Grims: Ko je Putin napadel “fašiste”, so slovenski levičarji utihnili

V oddaji Arena so bili gostje Branko Grims Marko Bandelli Emilija Stojmenova Duh in Zmago Jelinčič Plemeniti (Foto: Zajem zaslona RTV)

Novinar in voditelj Igor Pirkovič je v oddaji Arena soočil mnenja strank SDS, SAB, SD in SNS. Najbolj so se kresala mnenja o problematiki ilegalnih migracij, kjer v stranki SD ne vidijo težav. Emilija Stojmenova Duh je izpostavila svojo zgodbo in poudarila, da je marsikaj doprinesla naši državi. Zmago Jelinčič je poudaril, da gre v tem primeru za eno redkih takšnih zgodb in bi morali najprej pomagati Slovencem. Branko Grims je poudaril razliko med ilegalnimi migracijami in begunci, saj za razliko od slednjih ilegalni migranti puščajo svoje družine doma, tukaj pa izkoriščajo sistem. Do leve politike je kritičen, saj meni, da ima ta le dve točki – da bodo odstranili fašizem in podrli meje za ilegalne migrante. “Mimogrede s fašizmom so sedaj nekoliko utihnili, saj gre za popolnoma enako retoriko, s katero je Putin napadel Ukrajino,” je izpostavil.

Novinar in voditelj Igor Pirkovič je tokrat v oddaji Arena gostil predsednika SNS Zmaga Jelinčiča Plemenitega, Emilijo Stojmenovo Duh iz SD, Marka Bandellija iz SAB in Branka Grimsa iz stranke SDS. Jelinčič je kot prvi poudaril, da ne plačujejo velikih denarjev za merjenje anket, kar naj bi bil razlog za njegov slab rezultat pri merjenjih (1,7 odstotka).

Pravi, da mu je ena izmed državnih sekretark pojasnila izkušnjo, kako so jim ponudili, da bi lahko svoj rezultat izboljšali “pod mizo”. Meni, da so ta medijska merjenja ljudskega mnenja so nastavljena. “To je vse plačano in dirigirano iz določenih političnih opcij in te politične opcije imajo komando, da ne smejo določenih strank niti omenjati,” je pojasnil Jelinčič.

Foto: Twitter Igor Pirkovič

Stojmenova Duh pravi, da bodo le volitve tista prava anketa, ki bo pokazala, koliko glasov bodo volivci namenili posamezni stranki. “Do volitev je še dovolj časa, da pokažemo, kaj znamo in kaj premoremo,” je pojasnila. Bandelli meni, da ima stranka SAB stabilno podporo, medtem pa ciljajo na sedem, osem ali devet poslancev.

V stranki SDS se posvečajo razvoju Slovenije
Po besedah Grimsa se v stranki SDS ukvarjajo z razvojem Slovenije, medtem pa poudarja, da gradijo Slovenijo in vlada dela odlično. “Zaupam v voljo ljudi, ljudje imajo vedno prav,” je izpostavil. Stranka SAB je znana po tem, da odšteva dneve do volitev in do sprememb, ki jih želijo uveljaviti. Kljub temu, da smo na uspešni poti saniranja javnega dolga, pa Bandelli to vidi kot največji izziv za prihodnjo vlado.

Foto: Twitter Igor Pirkovič

Po mnenju Jelinčiča so mediji in pravosodje enostranski, razen redkih izjem. Ocenjuje, da se zadeve v pravosodju zavlačujejo tam, kjer se morajo. “Rešujejo pa se tam hitro, kjer je treba koga potlačiti,” je dejal in izpostavil, da bo potrebno spremeniti marsikateri zakon, tudi na področju medijev, saj o določenih zadevah sploh ne poročajo.

