Sodobna levica v službi globalne radikalne desnice

Foto: epa

V zadnjem času se v slovenskem prostoru zdi, da ne moremo več normalno družbeno ali politično živeti, ne da bi imeli ves čas v zavesti delitev na levo in desno. Ob tem večina slovenskih medijev črti desnico in se obnaša, kot da je vsaka politika, ki ni leva, odklonska.

Gre za popolno zablodo, ki pomeni samo pesek v oči lahkovernemu delu slovenskega volilnega telesa, ki ga slovenski levi politični pol želi prepeljati žejnega čez vodo. V tem prispevku bomo definirali svetovno in slovensko levico – kaj levica sploh je, od kod prihaja in kam gre.

Pojav skrajne levice ima nastavke v 19. stoletju
Zgodovinsko se je levica v Evropi pojavila zaradi pretiranega izkoriščanja in nevzdržnosti življenja nižjih slojev. Nastavke ima v 19. stoletju, v času razvoja znanosti, ko so se pojavljale številne utopične teorije družbenega ustroja, med katerimi ideja Marxa o socializmu oz. komunizmu ni bila nič posebnega. Lenin je kasneje radikaliziral Marxove ideje in sledila je oktobrska revolucija.

Med obema vojnama je bila levica na pohodu. Po nastanku Sovjetske zveze so uspevale komunistične partije v celotnem industrijskem svetu in okrepili so se socialni demokrati. A obstaja še tretji pol levice, ki je bil hudo konkurenčen komunističnemu: nacionalni socializem. Nacionalni socializem je bil v Italiji znan kot fašizem, v Nemčiji pa kot nacizem. V okviru šolskega sistema socialistične Jugoslavije so nacionalni socializem prikazovali kot skrajno desnico, kar je laž oz. nelogična trditev.

Komunisti in nacionalni socialisti: konkurenca znotraj istega tabora
Po prvi svetovni vojni je bila Evropa gospodarsko na kolenih, kar se je z veliko gospodarsko krizo leta 1929 še zaostrilo. Še najhuje jo je odnesla Nemčija. Nemci so bili tako ubogi, da na demokratičnih volitvah desne stranke niso mogle uspeti, saj se je tedaj desnica vsepovsod strogo zavzemala za interese kapitala in zemljiških posestnikov. V Nemčiji so bile na začetku tridesetih let 20. stoletja zelo močne tri izključno leve stranke: socialni demokrati, komunisti in nacionalni socialisti. Vse stranke so se zavzemale za izboljšanje položaja predvsem delavskega razreda. Ideje so bile res zelo sorodne, a v nasprotju z nacionalnimi socialisti, ki so bili patrioti in veliki nacionalisti ter rasisti, so komunisti po Leninovem in Marxovem vzoru prisegali na internacionalizem in egalitarizem (obojemu so naklonjeni tudi socialni demokrati). Zato je med komunisti in nacionalnimi socialisti prišlo do velikega rivalstva. Seveda je bilo popolnoma enako v Italiji in drugje po svetu.

Ko je Hitler prišel na oblast, je neverjetno učinkovito in hitro vzpostavil blaginjo. Država je prevzela vajeti in investirala v industrijo. In Nemci so bili kajpak navdušeni. A ne samo Nemci. Hitlerju je šlo tako dobro, da so socialni demokrati na Švedskem odkrito in z navdušenjem posnemali Hitlerjeve gospodarske prijeme in rodila se je švedska država blaginje ter vlada švedskih socialnih demokratov, ki je trajala šest desetletij. Ja, prav ste prebrali. Države blaginje niso iznašli Švedi, ampak eden največjih levičarjev vseh časov – Adolf Hitler. A švedski levičarji so Hitlerja žal posnemali tudi tam, kjer bi bilo bolje, da ga ne bi. Da bi država blaginje lahko uspevala, so poskušali znižati stroške z ukrepi rasne čistosti. Denar namreč najlaže prihraniš tako, da poskrbiš, da se ljudje, za katere je tvegano, da bi bili vse svoje življenje v breme državi, preprosto ne rodijo. Zato so na Švedskem v obdobju vladavine socialnih demokratov začeli prakticirati prisilno sterilizacijo tistih, katerih otroci bi lahko postali breme države. Tako je bilo steriliziranih na tisoče Švedov. Zadnjo žensko so sterilizirali v prvi polovici sedemdesetih let (!) 20. stoletja. Razlog? Zelo visoka dioptrija!

