fbpx

Sojenje proti Janši se bo nadaljevalo novembra, ta se je po obravnavi vprašal: “Ali ima človek v Sloveniji sploh pravico do obrambe pred medijsko prostitucijo in klientelističnim novinarstvom?”

Foto: Nova24TV

Sojenje Janezu Janši zaradi obtožb o razžalitvi novinarke in urednice na TV Slovenija Eugenije Carl in Mojce Šetinc Pašek se bo nadaljevalo v petek, 23. novembra. Zaradi ponovne zahteve izločitve sodnice Barbare Žumer-Kunc, sodnice porotnice Simone Zorko in začasne predsednice okrožnega sodišča v Celju Petre Giacomelli je bilo sojenje že drugič prekinjeno, saj zagovornik prvaka SDS Franci Matoz meni, da obstaja dvom v nepristranskost. Da pa ne gre za zavlačevanje postopka, kot mnogi sedaj menijo, pa je po prekinitvi zatrdil tudi Janša. “Tukaj gre za vprašanje, ali ima človek v Sloveniji pravico do obrambe pred medijsko prostitucijo in pred klientelističnim novinarstvom, ki te lahko s strani istih oseb desetletja nekaznovano žali, ko pa nekaj na splošno napišeš nazaj, te pa takoj kazensko preganjajo.”
Okrožno sodišče v Celju je v petek zavrnilo zahtevo Francija Matoza za izločitev Žumer-Kunčeve in Zorkove, a je Matoz po vpogledu v elektronski vpisnik vztrajal pri izločitvi članic senata, ker iz vpisnika ni razvidno, da bi bila zadeva Žumer-Kunčevi dodeljena po abecednem vrstnem redu. “Od predobravnavnega naroka pred letom in pol se ni zgodilo nič, razen da so se menjavale sodnice, pred lokalnimi volitvami pa se s postopkom nenavadno mudi. V mojem interesu bi bilo, da bi bilo to že zdavnaj opravljeno,” je pred celjskim okrožnim sodiščem dejal Janša.
Za vsak primer, če sodnica ne bo izločena, pa so nadaljevanje glavne obravnave želeli sklicati za 15. november. A je Janša navrgel, da bi to bilo v glavnem tednu volilne kampanje. Tudi Tomaž Bajec, zastopnik tožnic Carlove in Šetinc Paškove, je dejal, da takrat ne utegne: “Zagotovo ima obdolženi pravico do tega, da se mu sodi po nekem vnaprej določenem postopku, in da se mu sodi pravično, zakonito.”
Bodo v primeru obsodilne sodbe užaljeni tožili Carlovo in Šetinc Paškovo?
Predsednik SDS Janez Janša je obtožen, da je s tvitom iz marca 2016 razžalil novinarko in urednico TVS. Zaradi omenjenega tvita sta novinarki Janšo tožili tudi pravdno. Velenjsko okrajno sodišče je leta 2016 v ločenih zadevah razsodilo, da mora Janša novinarkama plačati po 6.000 evrov kazni. Nobena od sodb pa še ni pravnomočna. Na predobravnavnem naroku aprila lani je Janša tožbo označil za absurdno in izrazil presenečenje nad tem, kako hitro je stekel sodni postopek proti njemu. Dejal je, da v obtožbi ni nobenih dejstev in da gre samo za osebno mnenje. “Če bo tukaj v kakšni sodbi slučajno padla obsodilna sodba, potem bo na desetine in na stotine ljudi, ki so bili kadarkoli užaljeni zaradi obeh novinark, z denarjem, ki ga vsi prisilno ali prostovoljno prispevamo za javno televizijo, upravičenih do odškodninskih in kazenskih tožb,” je po prekinitvi izjavil Janša.

Foto: Nova24TV

Odvetnik Franci Matoz pa je na lanskem naroku med drugim predlagal, naj se sodišče seznani s člankom Eugenija Carl – Slovenka leta, objavljenim leta 2014 v časniku Delo. Po njegovi oceni je Carlova neutemeljeno in zlonamerno poročala o Janši in drugih članih SDS. Meni tudi, da je Carlova ravnala v nasprotju z etiko. Ali bomo pravici prišli do dna, pa je sedaj odvisno od celjskega sodišča.
I. K.

Komentarji so onemogočeni.