Nikjer toliko proruske propagande kot v slovenskih medijih
Grims ocenjuje, da je stanje v slovenskih medijih še mogoče izboljšati. Izpostavlja, da ne pozna evropske države, kjer bi zasledil toliko ‘proruske’ propagande v medijih. “Osebno mislim, da to ni dobro. Je pa to nekaj kar odpira oči,” je obrazložil. Prepričan je tudi, da je stranka SD obvladovala in še vedno obvladuje medije. “Ko tega ni več, vi pravite temu novinarska samostojnost,” je bil kritičen in izpostavil, da so sedaj na čelu RTV ljudje, ki so nevtralni in profesionalni.

Poslanec SDS Branko Grims (Foto: Zajem zaslona RTV)

Jelinčič se ne strinja z usmeritvami SD, če bodo prišli na oblast. V prvi vrsti poudarja, da bi se morali boriti za Slovence in ne za tujce, ki jih je vedno več. “Skrbeti moramo za svoje ljudi, svojim ljudem moramo zagotoviti dobro plačo, delo. Tako, da bi lahko ena družina, kjer mož in žena delata v Revozu in imata dva otroka, si ne moreta privoščiti, da bi lahko šli na morje,” je dejal in bil kritičen, da tujci prejmejo tudi pet tisoč evrov na mesec. Po njegovem mnenju to ne pomeni, da so vsi tujci nezaželeni temveč si v Sloveniji želi videti tiste tujce, ki bodo doprinesli k dobrobiti Slovenije.

Velika razlika je med begunci in ilegalnimi migranti
Grims poudarja razliko med begunci in ilegalnimi migranti. Slednji po njegovem mnenju puščajo družine doma in skrivoma pridejo v Evropo, da bi zlorabili sistem azila. Do leve politike je kritičen, saj meni, da ima ta le dve točki – da bodo odstranili fašizem in podrli meje za ilegalne migrante. “Mimogrede s fašizmom so sedaj nekoliko utihnili, saj gre za popolnoma enako retoriko, s katero je Putin napadel Ukrajino,” je izpostavil.

Poslanec SAB Marko Bandelli (Foto: Zajem zaslona RTV)

Po mnenju Bandellija so nevladne organizacije zavora za nepremišljene odločitve vlade. “Ne samo zavora, lahko so pomoč in lahko predlagajo dobre rešitve vladi,” je pojasnil. Ocenjuje, da je po vsej verjetnosti teh nevladnikov preveč in bi jih bilo potrebno selekcionirati, kot je poudaril tudi Grims. V primeru ilegalnih migracij pa meni, da gre pri vseh za begunce in pravi precej nenavadno: “To so bili reveži in so bili potrebni pomoči. Mi bi jim morali odpreti vrata, ne pa z mitraljezi čakati na meji.”

V SD jih ne skrbijo ilegalne migracije
Stojmenova Duh meni, da bi se vprašanje ilegalnih migracij lahko reševalo na drugačne načine kot pa z ograjo. Pirkovič je komentiral, da v stranki SD ilegalnim migrantom ne dajejo prevelike teže. “Me ne skrbijo ti nezakoniti prestopi,” mu je odgovorila. Poudarja, da je tudi sama zapustila svoj dom, ker pogoji za življenje niso bili takšni kot v Sloveniji. “Mislim, da tej državi nisem popolnoma nič vzela, ravno nasprotno, sem marsikaj dala,” je še pojasnila. Po mnenju Jelinčiča pa so takšni primeri redki.

Emilija Stojmenova Duh iz stranke SD (Foto: Zajem zaslona RTV)

Jelinčič prav tako meni, da Robert Golob gleda na stvari pavšalno in jih ne razume. “Meni en golobček ne bo govoril, da sem fašist,” je bil kritičen in je dodal, da v Sloveniji ne vidi nobenega fašizma. So pa ekstremni slučaji, ki jih ne vidi v nobeni stranki, ampak jih vidi izven strank. “To so med tistimi, ki so krožili naokoli parlamenta, ki so metali kocke v parlament, ki so metali molotovke tudi v mojo hišo. Tam pa jaz vidim oblike radikalizma,” je izpostavil in dodal, da nihče ne pozna terminov in gre po njegovem mnenju za “opletanje z jezikom brez pameti”.

Celotno oddajo si lahko ogledate tukaj.

Sara Rančigaj