Sodnik Đorđević prek policije ustrahuje slovenske medije: Odgovorna urednika Škandala24 in Nove24tv želi spraviti za 3 leta v zapor

Vrhovni sodnik Miodrag Đorđević in Janja Roblek (Foto: STA)

Očitno je, da deluje slovenska policija “na klic” sodnika Miodraga Mikija Đorđevića. Kako naj si drugače razlagamo, da je nemudoma “skočila” na ukaz Đorđeviča, ko je policiji naznanil medija Nova24tv in Škandal24, medtem ko je ob grožnjah s smrtjo Janezu Janši in novinarju Jožetu Možini hladno obrnila hrbet?

Miodrag Miki Đorđević, vrhovni sodnik, ki je leta 2015 želel v Strasbourg za sodnika na Evropskem sodišču za človekove pravice (ESČP), prek policije pritiska na medije in želi izvajati cenzuro. Spomnimo, Škandal24 je povzel pisanje Požareporta, Škandalov članek pa je nekaj dni kasneje objavil tudi spletni portal Nova24TV. Članek, ki je govoril o Đorđevićevem nasilnem sinu, šestošolcu, ki naj bi prišel z nožem v Osnovno šolo Poljane in ustrahoval ne le učence, temveč tudi učitelje, grozil pa naj bi tudi ravnatelju Žarku Tomšiču – na osnovi anonimnega pisma, je Đorđevića tako zmotil, da je medija naznanil policiji zaradi suma storitve kaznivega dejanja.

Očitno je, da je policija “skočila” na Đorđevićev “ukaz” in nemudoma začela z delom. Tako so obema medijema poslali zaprosilo za posredovanje podatkov, in sicer želijo osebne podatke tako odgovorne urednice spletnega portala Škandal24 Marjance Scheicher kot tudi odgovornega urednika spletnega portala Nova24tv Jožeta Biščaka ter dveh novinarjev – Škandalove Irene kot Novinega Petra Trudna. Pod dopis, poslan s Policijske postaje Ljubljana Center, sta podpisana policist – kriminalist Nikola Žeželj in komandir policijske postaje Ludvik Gomboc. Biščaku in Scheicherjevi očitata “kršitev tajnosti postopka po II. odstavku 287. člena Kazenskega zakonika”, ki pravi, da kdor objavi “osebne podatke mladoletne osebe, ki je udeleženec v sodnem, upravnem ali v kakršnemkoli drugem postopku, ali objavi druge informacije, na podlagi katerih bi bilo mogoče prepoznati njegovo identiteto, se kaznuje z denarno kaznijo ali z zaporom do 3 let.” 

Odgovorna urednica tiskanega in spletnega Škandal24 Marjanca Scheicher.

Odgovorni urednik Demokracije in portala Nova24TV Jože Biščak.

Po drugi strani pa policija molči, ko javnost zahteva preiskavo milijardnega pranja denarja v NLB, in ne ukrepa, ko so s smrtjo grozili prvaku SDS Janezu Janši ali novinarju Jožetu Možini. Ne pozabimo, Safet Alibegić je na Twitterju v slogu najnovejših terorističnih napadov zagrozil novinarju Televizije Slovenija in voditelju Možini, in sicer je javno zapisal, da če ga sreča, ga bo po vsej verjetnosti povozil z avtomobilom. Na resne grožnje s smrtjo se policija ni ustrezno odzvala, Safet Alibegić pa še naprej “veselo” čivka na prostosti …

 

Možina je Safetu Alibegiću očitno s svojimi Pričevalci, kjer javnost osvešča o travmatičnih časih iz slovenske zgodovine in o revolucionarnih povojnih pobojih, pošteno načel živce. Ali ga je Alibegić želel utišati tako, kot želijo muslimani utišati nevernike? Možina je nato pisca grožnje ovadil, na Twitterju pa sporočil: “Predaleč je šlo.” Alibegićevo grožnjo na Twitterju je sicer všečkala celo novinarka Jedrt Jež Furlan. 

