fbpx

To je policist Dušan Černilogar, ki je podlo zmerjal premierja Janšo – še vedno nosi orožje!

Dušan Černilogar. (Foto: družbena omrežja)

Ni prvič, da je nek policist grozil predsedniku vlade Janezu Janši, kar je še toliko bolj grozljivo, saj gre za nekoga, ki bi moral prvi spoštovati zakone in si prizadevati za spoštljiv dialog. Gre za Dušana Černilogarja, ki se na Facebooku udinja pod psevdonimom “Leseni Unikati” in iz katerega kar bruha sovraštvo: “Prekleta banda belogardistična, fašistična, ki jo vodi grosupeljski klavec Janša s svojimi podložniki SDSovci in njihovimi podporniki in pod okriljem večne morilske in anarhistične RKC.” 

“Kar prijavite me policiji in me obsodite. Raje gnijem v zaporu kot da spremenim mnenje. Dušan Černilogar“. To lahko preberemo v zapisu nekoga, ki se na družbenih omrežjih udinja pod psevdonimom “Leseni Unikati”, in kar je najbolj šokantno – gre za policista, torej nekoga, ki je prvi dolžan spoštovati zakone in se boriti proti sovražnemu govoru.

Gre za varuha miru, ki je zaposlen na policijski postaji Moste, za svojo sovražno izjavo pa je prejel zgolj blag opomin, kar je nezaslišano. Ni prvič, da je mož v modri uniformi napadal premierja Janeza Janšo. Dogajali so se celo pozivi k uboju pa se ni zgodilo nič. Povsem drugače pa se obravnava izjave, ki letijo na levičarje. Kontroverzen zapis je bil sicer objavljen v skupini “Dovolj Janeza Janše”.

Policist Dušan Černilogar grozil premierju Janezu Janši. (Foto: družbena omrežja)

Kot poroča Škandal24, so generalnega direktorja policije Andreja Juriča vprašali, ali je Černilogar še zaposlen v policiji, na katerem mestu in kako je oziroma bo odreagiral. Pojasnila smo prejeli od višje policijske inšpektorice Maje Ciperle Adlešič, ki je zapisala: “Seznanjeni smo z zapisom in ga zaradi odklonskosti obravnavamo v notranjevarnostnem postopku. Za dejanje je obravnavan delavec policije. Postopek še ni končan, pričakujemo pa, da se bo z ustreznim ukrepom zaključil v kratkem. Do takrat vam več informacij v tej zvezi ne moremo posredovati. V Policiji se zavzemamo za spoštovanje visokih moralno-etičnih standardov, zato take zapise in dejanja absolutno obsojamo in se od njih z ničelno toleranco distanciramo. Od vsakega uslužbenca se pričakuje, da bo spoštoval norme in vrednostne standarde ter da bo v svojem poklicu zakonit, strokoven, pravičen, vljuden in korekten. Od delavca policije se to pričakuje tako v službi kot tudi v prostem času.”

Ali ne mečejo takšni zapisi policistov slabe luči na nič krive uslužbence policije, smo spraševali tudi predsednika Sindikata policistov Slovenije Kristjana Mlekuša. Prejeli smo naslednje pojasnilo: “Tako predsednik Sindikata policistov Slovenije mag. Kristjan Mlekuš, kot celoten sindikat v celoti obsojamo takšno izražanje posameznikov, posebej v kolikor takšna stališča izražajo policisti. Policisti smo namreč zavezani visokim moralnim in etičnim standardom, zato takšno pisanje ocenjujemo kot povsem neprimerno. Takšno ravnanje seveda meče slabo luč na vse policistke in policiste, ki vsakodnevno predano opravljamo svoje delo. Verjamemo, da bodo odgovorni v Policiji podvzeli tudi ustrezne ukrepe za ugotavljanje morebitne disciplinske odgovornosti posameznika. Poudarjamo, da se v SPS zavzevamo za strpen in kulturen dialog ne glede na obravnavano temo.”

Janši v preteklosti že grozili policisti – celo z likvidacijo
Nedavno smo že poročali o tem, da kriminalist Policijske uprave Murska Sobota zagovarja nošenje transparentov “smrt janšizmu”. Eden izmed bralcev, katerega ime iz strahu pred maščevanjem hranimo v uredništvu, nas je obvestil o tem, da je omenjeni kriminalist tako na svojem Facebook profilu, kakor tudi pod objavami na profilih drugih, večkrat neokusno komentiral delo vlade in Ministrstva za notranje zadeve. V tem primeru je s svojim komentarjem presegel vse meje dobrega okusa, vsekakor tudi policijsko etiko,” je kritično izpostavil bralec in pripel posnetek zaslona njegove objave.

Gre za kriminalista Borisa Borka, ki naj bi bil zadolžen za območje Ljutomera. Bralec je alarmantno stanje v nadaljevanju še komentiral: “Podobno počne še nekaj policistov iz Policijske postaje Ljutomer. V tem primeru je s svojim komentarjem presegel vse meje dobrega okusa, vsekakor tudi policijsko etiko. Sprašujem se, ali pristojni na Policijski upravi Murska Sobota ta dejanja podpirajo, ker očitno ne odreagirajo na neokusne in neetične objave svojih zaposlenih po družbenih omrežjih. Strah me je, da bomo ljudje, ki se ne enačimo z njegovimi mnenji, z njegove strani nepošteno obravnavani.”

“Prosim za strogo anonimnost, saj se bojim maščevanja.”  Glede na to, da je kriminalist pod objavo članka, na temo izražanja grožnje s smrtjo na protestih, zapisal komentar v smislu, da si sedaj človek niti pravega transparenta ne more narediti, lahko upravičeno dobimo vtis, da nima prav nič proti, da določeni ekstremisti po ulicah hodijo z napisi “smrt janšizmu” in s tem izražajo grožnjo s smrtjo.

Foto: STA/Facebook

Spomnimo naj, da je že leta 2009 v javnosti odmeval primer, ko je policist Janši grozil kar z likvidacijo, izjava pa je bila podana na registriranem spletnem forumu časnika Večer. Krivec naj bi bil celo pomočnik komandirja policijske postaje v Mariboru, grožnjo s smrtjo pa naj bi na Janšo naslovil kar preko službenega računalnika. Policist je zaradi nedopustnega obnašanja pristal na cesti, zoper njega pa je bila podana ovadba s strani ptujskega tožilstva. Janša je podal soglasje za kazenski pregon ter situacijo tudi javno komentiral: “Nekdo je zapisal, da ima dovolj mojega domobranstva in da bom končal kot Ivan Kramberger. Nad obvestilom nisem bil presenečen. To je nastopilo šele potem, ko so me obvestili, da je avtor grožnje z likvidacijo pomočnik komandirja policijske postaje, ki je grožnjo poslal kar s svojega službenega računalnika.” 

Domen Mezeg