Zakaj komunisti napačno uvrščajo nacizem in fašizem na desno
Usodna prelomnica med levičarji je nastopila z napadom nacistične Nemčije na Sovjetsko zvezo. Stalin, vodja Sovjetske zveze, je dejansko občudoval Hitlerja. Kot internacionalista Stalina ni prav nič motilo, da je Hitler brutalno obračunal z nemškimi komunisti, saj je sam doma počel točno to, kar je v Nemčiji počel Hitler: pobil je vso opozicijo oz. tiste, ki bi to lahko kdaj v teoriji postali. Med nacistično Nemčijo in Sovjetsko zvezo je bilo preprosto preveč stičnih točk, da bi bil Stalin lahko Hitlerjev naravni sovražnik. Pri Hitlerju pa je bila zadeva seveda drugačna. Zagrizenemu nacionalistu in rasistu kakršnokoli povezovanje s Slovani še na misel ni prišlo. Ob napadu na Sovjetsko zvezo je bil Stalin tako šokiran in razočaran, da se je umaknil v svojo dačo in bil ves teden mrtvo pijan. Šele tedaj so komunisti in nacisti postali smrtni sovražniki in od tedaj komunistični ideologi umeščajo nacionalni socializem na desno, kar je seveda samo nestrokovna strankarska propaganda, saj socializem ne more biti desen.

Pakt Ribbentrop – Molotov.

Do devetdesetih let 20. stoletja izgubljene vse levičarske pridobitve
Po drugi svetovni vojni so levico tvorile komunistične in socialnodemokratske stranke v okviru demokratičnih sistemov in režimski blok državnega socializma. Tedaj je levici šlo dobro. V sovjetskem bloku se je živelo razmeroma solidno, medtem ko so levičarji na Zahodu lahko dosegali politične uspehe za najmanj premožnega človeka, saj je bil kapitalizem v vzponu, ker je imel možnost gospodarske rasti zaradi sanacije povojne škode. Leta 1944 so na Zahodu voditelji sprejeli t. i. bretonwoodski sistem, ki je nekje do konca šestdesetih let 20. stoletja deloval odlično. Toda kot so venomer opozarjali kritiki, je kapitalizem uspešen, dokler je gospodarska rast. Ta pa se ustavi, ko ni več prostora za gospodarsko širitev. In to se je žal zgodilo v sedemdesetih letih 20. stoletja. Problem levičarjev na Zahodu je bil, da blaginja za vse stane veliko denarja. In če gospodarske rasti ni, potem tudi denarja za socialo ne ostane veliko. V sovjetskem bloku, ki je deloval kot zaprti sistem in ga težave na Zahodu nikakor ne bi smele destabilizirati, so se medtem začele kazati vse gospodarske zablode marksizma in leninizma in še pred začetkom zadnjega desetletja 20. stoletja je dokončno propadel še komunizem, drugi od treh polov svetovne levice.

Po ostri gospodarski vladavini ameriškega predsednika Ronalda Reagana in britanske železne premierke Margaret Thatcher, ki sta bila radikalna desničarja in ki sta na oblast prišla zaradi pešanja svetovnega gospodarstva, je na Zahodu ostalo le malo povojnih pridobitev zadnjega preživelega dela svetovne levice.

S podporo globalizaciji levica v postelji s sovražnikom
Nova digitalna doba in čedalje večji tehnološki napredek sta ustvarila nove možnosti za rast in zaradi internacionalizma, ki je bil levičarjem vedno zelo blizu, je bila ideja globalizacije levičarjem všečna. Toda pojav globalizacije dejansko pomeni utrditev neoliberalnega bankirsko-tržnega gospodarskega sistema, ki je dediščina Reagana in Thatcherjeve. Neoliberalizem v gospodarstvu je v ideološkem smislu radikalna desnica. Gre za minimizacijo vpliva države, katere bolj ali manj edina funkcija je servis trga, ki je v skladu z neoliberalizmom vsemogočen. In to je diametralno nasprotno s težnjo levice! Ko so socialni demokrati na začetku devetdesetih let dejansko sprejeli globalizacijo in s tem igro globalnih gospodarskih skrajnih desničarjev, so se odpovedali svojemu lastnemu gospodarskemu modelu. Od takrat je levica v svetu ideološko izgubljena. V današnjem času je tako delitev na leve in desne v gospodarskem pomenu brez smisla, ker večina levih strank dejansko servisira globalni radikalno desni gospodarski sistem. V razmerah globalizacije bogati le peščica najbogatejših, vse več ljudi pa je pod pragom revščine. Že pred dobrim desetletjem je bilo pod pragom revščine več kot 70 odstotkov (!) svetovnega prebivalstva.

Leve stranke v Sloveniji (ne)hote onemogočajo blaginjo
Slovenska zmerna levica je torej izgubila orientacijo in ne opravlja več svojega poslanstva, kot ga je v zgodovini, ko je izboljševala življenjske razmere najšibkejših. Vse zdajšnje zmerno leve vladajoče stranke so povsem servilne neoliberalnemu svetovnemu sistemu, kar dejansko pomeni, da podpirajo svetovno radikalno desnico. In to je svojevrsten paradoks. Vse njihovo leporečenje in politična korektnost ne pomenita nič drugega kot aplavdiranje globalnemu radikalno desnemu gospodarskemu modelu, kar jim povsem upravičeno očita edina slovenska resnično leva, a žal radikalna stranka Levica.