Prav tako je policija “dvignila roke v zrak”, ko je bil groženj s smrtjo deležen Janez Janša, in sicer tako na Twitterju kot Facebooku in celo posnetku na portalu YouTube, ko se je uporabnik Abdul Bakr s terorističnimi grožnjami spravil ne le na Kolosej in nakupovalno središče Europark v Mariboru, temveč tudi nad prvaka SDS. Policija je bila obveščena o grožnjah, a se več kot to, da so posnetek umaknili s portala YouTube, ni zgodilo … Grozili pa niso le njemu, temveč tudi njegovi soprogi Urški Bačovnik Janša. Neznani storilec je namreč leta 2012 prek spleta zagrozil, da bo njuno hišo napadel z bombo in oba ubil. O tem so poročali tudi na 24ur. Grožnje so bile sicer poslane s spletne strani e-uprava. Vsekakor pa to ni bila niti prva niti zadnja grožnja Janezu Janši. Spomnimo se najbolj odmevne, junija 2006, ko mu je nekdo zagrozil z likvidacijo, kasneje pa se je izkazalo, da je ta “neznanec” pomočnik komandirja Policijske postaje Središče ob Dravi, grožnjo pa je Janši poslal iz službenega računalnika, med službenim časom. Do epiloga ni prišlo, primer je leta 2010 zastaral, policist pa se je vrnil nazaj na staro delovno mesto.

Vendar, kaj so grožnje s smrtjo v primerjavi s tem, da se razkrije resnica o nasilnem sinu slovenskega sodnika, ki naj bi bil strah in trepet osnovne šole? Jasno je, kaj so prioritete slovenske policije in komu (očitno) polagajo račune …

J. G.

Pojasnilo policije:
Avtor J. G. je na spletnem portalu Nova24tv, 27. 2. 2018 objavil prispevek »Sodnik Đorđević prek policije ustrahuje slovenske medije: Odgovorna urednika Škandala24 in Nove24tv želi spraviti za 3 leta v zapor«. Avtor namreč v delu članka, ki se nanaša na predkazenski postopek v povezavi s sumi kaznivega dejanja kršitve tajnosti postopka navaja zavajajoča in neresnična dejstva o postopku policistov Policijske postaje Ljubljana Center. Zaradi objektivne obveščenosti javnosti zahtevamo, da v skladu z določili 42. člena Zakona o medijih, objavite naslednji odgovor Policijske uprave Ljubljana:

Na Policijski upravi Ljubljana zavračamo pavšalne navedbe avtorja, da policija deluje na klice in ukaze posameznikov v določenih primerih, v drugih pa ne ukrepa.

Policisti Policijske postaje Ljubljana Center, ki vodijo predkazenski postopek, so pri svojem delu popolnoma suvereni in delo opravljajo izključno na podlagi kriminalistične stroke in zakonov ter v sodelovanju z državnim tožilstvom.

Pri tem je izhodišče za izvajanje aktivnosti policije zgolj razlog za sum, da je bilo storjeno uradno pregonljivo kaznivo dejanje.

V januarju 2018 je Policijska postaja Ljubljana Center prejela prijavo iz katere so bili po preučitvi podani razlogi za sum storitve kaznivega dejanja Kršitev tajnosti postopka po II. odstavku 287. člena Kazenskega zakonika, zaradi česar so policisti na podlagi 148. člena Zakona o kazenskem postopku uvedli predkazenski postopek. 148. člen Zakona o kazenskem postopku med drugim policiji nalaga, da zbere vsa potrebna obvestila, ki bi utegnila biti koristna za uspešno izvedbo kazenskega postopka. Tako v konkretnem primeru, postopajo tudi policisti Policijske postaje Ljubljana Center.

Lepo pozdravljeni,
Nataša Pučko
Predstavnica za odnose z javnostmi
Policijske uprave Ljubljana