Sodnik Radonjić v nemilosti, ker je opozarjal na korupcijo v sodstvu – državni zbor bo odločal o kazenskem postopku zoper njega

Suspendirani sodnik Zvjezdan Radonjić. (Foto: STA)

Mandatno-volilna komisija (MVK) je danes sklenila državnemu zboru predlagati, naj na zahtevo celjskega tožilstva dovoli začetek kazenskega postopka zoper sodnika Zvjezdana Radonjića. Tožilstvo ga želi preganjati zaradi obrekovanja in razžalitve. Gre za še eno grdo in hudobno nagajanje Radonjiću, ki je razkril hude nepravilnosti v slovenskem sodstvu in predvsem v primeru Novič.

Sodnik Zvjezdan Radonjič je zaradi oprostitve Milka Noviča in kritičnosti do slovenskega pravosodja padel v nemilost “sodnih ajatol”. Dodatne težave zanj so se pričele, ko je javno odprl nepravilnosti na ljubljanskem okrožnem sodišču pod vodstvom Marjana Pogačnika.

Po poročanju STA gre sklepati, da je Radonjić februarja 2018 podal ovadbo, zaradi primera domnevnega podkupovanja na višjem sodišču, pri čemer je kot sumljive navedel še sedem drugim primerov, ki so jih obravnavali višji sodniki. Zoper Radonjića je eden izmed omenjenih vložil ovadbo zaradi krive ovadbe, ker naj bi drugim sodnikom neupravičeno očital podkupljivost.

Ali bo Državni zbor res dovolil “lov na čarovnice” v primeru Radonjić?
Odločitev o tem, ali se bo sodni postopek proti Radonjiću nadaljeval, bo odločal Državni zbor na enem izmed prihodnjih glasovanj. Govorili smo tudi z Radonjićem, a nam je povedal, da nima smisla komentirati zadeve dokler ne odloči državni zbor. Zaradi svojega poguma in odkrivanja nepravilnosti v slovenskem pravosodju si je nakopal srž svojih nekdanjih kolegov. Tako so proti njemu zagnali več disciplinskih postopkov. Podpredsednik vrhovnega sodišča Miodrag Đorđević je v lanskem letu izrekel suspenz na podlagi disciplinskega postopka. Radonjić se je na suspenz pritožil. Slovenska zakonodaja določa, da se zoper sodnika, ki je osumljen kaznivega dejanja pri opravljanju sodniške funkcije, ne sme začeti kazenskega postopka brez dovoljenja državnega zbora, ki se mora izreči o tem, ali postopek dovoli.

Miodrag Đorđević. (Foto: STA)

Sodnik Zvjezdan Radonjić je o suspenzu takrat za Demokracijo povedal sledeče: “Dne 12.8. sem prejel odločbo o suspenzu s strani Vrhovnega sodišča Slovenije, podpisnik je Miodrag Đorđević, s tem, da se mi dne 13.8. suspenz uveljavi. Izrečeni so mi tudi ukrepi prepovedi prihajanja na sodišče in vsi drugi restriktivni ukrepi. S tem so se potrdile vse moje dosedanje navedbe, ki sem jih podal v javnosti. Vsem tem, posledicam, ki sem jih razlagal v prejšnji številki Demokracije, zdaj lahko dodamo še ta suspenz. Osebno sem ga pričakoval nekoliko prej, tako da osebno nisem popolnoma nič presenečen, moram pa popraviti zaključek, ki sem ga podal, češ da gre tukaj za zaščito nekih 50, 60 let starih interesov, ki bi naj potekali po metodi komunističnega dela. Zdaj to popravljam: To bolj spominja na kameno dobo, se pravi na čase bistveno prej, ko se je uveljavila ta ideja. Ti ljudje preprosto živijo v kameni dobi. Popolnoma so prepričani v lastno vsemogočnost, da jim nihče ne more nič.”

Luka Perš