Sodobna svetovna radikalna levica se po zlomu državnega socializma počasi pobira in zbira. Hkrati je revolt na ideološki polom oz. krizo identitete zmerne levice v okviru tržnih demokracij. Stranke, kot so slovenska Levica ali grška Siriza, so polne revolucionarne energije in retorike, ki je relikt leninizma. Prisegajo na vrnitev k starim vrednotam, kar bi bilo sicer v redu, če bi imele vzdržen, konkurenčen gospodarski model, a ga pač nimajo, saj so vsi obstoječi gospodarski modeli levice iz takšnih ali drugačnih razlogov v preteklosti propadli. Zato se moderna radikalna levica v primeru pridobitve politične moči drži treh edino mogočih scenarijev. Če pride na oblast, se lahko stranka odloči, da začne z radikalnimi levičarskimi gospodarskimi ukrepi, ki dolgoročno vodijo v polom, kar bi lahko poimenovali venezuelski model. Alternativno se stranka po prihodu na oblast odloči za prilagoditev realnosti in se začne obnašati neoliberalno, torej radikalno desno, kar se je zgodilo v primeru grške Sirize, zato bi to lahko poimenovali grški model. Obstaja pa tudi slovenski model, ko radikalna leva stranka noče prevzeti oblasti in s tem odgovornosti, ampak raje navidezno ostane v opoziciji in podpira manjšinsko vlado, ker je tako pač laže živeti ter tu in tam izsiliti kakšen svoj projekt.

S podporo migracijam levica pleše tango z radikalno globalno desnico
Še na eno značilnost radikalne in zmerne levice je treba opozoriti, pri čemer je slovenski primer tipičen. Internacionalizem levice ima v današnjem času pomembno funkcijo v radikalno desni globalizaciji. Neoliberalni model predpostavlja, da bo vse težave v gospodarstvu rešil trg sam. To pa pomeni, da je globalno treba zagotoviti kar čim večjo pretočnost kapitala, dobrin in – delovne sile. Radikalnim gospodarskim desničarjem so patriotizem, nacionalizem in druge lokalne in regionalne pripadnosti trn v peti, saj vse to dejansko zavira globalizacijske trende. Zato je servilnost zmerne in radikalne levice radikalni gospodarski desnici občutna skozi podporo globalnim migracijam s čim manj omejitvami. Težava je v tem, da globalizacija dokazano povečuje revščino in da večja količina migracij povzroči slabšanje blaginje nižjega in srednjega sloja staroselcev na območju vdora migracij. Tudi tu je torej odpovedala temeljna vloga levice, − povečevanje blaginje tistih, ki imajo najmanj. Internacionalizem namreč zgodovinsko nikoli ni bil cilj, ampak le sredstvo levice. Novodobni levičarji se tako dandanes raje ukvarjajo s političnimi pravicami različnih manjšin, prisegajo na politično korektnost in egalitarizem ter opevajo svojo »slavno« preteklost. Žal pa se ne zavedajo, da je prav to odmik od njihovih idealov, ki sta jih že davno zastavila Marx in Lenin. A če levica ne zna več pomagati najšibkejšim, to še ne pomeni, da ni alternativ globalnemu neoliberalizmu.

Trumpu bi morali levičarji ploskati, ne pa ga črtiti
Težko je razumeti, zakaj slovenski mediji tako hudo kritizirajo ameriškega predsednika Donalda Trumpa. Čudno je, da ne vzamejo pod drobnogled dejanskega učinka njegovih ukrepov. Trump v svetu velja za izolacionista ter doma za nacionalista in patriota. In zagotovo je desničar. Toda Trump ni radikalen desničar, kot so globalisti in neoliberalci, ampak je zmeren desničar. Če bi bil radikalen, nikoli ne bi začel trgovinske vojne s Kitajsko in se zavzemal za omejitev migracij, saj je to v očeh neoliberalcev oz. globalistov “smrtni greh”. Res je, da zaradi globalizacije kupujemo cenejše dobrine, kot so denimo oblačila in avtomobili. A kaj to pomaga tistim najrevnejšim, ki si oblačil ali avtomobila ne morejo kupiti, saj jim primanjkuje celo hrane, ker se jim je zaradi globalizacije znižala plača ali pa so delo izgubili, saj zdaj delodajalci tiste stvari, ki so jih prej proizvajali pri njih doma, proizvajajo v tretjem svetu, kjer je delovna sila cenejša.

Foto: STA

Trump je v dveh letih izvedel več koristnih levičarskih ukrepov, kot so jih pred njim v sedemdesetih letih vsi demokratski (levi!) predsedniki skupaj. Trgovinska vojna s Kitajsko namreč pomeni višje carine in s tem večjo konkurenčnost ameriške delovne sile. Onemogočanje tujih migracij pomeni več možnosti in večjo konkurenčnost domačih delavcev. Umikanje ZDA iz vojn v Siriji, Iraku in Afganistanu pa pomeni manj nekoristnih smrti med vojaki in manj davkoplačevalskega denarja za vojne stroške. To vse so ukrepi, ki so v prid malega ameriškega človeka.

