fbpx

Sodstvo je politično instrumentalizirano in ta resnica Bergant Rakočevićevo zelo boli

Fotomontaža: Matic Štojs Lomovšek

“Gre za prakso sodišča v Velenju, ki je napakirano s klientelistično paleto članov ali simpatizerjev Socialnih demokratov in ki izreka sodbe brez obravnav in brez možnosti obrambe,” je zapisal premier Janez Janša ob presoji sodišča, da se mora Janša stranki SD opravičiti zaradi izjav o ukradeni vili. Ob tem je očitno razhudil sodniško društvo. Sodniško društvo, ki ga vodi Vesna Bergant Rakočević, je žena Igorja E. Berganta in hkrati tudi sodnica, ki je pred leti čestitala svoji kolegici Barbari Klajnšek, da je obsodila Janšo. Vse jasno.

STA danes poroča, da sodniško društvo protestira proti izjavi premierja Janeza Janše, v kateri je velenjskemu sodišču med drugim očital, da je “napakirano s člani ali simpatizerji SD”, ko je presodilo, da se mora Janša stranki SD opravičiti zaradi izjav o ukradeni vili. Najvišji predstavniki oblasti bi se morali vzdržati diskreditiranja sodišč, menijo v društvu. Zadeva sicer še ni pravnomočna, odvetnik Franci Matoz je tudi že sporočil, da sledi pritožba – a mediji so se včeraj razpisali, da je okrajno sodišče v Velenju  razsodilo, da mora Janša stranki SD plačati 10 tisoč evrov odškodnine in se ji v petnajstih dneh javno opravičiti na Twitterju. Sodišče naj bi sicer izdalo zamudno sodbo.

Dejstvo: Sodstvo je politično instrumentalizirano
V Slovenskem sodniškem društvu so v današnji izjavi za javnost zapisali, da je omenjena premierjeva izjava “nedopustno omalovažujoča do sodnikov omenjenega sodišča oz. do sodišča kot temeljne institucije pravne države“. Poudarili so, da vsaki stranki postopka ustava in zakoni zagotavljajo enako varstvo pravic; med temi so tudi pravna sredstva v civilnih postopkih. Ob tem pa so dodali, da mora pravna država temeljiti na medsebojnem sodelovanju, spoštovanju in zaupanju v institucije, najvišji predstavniki oblasti pa bi morali biti zgled temu ter se vzdržati diskreditiranja sodišč, ki so nepogrešljiv gradnik pravne države, poroča STA. Če pogledamo na njihovo spletno stran, ugotovimo, da je predsednica društva Vesna Bergant Rakočević.

Odgovorni za afero Patria (Foto: Demokracija)

Vesna Bergant Rakočević je sodnica ljubljanskega višjega sodišča, znana kot žena Igorja E. Berganta, TV-voditelja na nacionalni RTV. Vendar ni znana samo po tem, znana je tudi po svojih škandaloznih izjavah. Leta 2013 je namreč v članku v Pravni praksi objavila čestitko sodnici Barbari Klajnšek: “Barbara, iskrene čestitke za pogum.” Zakaj? Zato ker je obsodila Janeza Janšo. Ob tem si je privoščila še neokusno primerjavo podpornikov pred sodiščem s severnokorejskimi otroki, katerih obrazi so ob obisku Kim Džong Unaspačeni v grimasi histeričnega joka ganjenosti”. Na koncu se je izkazalo, da je sodišče z obsodbo večkratno kršilo človekove pravice obsojenim v procesu Patria, kar je sodstvu primazalo še eno črno piko v nizu vseh sodnih napak in krivic. Dejstvo je namreč, da je slovensko sodstvo politično instrumentalizirano, večkrat so se sodniki razkrili kar sami. Spomnimo naj samo na sodnico Vesno Pavlič Pivk ter mariborska sodnika Slavka Gazvodo in Matjaža Štoka na dogodku Socialnih demokratov, ki so sedaj čudežno dobili sodbo proti Janši. Saj drugače v “rdečem” Velenju tudi ne more biti, na epilog pa bo potrebno počakati na sojenje na višji instanci.

Mariborska sodnika Slavko Gazvoda in Matjaž Štok na pikniku Socialnih demokratov (Foto: Twitter)

Vila Socialnih demokratov je pridobljena na sporen način
Veliko smo že pisali o tem, kako je Stranka demokratične prenove SDP ‘pridobila’ prostore na Tomšičevi. Leta 1993 se je takratna vlada, ki jo je vodil Janez Drnovšek, dogovorila s SDP, da ji v zameno za prostore na Tomšičevi ponudi vilo na Levstikovi 15, ki je bila pred vojno v lasti judovske družine Moskovič – ta je bila umorjena v nacističnih taboriščih, v šestdesetih letih pa je takratna lastnica vilo prodala državi. Vlada in SDP sta torej 16. marca sklenili menjalno in darilno pogodbo, ki jo je v imenu vlade podpisal generalni sekretar Mirko Bandelj, v imenu SDPP pa takratni njihov glavni tajnik Mauricio Olenik. S to pogodbo so prostori na Tomšičevi pripadli Državnemu zboru, Moškovičeva vila na Levstikovi pa SDP – sedaj pa je v njej nastanjena stranka SD. Hkrati je SDP državi prepustila tudi stavbo na Slovenski 9, tam ima prostore Banka Slovenije. Podobno usodo kot Moškovičeva vila so si delile tudi mnoge druge nepremičnine po Ljubljani – komunistična elita je imela prefinjen okus in je za svoje politike izbirala le najboljše. Pred časom se je na spletu se je pojavil dokument (o tem smo tudi že poročali), ki predstavlja seznam nepremičnin, za katere so menili, da so primerne za njihove ministre, in so jih zato kanili odvzeti. Če ni šlo zlepa, je šlo pa zgrda. Nekateri so na primer za več let pristali v zaporu – le zato, da so si komunisti lahko prisvojili njihovo lastnino. Da bi se moral premier opravičiti za to, da stranka SD domuje v ukradeni vili, je tako naravnost tragikomično.

Sara Bertoncelj