fbpx

Sodni svet predlaga disciplinski postopek za koprsko sodnico – črnograditeljico

Foto: iStock

Sodni svet je na četrtkovi seji sklenil disciplinskemu tožilcu predlagati uvedbo disciplinskega postopka zoper sodnico Okrajnega sodišča v Piranu Tino Benčič, katere hiša naj bi bila črna gradnja. Obravnavo primera predlaga tudi svoji komisiji za etiko in integriteto, so sporočili iz Sodnega sveta.

Že pred časom smo poročali, da sta sodnica Benčičeva, ki na piranskem sodišču odloča o zadevah, povezanih z izvršbami in zemljiško knjigo, in njen soprog svojo hišo zgradila na zemljišču, ki je v lasti Sklada kmetijskih zemljišč in gozdov, hkrati pa je hiša tudi črna gradnja.

Sodni svet bi lahko primer sodnice obravnaval že na seji konec avgusta, a do takrat še ni dobil pisnih pojasnil sodnice. Ta je zdaj dobil, po njihovi preučitvi pa je sklenil, da bo primer predlagal v obravnavo komisiji za etiko in integriteto, ki pri Sodnem svetu bdi nad spoštovanjem sodniškega kodeksa. “Hkrati bo dal pobudo disciplinskemu tožilcu za uvedbo disciplinskega postopka zoper sodnico,” so sporočili iz Sodnega sveta. Uvedbo disciplinskega postopka zoper sodnico je predlagala tudi predsednica koprskega okrožnega sodišča. Zakon o sodniški službi namreč kot kršitev sodniške dolžnosti opredeljuje vedenje in ravnanje sodnika, s katerim ta krni ugled sodniškega poklica. O predlogu bo odločal disciplinski tožilec pri vrhovnem sodišču.

Sodnica odrejala deložacije, sama pa je živela v črni gradnji
Sodnica Tina Benčič iz Kopra se očitno požvižga na zaveze, ki jih je podpisala ob vstopu v tako pomembno službo, kot je sodniška. Mediji so ob izbruhu afere ugotovili, da sta si s soprogom brez ustreznih dovoljenj postavila hišo na zemljišču Sklada kmetijskih zemljišč in gozdov, kar pomeni, da nista ne lastnika zemljišča, ne imetnika stavbne pravice. Po veljavni zakonodaji bi lahko na tem zemljišču imela le travnik, njivo ali nasad. Lastnika črne gradnje so že leta 2011 prijavili pristojni inšpekciji, vendar se od takrat ni nič zgodilo. V službenem času pa je ta ista sodnica podpisala deložacijo Zlatke Olah iz Lucije, ker ni poplačala dolga.

C. Š., STA