Levičarji vseh dežel, streznite se!
Moderni levičarji bi se morali po trumpovsko v skladu s svojim poslanstvom zavzemati za omejitve globalizacije, za poudarjanje regionalnega sodelovanja (pri nas EU) in vsekakor za blokado tujih migracij. Tako bi se življenjske razmere najširših množic izboljšale. Če pa tega levičarji ne storijo, so dejansko v službi globalne radikalne desnice, katere udarno jedro tvori peščica neznansko bogatih posameznikov, ki so zapriseženi internacionalisti, saj jim internacionalizem, ki se mu reče globalizacija, polni žepe brez vseh omejitev. Za levičarje je nekoliko sramotno, da njihovo tradicionalno poslanstvo zdaj v svetu opravljajo zmerno desne stranke, ki jim ni vseeno za blaginjo tistih, ki imajo najmanj. Tudi tu je Slovenija tipičen, lahko bi celo rekli šolski primer, saj so prav desne stranke tiste, ki dejansko izvajajo oz. imajo v programu več elementov države blaginje kot leve stranke. Sodobna, lahko bi rekli zmedena politična levica torej živi v svojevrstnem narobe svetu.

Mag. Tadej Ian, Demokracija

 • Hunyađi

  Tko daje Kitajc Trumpu roko, pokaže mu, da se ne podreja.

 • Vera

  Levaki STOP ! ! ! Dost je igranja z vžigalicami !

 • Olga101

  Levičarji bi za denar še lastno mater prodali!

  • učko

   Ja, ampak najprej bojo tvojo mater prodali, potem šele svojo !

 • učko

  Prej obratno, glupavi desnuharji so orodje brihtnih in pokvarjenih levuharjev !!!!

  • Imperial Commando

   Lahto to obrazložiš ali spet lajaš v tri dni?

  • Aresnica

   Glupi desnuhar in levuhar – Če imaš pod kontrolo dominantne medije in seveda tudi sodstvo ni pomemno ,da si brihten.Vzemi za primer levuharja Šarca – na lesarski šoli (6) šest popravcev- sedaj ti pa pamet soli.
   _________
   Lep pozdrav

   P.s.:Na prste lahko prešteješ,da bi na lesarski šoli imeli enega popravnega.

   • učko

    1.Šola nič ne šteje !!!
    2.Če si pameten in smel, boš nekaj naredil, da si boš podredil medije in sodstvo. Če pa sam lapaš neumnosti, potem pa si JAJO !!!! JAO, JAO, JAO, JAJO !!!!!!!!!!!!!

    • boogin1

     učko
     Ja res je, šola ne šteje nič. To vidimo pri komunajzarskem komdijantu, ki meni, da je država samopostrežba, če pa zmanjka pa kredit in davki.

    • Aresnica

     To ti dam delno prav- vendar,da si tolk zabit oziroma,da ti šest krat dajo priložnost – _ -no ja, če …………….

     učko vsaj ti bod pameten, če že posvojeni šiptar ni.- Mediji so ga naredl mediji ga bodo odpikal.
     _____________
     Lep pozdrav

  • Peter

   Ja, so.
   Vendar odločujoče množice so tisti, ki se imajo za hudičevo pametne, ki jim nihče ne more nič dopovedati in ki verjamejo osrednjim medijem.

 • althar

  Socialisti so dejansko že ves čas hlapci mednarodnega kapitala, a ne na način, kot je prikazan v tem komentarju. Mednarodni kapital je zaslutil uporabnost marksistične in kasnejših različic socializma že kmalu po izidu prvega dela (sicer nikoli dokončanega) Kapitala, dejavno pa se je vpletel v zgodovino z obema ruskima (predvsem marksistično Leninovo), Hitlerjevo nacistično in Rooseveltovo ameriško socialistično revolucijo, vse v prvih desetletjih 20. stoletja. Kar mednarodni socializem počne zadnja desetletja, je le nadaljevanje te plodne medsebojne simbioze.

  Zavedati se je namreč treba, da je prva (in edina) naloga mednarodnega velekapitala ohraniti svoj monopolni položaj pred morebitno konkurenco, kar najlažje uresniči skozi represivno državno zakonodajo, ki pa je zaščitni znak socialistov vseh barv. Mednarodni velekapital ni enako kapitalizem. To je treba imeti vedno pred očmi.

 • Franjo Trojner

  Toti naši levičarji so vsak dan bolj vsiljivi, fanatični in agresivni. Vsak dan bolj jih daje paranoja, komorkoli se obrnejo vidijo vse same fašiste, naciste. Ma samo skoz nekaj fantazirajo, zato postajajo okolici vedno bolj nevarni.Toti “demokratični”socialisteki, si znova želijo enopartijski sistem, enoumje, totalitarno državo po vzoru stare gnile ex YU, kjer bodo samo oni glavni in med vsem ostalim odločali tudi o živlenju in smrti.
  A res ne razumejo, da si Slovenci v enoumju, enopartijskem režimu ne želimo več živeti! In kaj zdaj? Z silo nas zvleči nazaj v totalitarne čase, kjer smo bili vsi enaki edino v revščini več ne gre.
  A se se iz krvave, tragične zgodbe ex YU niso nič naučili?

 • janezxy

  Regan je spravil na kolena SSSR,Trump bo pa Kitajsko.Ekonomija rdečuhom nikdar ni bila specialnost.

