Sodnik Zvjezdan Radonjić razkril vpletenost Biščaka in Golobiča v sumljive posle Kemijskega inštituta ter pri imenovanju Pogačnika za predsednika sodišča

Foto: STA

Sodnik Zvjezdan Radonjić je ponovno razburkal slovensko javnost. Počasi opušča upanje, da bi se zgodile drastične spremembe v slovenskem sodstvu. “Mene so definitivno izrinili, če ostanem v sodniških vrstah ali ne. Preprosto se mi več ne ljubi maltretirati z njimi, metati energijo v prazno. Če v kratkem ne nastanejo spremembe na političnem delu, ki se bodo pokazale v pravosodju, sebe tu ne vidim več. Kmalu bosta, po sili staranja, odšla v pokoj tudi oba Zobca. Tistih nekaj preostalih “upornikov brez razloga” bodo hitro spravili v red ali odslovili, kot so mene,” je povedal sodnik Radonjić. Predsednika Okrajnega sodišča v Ljubljani Marjana Pogačnika je poimenoval za udbomafijca. “Tako sem ga označil zato, ker to je. Tožil me ni. V miru bo počakal na reelekcijo in tudi v bodoče počel, kar se mu zahoče. Zakaj bi se ogrožal v odvečni polemiki z mano, kajti na podlagi mojih besed se tako in tako ne dogaja nič.

V najnovejših izjavah in medijskih napadih s strani Dnevnika in Mladina je razkril skrivanje zdravniško-dobaviteljske mafije, ki se skrivajo za obema medijema. “V ozadju pisanja nekaterih glasil je lastninska prepletenost z zalednimi krogi, povezanimi s t. i. zdravstveno blagajno. Isti mediji so kadrovsko prepleteni z vrhovi sodstva. Njihov udarni novinar je bil pogost gost predsednika okrožnega sodišča ter PR službe vrhovnega sodišča, kjer je, kot kaže, dobival navdih za obračunavanja z mano,” je povedal v intervjuju za Odlazkov Reporter.

Sodnik Zvjezdan Radonjić je slovensko javnost opozoril ob primeru Novič. Zaradi kritike vodstva ljubljanskega sodišča si je prislužil veliko nevšečnosti. Vsi glavni protagonisti zadeve Novič pa bodo povišani ali utrdili svoje položaje v sodstvu in tožilskih vrstah. “Marjan Pogačnik bo znova predsednik tega sodišča, Anton Panjan bo znova predsednik višjega sodišča, Harij Furlan (nekdanji vodja specializiranega državnega tožilstva) je promoviran v vrhovnega državnega tožilca, Blanki Žgajnar (ta vodi pregon Noviča) se ne more nikdar zgoditi nič neljubega. Sodnica (šlo naj bi za Andrejo Sedej Grčar, op. p.), ki je med sojenjem po navodilih Žgajnarjeve hodila k meni, je napredovala po odločbi sodnega sveta, pooblaščenec je pridobil številne dodatne stranke.”

V omenjenem intervjuju Zvjezdan Radonjič izpostavlja vlogo dveh pomembnih članov tranzicijske levice, Bogdana Biščaka in Gregorja Golobiča. Oba sta bila po njegovih besedah vpletena v sumljive posle na Kemijskem inštitutu v preteklosti. “Kar zadeva zapisanega politika, ne gre spregledati, da je njegov nekdanji najbližji strankarski sodelavec (sekretar stranke Zares, Bogdan Biščak, op. p.) mene osebno in sojenje začel blatiti že nekaj dni po razglasitvi sodbe. Vseskozi me napadajo mediji v lastninski povezavi s krogi tega politika. Tudi pooblaščenčevo sorodstvo je iz njegovega političnega kroga. V spisu se pojavlja podatek, da naj bi ta politik stal v ozadju imenovanja predsednika okrožnega sodišča v Ljubljani (Marjana Pogačnika, op. p.). V povezavi z njima bi moralo biti storjeno marsikaj. Isti mehanizem mentalne degradacije, katerega objekt sem sedaj jaz, se je že dogajal v preteklosti po enakem obrazcu. Na primer pri sojenju Boštjanu Šobi so ga isti mediji prikazovali na popolnoma enak način, kot sedaj prikazujejo mene. “

Gregor Golobič in Bogdan Biščak. (Foto: STA)

Zadeva Novič razkrila vse slabosti in pomanjkljivosti slovenskega sodstva
V zadevi Novič se je po besedah Radonjića odkrila očitna pomanjkljivost slovenskega pravosodnega sistema. V svojih izjavah je povedal, da proti njemu zaradi zadeve Novič tečejo štirje predkazenski postopki. V sodnem procesu se je zgodil paradoks, da so morali biti sodniki ponižani in ubogljivi do tožilskih vrst. Žalostno je najbolj to, da so bili tožilci zaradi višjih interesov prisiljeni v zapor poslati nedolžnega človeka in mu uničiti življenje. Radonjiću pa se je zdela zelo sumljiva vloga žene Tatjane Jamnik Skubic, saj jo je po njegovem mnenju v procesu zanimalo vse drugo, le kdo je pravi morilec njenega moža, ne. Ocene v sodstvu ga ne zanimajo, saj se podeljujejo po kriteriju, kdo je nazorsko in politično blizu predsedniku sodišča Marjana Pogačnika.

Intervju z Jožetom Možino. Prav ta intervju je bil posledica žaljivega obračuna Vezjaka s Radonjićem. (vir Intervju RTV SLO)

Intervju z Jožetom Možino. Prav ta intervju je bil razburkal slovensko pravno-politično sceno. (Foto: posnetek zaslona/ Intervju RTV Slo)

Zvjezdan Radonjić je vesel podpore med ljudmi
Sodnik Zvjezdan Radonjić se ne obremenjuje s kritikami na račun svojega dela. Vendar je zelo vesel, da mu državljani izkazujejo podporo na ulici. “Pristopajo mi na ulicah, mi sežejo v roke, me objamejo in mi zaželijo uspeha, zdravja. V tem institucionalnem peklu sem zaznal dušo navadnega človeka in ugotovil, da ima ta narod bleščečo prihodnost, da je v njem zasidrana želja po pravici, resnici, človeškosti, iskrenosti, domačnosti. Vse jih pozdravljam in hkrati pozivam, naj v svojih okoljih storijo vse, kar lahko, da se stanje, kakršno je, odpravi in zamenja s tistim, ki bo vodilo v pravilno prihodnost,” zaključuje Radonjić.

Luka Perš