaval novinarsko vprašanje okrog objave zapisa vrhovnega sodišča na družabnem omrežju Twitter, ki je bil povezan s poročanji nekaterih medijev okrog domnevne spornosti diplome vrhovnega sodnika Branka Masleše. Za STA je Sodni svet sporočil, da so sprejeli oceno, da je bil način komuniciranja uprave vrhovnega sodišča neustrezen in neprimeren, niso se pa izjasnili glede njegove izobrazbe.

Potem, ko se pričela, vsaj v nekaterih medijih, pojavljati kopica vprašanj okrog izobrazbe vrhovnega sodnika, ki je v preteklosti zasedal celo mesto predsednika Vrhovnega sodišča RS, sodišče ni poskrbelo za to, da bi se razjasnili vsi dvomi okrog izobrazbe. Namesto tega smo bili 6. decembra priča objavi na Twitterju z naslednjo vsebino: “Vprašanje obstoja diplom sodnikov je, upoštevajoč zakonsko predpisan postopek izvolitve, v katerem se presoja izpolnjevanje pogojev za zasedbo sodniškega mesta, odveč. Vrhovni sodnik bo glede zapisanih neresnic vložil tožbo. Znesek odškodnine bo nakazal v dobrodelne namene”. Ker se Sodnemu svetu zdi takšen način komuniciranja neprimeren, so izrazili svojo kritiko.

Kot so sporočili iz Sodnega sveta na četrtkovi seji niso obravnavali vprašanj okrog verodostojnosti diplome vrhovnega sodnika Masleše. V okviru točke na dnevnem redu “Mediji in sodstvo” so obravnavali več člankov z aktualno vsebino, ki so povezani z vprašanji okrog diplome in pravosodnega izpita Masleše. Prišli so do sprejetja sklepa, s katerim so izrazili kritiko do načina komuniciranja vrhovnega sodišča v zvezi s tem.

“Sodni svet v okviru skrbi za javni ugled sodstva skladno s prvim odstavkom 2. člena zakona o sodnem svetu poudarja pomen načela transparentnosti delovanja sodstva, v okviru katerega je sodna uprava dolžna posredovati zainteresirani javnosti vse pomembne informacije o dejstvih, ki se nanašajo na opravljanje sodniške funkcije. Način komunikacije sodne uprave Vrhovnega sodišča RS v objavi na Twitter računu z dne 6. 12. 2021 Sodni svet ocenjuje kot neustrezen in neprimeren,” so namreč sklenili.

Sara Kovač