 • Imperial Commando

  2 dejstvi:
  1. – socializem deluje dokler dobiva kredite od “grdega” kapitalizma
  2.- današnji levićarji so novodobni fašisti.

  That’s it that’s all.

  • Peter

   Ja. Margareth pa Winston. Daleč naprej sta videla, no.

  • Valter BraniSlav

   Tocno tako.

   • garfi

    titoistek

  • učko

   Komunisti so bli od nekdaj veliko hujši zločinci od fašistov !!!!

 • Franc Šink

  Levičar bi rad vse zastonj. Hodijo z desno v žepu, z levo pa kradejo.

 • Valter BraniSlav

  Zakaj ste Slovenci tako razklani na leve in desne?
  ZATO KER SE VAM NE DA TRDNO DELAT.
  Raje kot da bi delali kofetkate in filozofirate v tri krasne.

  • garfi

   titoistek predava o delu

  • Janez Kepic-Kern

   Valtek !?
   Daj nalepi v LINK
   – kak tvoj foto posnetek kakega razpoznavnega objekta na FLORIDI.
   IN DEL KAKEGA TVOJEGA ZDA DOKUMENTA,
   KJER SE VIDI,
   DA SI ROJEN V SLOVENIJI.
   Do tedaj si za nas
   – nekdo iz vrst “KRALJEV ULICE”.
   Z NIČIMER DOSLEJ NISI
   DOKAZAL TVOJEGA BIVANJA V ZDA. A ne?
   ŠALA
   TUDI JAZ
   Janez Kepic Kern
   sem ZDA bogataš, rojen v Sloveniji.
   Kdor mi ne verjame – je “osel, fašist in vse kar je slabega”
   KONEC ŠALE”.
   Na pustno soboto sem jaz, Janez Kepic-Kern bil
   najbolj OK odrasla maska v Ljubljani. Kje je bil pa VALTEK? L.R. JANEZ K. K. KOMENDA
   P.S.
   JAZ, JANEZ KEPIC KERN
   KOT PLEŠOČI ČAROVNIK, PUST 2019 V LJ.
   https://www.facebook.com/photo.php?fbid=142721666769244&set=pob.100030942349640&type=3&theater

   • Valter BraniSlav

    Ti posljem kartolino na domaci naslov.
    OK?

    • Janez Kepic-Kern

     NI OK.
     NALEPI TU SLIKO TEBE V ZDA.
     Valtek !
     STAR SI
     – LAHKO BI VEDEL, KAJ JE TO – DOKAZ.
     Kartica iz ZDA – NI DOKAZ.
     TEBE KO SLOVENCA – BOGATAŠA IZ ZDA. L.E. JANEZ K. KERN KOMENDA

     • Valter BraniSlav

      A hoces se kopijo moje davcne napovedi?

 • garfi

  komunisti so inter-nacionalSOCIALISTI ali po njihovo interNACIJI
  vse idelogije so leve, nacizem, fašizem, komunizem, islamizem, lgtb pederizem……

  • Stric iz ozadja

   Kako pa zgleda totalitarni pederizem? Da ti vlada par orjaskih dildotov?

   • sodnikisozločinci

    Jaz si to predstavljam drugače. Ob 8. uri zjutraj se postrojijo pred Prešernovim spomenikom vsi sodniki iz bližnjih sodišč in to v dve vrsti. Prva vrsta da gate dol in počepne, potem pa jih druga vrsta med svečanim dviganjem zastave in igranjem državne himne pobuzerira. Nakar odidejo k novim delovnim zmagam nasproti.

   • garfi

    Budalec
    tako, da vdrejo v šole z lgtb ideologijo, preganjajo “sovražni govor”
    zaprejo vsakogar, ki je proti spolnim perverznostim

    • Stric iz ozadja

     Tako zgleda lgbt totalitarizem

 • PrimoshTrubar

  Ah dejte ga srat no, Švedski je blaginjo prinesel socializem in država. S čim že in kdaj?! Socializem se igrajo s polno ritjo od let, ki jih navajate. Bili so med večjimi klošarji Evrope v 17.,18., skupaj z Norvežani. Švedski je blaginjo prinesel proti trg in posledično izvozno gospodarstvo. Iz klošarjev so nato kar naenkrat postali 7. najbogatejša država sveta in iz te pozicije se oni igrajo socializem. Državna potrošnja je DOSTI manj učinkovita, kot si vi komunisti mislite. Dokazano.

  Do tega pa je prišlo, kot pri vseh najuspešnejših državah zaradi protestantov, ki so imeli delovno etiko in podpirali prosti trg: Švedska, Anglija, Francija (čeprav nikoli ni postala protestantska država), ZDA, Prusija…

  Na Švedskem je laissez-faire politiko po vzoru Adama Smitha uvedel po dolgem lobiranju protestantki duhovnik Anders Chydenius.

