fbpx

Sodnica Darinka Dekleva Marguč v zadevi “nadzornikov RTV” že drugič povozila sodno prakso; v zadevi deportacije migranta Šamija ji je klofuto primazalo Vrhovno sodišče

RTV Slovenija.(Foto: STA)

“Očitno na upravnem sodišču ne poznajo sodbe Ustavnega sodišča, ki je v podobnem primeru razsodilo, da biti član nadzornega sveta RTV Slovenija ni človekova pravica.  Trditi, da vlada Republika Slovenije nima pravice sama odločiti kdo jo bo zastopal v NS RTV je skregano tudi z zdravo kmečko pametjo,” se je na odločitev upravnega sodišča v zvezi z začasno pravno učinkovanje sklepa vlade o predčasni razrešitvi Matjaža Medveda, Irene Ostrouške in Petre Majer iz nadzornega sveta RTVS odzval generalni sekretar vlade dr. Božo Predalič. Na Nova24TV smo že poročali, da je bil Medved iz nadzornega sveta letos aprila že drugič razrešen, saj ga je odstavila že druga vlada Janeza Janše leta 2012. Tudi prvič se je na takšno odločitev vlade pritožil, a je bila njegova pritožba takrat na najvišji instanci zavrnjena. A če je sodišče takrat zavrnilo tudi predlog za začasno zadržanje, je tokrat upravno sodišče odločilo drugače.

Spomnimo, vlada je imenovala tri nove nadzornike, Boruta Rončevića, Antona Tomažiča in Draga Zadergala, niso pa bili o novi seji nadzornega sveta obveščeni odstavljeni člani, ki so zato znova morali prevzeti svoje sedeže, dokler sodišče ne odloči. Kot je za Nova24TV potrdil nadzornik Drago Zadergal, so morali sredino sejo zaradi tega prekiniti.

Pravnikom zdi odločitev skrajno nenavadna
Govorili smo s številnimi pravniki, ki se ne morejo strinjati s sodbo upravnega sodišča. Prevladuje enotno mnenje, da odločitev Upravnega sodiščaveč kot očitno pomeni odstop od dosedanje sodne prakse. Lahko bi šlo v tem primeru za tudi za kršitev 22. čl. Ustave, oziroma kršitev ustavno zagotovljene pravice enakega varstva pravic, ki pomeni, da morajo sodišča upoštevati dosedanjo sodno prakso, kar pa se v konkretnem primeru ni zgodilo.

Kot smo poročali, se bodo na odločitev o zadržanju odstavitve na vladi zanesljivo pritožili, ker je bila pravna praksa upravnega in vrhovnega sodišča doslej drugačna, in to celo ob istem pritožniku in ob enakem odločanju. Matjaža Medveda je druga vlada Janeza Janše namreč leta 2012 že odstavila kot nadzornika RTVS, skupaj z Natašo Koprivšek, Marjanom Sedmakom in Aljošo Štampar Strojin. Vlada jih je razrešila zaradi slabega nadzora vodstva, je poročal Siol.

Ahmad Shamieh (Foto: Facebook).

Upravna sodnica Darinka Dekleva Marguč nezakonito povozila sklep vlade že leta 2017 ob deportaciji sirskega migranta Ahmada Šamija na Hrvaško
V Sloveniji ni naključij. Leta 2017 smo spremljali cirkus ob deportaciji sirskega migranta Ahmada Šamija. Upravno sodišče je v sestavi predsednice Darinke Dekleva Marguč in sodnikov Irene Polak Remškar ter Boštjana Zalarja odločilo, da zadržijo deportacijo znanega sirskega migranta na Hrvaško. Njihovo nezakonito odločitev je razveljavilo vrhovno sodišče. Takratna notranja ministrica v Cerarjevi vladi Vesna Györkös Žnidar se je na odločitev upravnega sodišča namreč pritožila.

Vrhovno sodišče je takrat pojasnilo, da je z začasno odredbo upravno sodišče poseglo v izvršitev sklepa notranjega ministrstva, sprejetega 14.6.2016, ko je odločilo, da ne obravnavalo prošnje Ahmada Šamija za mednarodno zaščito, ker bo predan Hrvaški. Ta pravnomočni sklep so potrdili kot pravilen in zakonit pristojna sodišča, s tem je bilo tožniku zagotovljeno učinkovito sodno varstvo, je razkril novinar in sedanji odgovorni urednik spletnega portala Siol Peter Jančič. Po vsebini je torej upravno sodišče izdalo začasno odredbo, s katero je zadržalo izvršitev pravnomočnega sklepa, ki sploh ni predmet tega upravnega spora, za kar nima zakonske podlage, je bilo razkrito v takratni sodbi Vrhovnega sodišča.

Luka Perš