fbpx

Šok! Levičarska aktivistka Barbara Rajgelj je kapitalistka! S podjetjem služi tako bajno, da je zadeva po mnenju davčnega svetovalca zrela za Furs in Urad za preprečevanje pranja denarja!

Barbara Rajgelj (Foto: STA)

Predavateljica na Fakulteti za družbene vede Barbara Rajgelj velja za eno najbolj zavzetih levičark, ki protestira proti gnilemu kapitalizmu. Preko družabnih omrežij se tako spravlja na vse, ki po njenem zaslužijo preveč in na njej sporen način. Zanimivo pa je, da sama v praksi več kot očitno nima nič proti dobremu zaslužku. Davčni strokovnjak Ivan Simič je namreč razkril, da se na njen transakcijski račun ne steka le denar od profesorske plače, saj je tudi solastnica zavoda in gostinskega podjetja, ki s 5 zaposlenimi zasluži 700 tisoč evrov. Pri tem pa celo poudarja, da je mogoče, da so Rajgljeva, njeno podjetje Normala d.o.o. in njen zavod Open zanimivi za Furs in Urad za preprečevanje pranja denarja.

Do razkritja glede feministke Barbare Rajgelj je prišlo potem, ko se je spravila na Ivana Simiča in zapisala: “30-letna neetična tradicija piscev zakonodaje se nadaljuje: marca napišeš zakon, aprila ga razlagaš na sem/webinarju, oktobra teoretiziraš na dnevih pravnikov, januarja pišeš naročena pravna mnenja, maja predlagaš spremembo zakona. Je pa takšna praksa v tem času še bolj zavržna,” je dala vedeti v poduk davčnemu strokovnjaku, pri tem pa zanemarila dejstvo, da Simič za pisanje zakona ni dobil niti evra. Predavanja pa Simiču predstavljajo eno od njegovih dolgoletnih dejavnosti.

Simič na podani očitek profesorice ni ostal tiho in ji je odgovoril: “Spoštovana g. Rajgelj, splet pravi, da ste profesorica na FDV, solastnica zavoda in gostinskega podjetja, ki s 5 zaposlenimi zasluži 700 tisoč evrov. Gostinci pravijo, da je to nemogoče. Poleg tega imate za 260 tisoč prejetih računov za storitve, plačo menda iz proračuna. Zanimivi ste za moj blog.” Obregnil se je tudi ob bilanco njenega podjetja in zapisal: “Spoštovana ga. Rajgelj, greva na bilanco vašega podjetja konec 2018: nepremičnina v vrednosti 84.787 evrov. Upam, da ni stanovanje, v katerem živite, ker potem morate plačevati boniteto. Kolikor vem lokal je v najemu od Mestne občine Ljubljana. Na TRR ste imeli 84.993 eur,” je poudaril in pristavil, da je res lepo biti profesor FDV.

Rajgljeva poudarja, da s sodelavci veliko in dobro delajo
Na razkrite informacije se je Rajgljeva odzvala in v svoj zagovor dala vedeti, da je s sodelavci/sodelavkami (5 zaposlenih, 6 študentov) veliko in dobro delala.Od 1. dne. Tako lokal kot kulturo (1100 prireditev, financiranih iz šanka, 300 si jih lahko ogledate: pritlicje.si/video/).” Izpostavila je, da je letošnje silvestrovo že 12. leto zapored preživela v lokalu.  “Delovno.” V obrambo Rajgljevi se je odzval eden od njenih somišljenikov in pristavil: “Od kdaj je 2000 € dnevno visok promet za središče Ljubljane?” Tudi na to je Simič odgovoril: “Vi in vsi tisti, ki prikimavajo vašim izračunom ste Finančni upravi Republike Slovenije dali normativ za ugotavljanje prihodkov za lokale v Ljubljani – 2.000 evrov dnevno. Upam, da veste, kaj pomeni cenitev davčne osnove. Meni gostinci v davčnih pregledih navajajo nižje zneske.”

Eden izmed uporabnikov na Twitterju je zapisal, da je resnično nenavadno, da s 5 zaposlenimi v gostinstvu zasluži 700 tisoč evrov: “Ni šans. Sigurno pere denar preko gostilne.” Na to pa je Simič dejal: “Mogoče pa so ga. Rajgelj, njeno podjetje Normala doo in njen zavod Open zanimivi za Furs in Urad za preprečevanje pranja denarja.” Glede na to, da je študentsko delo predvideno kot občasno delo in ne kot redno delo po 8 ur vsak dan in celo leto, je Simič Rajgljevo povprašal: “Zanima me zakaj te študente ne zaposlite oziroma z njimi sklenete redno delovni razmerje? Ne vem če je v redu, da imate več študentov kot redno zaposlenih.” Ob tem ji je davčni strokovnjak dal vedeti, da bo glede na njen odgovor, zakaj študenti niso redno zaposleni oziroma koliko dni na teden delajo pri njej, pričel preračunavati zaslužke na zaposlenega. “Ali delajo vse dni ali manj.”

https://twitter.com/BRajgelj/status/1250865983989985280?ref_src=twsrc%5Etfw

Zaslužki niso majhni
Vsekakor je nehigienično, da Rajgljeva na shodih koraka s transparentom z napisom: “Ne jebu te pederi nego kapitalizam”, medtem ko ima dobro pozicionirano službo na FDV. Poleg tega je še solastnica podjetja NORMALA, gostinstvo, d.o.o., ki je po podatkih Ebonitete leta 2018 zaslužilo 693.026 evrov, leta 2017 pa 570.046 evrov. Prav tako pa je tudi soustanoviteljica in direktorica Zavoda za kulturo raznolikosti Open v Ljubljani. Zavodu se je leta 2018 na račun prililo 35.893 evrov.

Vir: Ebonitete.si

Vir: Ebonitete.si

Spletna aplikacija Erar, ki prikazuje porabo javnega denarja, glede Zavoda za kulturo raznolikosti Open razkriva, da je med največjimi plačniki Mestna občina Ljubljana. Iz grafa, ki zajema časovno obdobje 2010-2020 je razvidno, da skupni preliv iz računa MOL znaša kar 56.000,73 evrov. Zavod Republike Slovenije za zaposlovanje je zavodu nakazal 44.355,25 evrov, Ministrstvo za delo, družino, socialne zadeve in enake možnosti 3.900,00 evrov, Urad za enake možnosti 3.120,00 evrov. Med plačniki pa še najdemo Turizem Ljubljana in Cankarjev dom, kulturni in kongresni center.

Vir: Erar

Očitno ni težko biti zagret levičar, če maš veliko finančnih prilivov. Je pa skregano z vsako logiko, da se spraviš na nekoga, kot je Simič, ki seminarje dela že 30 let, ob tem pa za državo dela zastonj. Glede na to, da sta podjetji Simiča z 11 zaposlenimi lani, ko Simič ni delal za državo, imeli 1,3 milijona prihodkov, je jasno, da so vse oznake radikalnih levičarjev, ki Simiča označujejo kot korona dobičkar, brezpredmetne. Za nekatere bi bilo priporočljivo, da najprej pometejo pod svojim pragom, nato pa napadajo druge. O zadevi smo seznanili Urad za preprečevanje pranja denarja.

Izkazalo se je, da gre pri Rajgljevi za lažen aktivizem. Tudi ona je kapitalistka, čeprav v javnosti skuša prikazati nasprotno. (Foto: Twitter)

Hana Murn