  Da ne boste nekaj pavšalo nabijali v tri dni – https://www.libertarianism.org/publications/essays/how-laissez-faire-made-sweden-rich

 • garfi

  na Kotnikovi je bil postroj antifa zamaskiranih plačancev s komandanti kordiš, fajonka, kućan….
  “levim” je vse dovoljeno
  oboroženi so bili s količki, da nas s Slovenskimi zastavami potolčejo, na plakatih pa smrt temu in temu
  antifa je mednarodna leWiČĆarska teroristična organizacija
  plačana od soros-kućanove gLobaListične mafije
  pretepli so že veliko domoljubov po svetu, razbijajo in požigajo
  – Razkrivamo: kako skrajni levičarji s pomočjo FDV že več let učijo nasprotovati domoljubju
  http://www.politikis.si/2016/02/razkrivamo-kako-skrajni-levicarji-s-pomocjo-fdv-ze-vec-let-ucijo-nasprotovati-domoljubju/
  – Levičarski ekstremisti razkriti: Antifa uradno razglašena za teroristično organizacijo!
  http://nova24tv.si/svet/levicarski-ekstremisti-razkriti-antifa-uradno-razglasena-za-teroristicno-organizacijo/

 • garfi

  razlaga programa leWiČĆarskih strank
  We’re Under Invasion—The Move To Reorganize American Has Begun and It Started With The Democrats
  http://beforeitsnews.com/politics/2018/06/100-proof-the-democratic-party-is-communist-45-goals-expose-it-all-3010070.html

 • garfi

  gLobaListični izdajalec kristjanov papuž frančišek še naprej vsakodnevno navija za sprejemanje ISLAMSKIH migrantov
  njegov nasprotnik kardinal Raymond Burke in Steve Bannon pa začenjata akcijo proti rkc gLobaListom
  https://www.reuters.com/article/us-eu-politics-bannon-catholics/steve-bannon-drafting-curriculum-for-right-wing-catholic-institute-in-italy-idUSKCN1LU176
  naša rkc je seveda bolj papeška od papeža
  rkc radio ognjišče je napadel novo24tv, ker je objavila druženje patra poCestnika z leWiČĆarji
  pa saj je sam povedal, da je član socialistične omladine in velik privrženec gLobaLističnega papuža ter neprestano straši v njihovih oddajah
  radio ognjišče ves čas enako kot leWiČĆarji napada tudi “populiste”-DOMOLJUBE in Trumpa
  če dodam še šarca, ki je istočasno v cerkvi in na komunističnih orgijah je slika konca sveta popolna
  http://nova24tv.si/slovenija/foto-dokaz-golobic-in-njegova-banda-zloglasnih-za-isto-mizo-s-podpornikom-terorizma-erikom-valencicem-vladom-kreslinom-in-njegovo-zeno-propadlim-politikom-francijem-kekom-in-duhovnikom-branko/

  • PrimoshTrubar

   Tako je. Papež je jezuit, satanist, kar so v bistvu katoliki. Veliki sovražniki pravih kristjanov (sami seveda niso kristjani). V krščanstvu svetniki ne obstajajo. Pravtako ne Marija – gre za boginjo vojne Semiramis, ki jo častijo satanisti, ups katoliki. nje čaščenje so uvedli jezuiti.

   zanj so naredili izjemo, kar priča na kaj se cerkev z njim pripravlja. namreč do sedaj je bilo jezuitom prepovedano voditi katoliško cerkev. Črni in beli papež – oba jezuita. V EU sami jezuiti. Van Rompuy, Draghi, Rajoy (karkoli je že španec)….

   Hitlerja je naredil Pacelli. Začuda se je pred vojno dolgo mudil v Monakovem (Munchnu). Jezuiti so napisali Mein kampf itd itd.

   Peklenščki.Tridesetletne vojne, prva in druga svetovna vojna, vse njihovo maslo, da so lahko delali kaj najraje delajo -žgejo žive ljudi. To so počeli v taboriščih v Nemčiji. S plinom so jih le omamili. Um za tem pa je Ledochowsky. Najverjetneje tudi pravi oče Vladimirja Putina (spočet iz zamrznjene sperme)

   • garfi

    tudi o jezuitih se najde veliko šokantnih informacij

 • sodnikisozločinci

  Odličen članek, se v vsem strinjam s piscem.

 • Prašičji minister

  Poglejte moj avatar in vse vam bo jasno.

 • garfi

  Sodelovanje partizanov z okupatorjem
  Osrednji del knjige je delo srbskega zgodovinarja Miloslava Samardžića Sodelovanje partizanov z Nemci, ustaši in Albanci, ki obravnava kolaboracijo med silami Osi in Titovimi partizani na večjem delu Jugoslavije, s posebnim poudarkom na območju Srbije in takratne Neodvisne države Hrvaške. Za razliko od prejšnjih monografskih študij se Samardžićevo delo ne osredotoči samo (ali predvsem) na tim. »marčevska pogajanja«, namenjena skupnemu nastopu Tita in sil Osi zoper morebitno izkrcanje angloameriških zaveznikov na Balkanu, ki so ga pričakovali v letu 1943, ampak osvetli interes nacistov za sodelovanje s partizani od leta 1941 dalje, prav tako pa tudi sporazume o sodelovanju, ki so jih že v 30. letih 20. stoletja med seboj sklepali hrvaški ustaši in jugoslovanski komunisti. Samardžić tako prikaže sodelovanje titoistov s silami Osi prav do konca vojne, tudi tako šokantne epizode, kot je sodelovanje med partizani in ustaši v genocidu nad srbskim narodom.
  https://www.casnik.si/sodelovanje-partizanov-z-okupatorjem/

 • Common Sense

  Dober članek. Samo tisti, ki bi si ga morali prebrati so zaslepljeni to te mere, da jim ni pomoči.

  • samotoje

   Bolj se nagibam k domnevi, da ga niti razumeli ne bi.

 • Novakec1

  Ste denakarji isti kot levakarji, vsak v svojo smer zblojeni.

 • garfi

  pred leti je kućanova rtv zasmehovala McCarthy-evo preganjanje komunizma
  češ kako paranoični so Američani
  danes pa vidimo, da so okupirali polovico Amerike in to so počeli prikrito desetletja
  kako je pojasnil že leta 1984 bivši kgb-evec Yuri Bezmenov
  https://www.youtube.com/watch?v=y3qkf3bajd4

 • garfi

  kako deluje opevani skandinavski socializem
  FINLAND IS FINISHED: Bernie’s model for America JUST COLLAPSED under its own SOCIALIST
  https://www.youtube.com/watch?v=y-aACDWR_xE

 • Janez Kepic-Kern

  DOBER PRISPEVEK !

  Spodnji
  VALTER BraniSlav !
  pa – NI
  VREDEN NAŠE POZORNOSTI !
  NITI
  z enim nedvomnim DOKAZOM
  NAM NI DOKAZAL,
  DA JE RES BOGATAŠ IZ ZDA.
  Da je sorodnik, nečak KP POLIT STALINISTIČNIH ZLOČINCEV E. KARDELJA IN I. MAČKA
  JE
  MOŽNO – DOKAZAL – pa tega Valter Branislav – seveda – NI !
  Glede moje identitete ste lahko
  pa lahko 1000% prepričani,
  da sem res Janez Kepic-Kern, rojen 1952, ex OK KNJIŽNIČAR ITD.in človek,
  ki me lahko vidite na fotki v t.i. AVATARJU.. L.r. JANEZ KEPIC KERN KOMENDA
  P.S.
  PUST 2019 V LJ
  TAK – PLEŠOČ
  ČAROVNIK SEM BIL, LJUDEM VŠEČ
  https://www.facebook.com/photo.php?fbid=142721666769244&set=pob.100030942349640&type=3&theater
  https://www.facebook.com/photo.php?fbid=142721636769247&set=pob.100030942349640&type=3&theater
  https://www.facebook.com/photo.php?fbid=142721653435912&set=pob.100030942349640&type=3&theater
  REALNO SEM PA TAK, Janez Kepiv-Kern – pač.
  https://www.facebook.com/photo.php?fbid=109660510075360&set=picfp.100030942349640&type=3&theater

 • garfi

  komunisti so si izmislili novo prevaro universal basic income – denar za vse brez dela
  KAR JE KUPOVANJE VOLIVCEV IN OBLASTI
  poleg uvažanja golazni z odprtimi mejami

 • Stajerka

  …no, pa so vidni rezultati naprezanja malega moža……SD ne o dopolnitvah sporazuma NE bo razpravljal aprila, kot je bilo predvideno, ampak v kratkem…….pa naj še reče Židan, da ima dovolj stricev iz ozadja…..

  • Peter

   Kot poroča Požar, se je 28 februarja zgodil nek obisk…en nepomemben upokojenec, ki se ne ukvarja več s politiko, je obiskal tov Židana….

 • Peter

  Ups, dve raketi iz Gaze sta prileteli v območje Tel Aviva…pestra noč se obeta….

 • Antonius

  Radikalnost so desnim podtaknili komunisti. Za svoje cilje in potrebe se je partijska golazen pomešala med desne in sprovocirala poseg policije.
  Zanimivo se je vprašati, zakaj policija ni nastopila proti metalcem kock v slovenski parlament. Če bi desnica organizirala tisto razgrajanj, bi akterje polovila, fizično primerno obravnavala in za nekaj dni pozaprla.
  Radikalna desnica so levičarji, desnico krivijo pa Kučanovi tiskani in tv mediji.
  Kdo se ne bo spomnil zakrinkanih pretepačev na Kotnikovi? Kučan in Fajonka sta stala nedaleč stran za njimi.

  • Peter

   Saj so bili plačani iz njunih fondov.

   • piko8

    Plačani so bili iz nakradenega denarja Slovencev!!
    kucan in forum 21 je pokradu toliko denarja, da lahko plačuje demostrante, ko bo prišlo do zamenjave vlade, tako kot leta 2012 druge Janševe vlade, ko so zakrinkani plačani demonstranbti metali granitne kocke v policijo in parlament, policija pa ni ukrepala!!!

  • ZatonMesecnikov

   pod desne pozna Europa konzervativne stranke tipa Krščanski demokrati in podobno.

   To kar so desnim podtaknili leta 1945 ni desno, ampak gre za frakcijske levičarje. Konkurente Komunistom.

   leta 1945 je v Moskvi nastala zadrega, kako imenovati delavske socialiste. Zato je padel ukaz, da se vsi imenujejo fašisti, tako nacisti, kot fašisti. Če pa že, s skrajšanim imenom nacisti.

   In spomnite se, NIKOLI ni bila v Jugoslaviji uporabljena beseda delavski socialisti. Niti ni še danes. Vedno dosledno “boj proti fašizmu”, pa kvečjemu #nacisti”. Še največkrat pa oboji “fašisti”.

   • Antonius

    Komunisti niso dovolili nobene konkurence.
    Frakcijski levičarji so bili komunistični vohuni, ki so nadzirali delovno in verujoče ljudstvo.

  • Janez Kepic-Kern

   ++++++++++++ točno tako, dobro povedano.l.r. Janez K. Kern KOMENDA

 • xtc

  Da in NE.
  Zakaj.
  Izrojen kapitalizem se nakoncu začne premikati v sfero socializma,zakaj?
  Strah pred izgubo statusa,zmage konkurence itd.
  Izrojen kapitalizem vidi v izrojeni poblaznei levici izvrsten vir zasluška tuma neukih bebčkov ,ki jimprodaš domala vse kar narediš in to brrez nadzora,konkurence itd,nekaj od zaslužka pa dobijo socialisti in obojim je interes družba bebčkov,ki ji ukazuješ kaj naj kupi,vozi ,je jo usmerjaš ,dobičke na njih škodo si pa potalamo-in seveda politino kot gospodarsko konkurenco pač uničimo z zakoni protesti itd,več socialističnih bebcev proizvedemo več d** jim prodamo brez nazora in komkurence.

 • RATATA

  Stokrat je kahko mag. in stokrat dr., pa mu ne pustim govoričiti o levosti in desnosti, o levici od sredine do skrajnosti niti o desnici od sredine do druge skrajnosti. In tako ne govorim niti jaz!
  Normalnost v danih razmerah je tisto o čemer je treba govoriti in normalnost je tisto, kar je potrebno omogočiti.
  Normalnost lahko enačimo le z zdravo pametjo, za katero je naš genij Jože Plechnik na spomenik v Komendi vklesal, da je potrebno moliti.
  Moliti??
  Ja, moliti je treba! Tako je napisal Plečnik že davno tega.
  Se sramuje kdo moliti?
  Kaj nam pa ostane drugega kot molitev k čudežu, da bi slovenski naRod prišel k zdravi pameti?
  To bi bil čudež po vseh desetletjih idiotizma in bebavih odločitev in škodljivih sugeriranj nekih narodnih, ljudskih, strankarskih, republiških, državnih, pozicijskih in opozicijskih vodij!
  Torej molimo za zdravo pamet, t.j. NORMALNOST, saj le z normalnostjo lahko ohranimo tisto, kar kot kaže sploh ne vemo, da smo že izgubili zaradi vseh tistih, od NORMALE odklonjenih!

  • Zora

   Me veseli, da končno ne podpirate vsega sranja, ki vam ga servira nova.

   • RATATA

    Je svanula zora češ rečt Zora.

 • pajac debeli

  Globalizem je leva ideologija. Desnica verjame v jezik, kulturo in najpomenbnejse meje.

 • Mihilus

  Kar je zanimivo pri Švedskem posnemanju nacistov je to, da so bili rezultati zelo dobri. Rezultat pač opravičuje sredstva. Samo poglejte kam jih je pripeljala opustitev nacistične politike. Kot jaz rad rečem gre za inverzijo, kjer sredstva opravičujejo rezultat aka. ni važno kako slab rezultat je, važno, da si prijazen. Kakšne so dolgoročne posledice te politike pa je danes jasno kot beli dan.

 • Andrej

  Vse teorije in kombinacije o levih in desnih in njihovih variantah in niansah in iskanja vzrokov, zakaj nam ne gre, se končajo pri PS118,8-9
  8 Bolje se je zatekati h GOSPODU kakor zaupati v človeka.
  9 Bolje se je zatekati h GOSPODU kakor zaupati v kneze.
  V teh dveh kratkih vrsticah je preprosto razloženo bistvo človekovega neuspeha.

 • Zora

  Ta pisarija je pa cvetober zblojenih osebkov, ki se zbirajo na radikalno desni nori24. Super, po tej logiki je Hitler levičar..se pravi, da so levičarji najbolj uspešni pri upravljanju gospodarstva. Hvala bogu potem, da imamo levičarsko vlado, nam ni potrebno skrbeti za prihodnost.

  • šmentanamuha

   Hitler je definitivni levičar-socialist s predpono nacional. Kako pa si ti prišla do zaključka, da so levičarji najbolj uspešni pri upravljanju gospodarstva, pa veš le ti.

Naročite se na novice Nova24tv.si!

Vpišite vaš email naslov in se naročite na novice Nova24TV.si!

Uspešno ste se prijavili na novice Nova24tv.si!